Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο Ζάγκρεμπ μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου και θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας - ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης θα βρεθεί στη Βόρεια Μακεδονία. Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ανάσχεση της Τουρκικής επιρροής στα Βαλκάνια - στον απόηχο μάλιστα επαφών του Ταγίπ Ερντογάν το τελευταίο διάστημα με ηγέτες χωρών της Βαλκανικής. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιανουαρίου είχε πραγματοποιηθεί και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκίας - Σερβίας με στόχο την «εμβάθυνση και ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας» με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας, Βούτσιτς να γίνεται δεκτός από τον Πρόεδρο Ερντογάν, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη και συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας.

Διαβάστε ακόμη: Ελλάδα – Τουρκία: Η Αθήνα σηκώνει το γάντι στην Άγκυρα για το μεταναστευτικό 

Η Αθήνα εξακολουθεί να παίζει το χαρτί της ενσωμάτωσης των δυτικών βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η επίσκεψη του Μαυροβούνιου Προέδρου στην Αθήνα ήταν η αφετηρία των βαλκανικών ζυμώσεων της Αθήνας - με τα θέματα της οικονομικής διπλωματίας να μπαίνουν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων. Η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ζάγκρεμπ εγκαινιάζει μια σειρά επαφών που στόχο έχουν την ενίσχυση της Ελληνικής παρουσίας στα Βαλκάνια - ενώ έπεται και η επίσημη επίσκεψη στη Σερβία που αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας την 28η Ιανουαρίου. Στα τέλη Φεβρουαρίου επίσης προγραμματίζεται ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Ρουμανία, ενώ σήμερα ο Κώστας Φραγκογιάννης θα βρεθεί στα Σκόπια, θα συναντηθεί με τον νέο Πρωθυπουργό της χώρας, και θα συζητήσει την προοπτική διεύρυνσης κι ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. 

Επίσκεψη Δένδια στη Μόσχα στις 18 Φεβρουαρίου 

Χθες ανακοινώθηκε πως ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στη Μόσχα στις 18 Φεβρουαρίου για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Η επίσκεψη του κ. Δένδια πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διπλωματικές επαφές για την εκτόνωση της κρίσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαϊωάνου αναφερόμενος στην επίσκεψη «η Ελλάδα παραμένει σταθερή στις απόψεις της και τηρεί τις δεσμεύσεις της, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κρίνει όμως απαραίτητη τη διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία, η οποία αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης. 

Ο κ. Δένδιας αναμένεται να μεταφέρει στον ομόλογό του την ανάγκη για διατήρηση του διαλόγου και την αποκλιμάκωση, ενώ οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν και για την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό.  Η Αθήνα έχει τη δική της καταγραφή στην κρίση, μετά το ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Μαριούπολη την προηγούμενη εβδομάδα, όπου στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, εκφράστηκε η επιθυμία του Κιέβου για αποστολή μηνύματα αποκλιμάκωσης στη Μόσχα. Η Αθήνα, παρότι ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι παραμένει προσηλωμένη στη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία, επιθυμεί να παίξει ρόλο στις εξελίξεις, εκμεταλλευόμενη και τη βελτίωση των Ελληνορωσικών σχέσεων των τελευταίων χρόνων, αν και στην παρούσα φάση φαίνεται πως τα περιθώρια διπλωματικών κινήσεων είναι περιορισμένα, ειδικά όσο η Ρωσία δεν υπολογίζει την Ευρώπη ως βασικό παίχτη του αντιπάλου στρατοπέδου, αλλά τις ΗΠΑ.

«Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, διατηρώντας, ταυτόχρονα, διαύλους επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκομένους» δήλωσε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για «τήρηση ισορροπιών» αφού είναι γνωστό σε ποια Συμμαχία ανήκει η Ελλάδα, όμως είναι στρατηγική επιλογή της Αθήνας να συνομιλεί με όλους στη βάση του διεθνούς δικαίου.

«Κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας στις 18 Φεβρουαρίου στη Μόσχα, αναμένεται αναλυτική ανταλλαγή απόψεων για τη διεθνή και περιφερειακή ημερήσια διάταξη, με έμφαση στις ρωσικές προτάσεις για τα θέματα σχετικά με το «αδιαίρετο της ασφάλειας», δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, ανακοινώνοντας τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA