Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε σφόδρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ σε οικονομία, εξοπλιστικά, εξωτερική πολιτική, κατά τη συζήτηση για την έγκριση του σχεδίου νόμου του υπουργείου εθνικής άμυνας για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας. «Δεν έχετε το πολιτικό χάρισμα. Το μόνο που καταφέρατε είναι να μετατραπείτε από φημισμένος τεχνοκράτης σε διαχειριστή της συμφοράς» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δανειζόμενος τα λεγόμενα του Ελευθέριου Βενιζέλου τόνισε: «ο πολιτικός πρέπει να έχει το χάρισμα να βλέπει πρωτύτερα απ’ ό,τι βλέπουν οι άλλοι καθώς αν δεν το διαθέτει είναι αδύνατο να μην οδηγήσει την πατρίδα του στην καταστροφή».

Δυστυχώς κ. Μητσοτάκη αποδείξατε 2,5 χρόνια τώρα ότι δεν έχετε το πολιτικό χάρισμα. Το μόνο που καταφέρατε είναι να μετατραπείτε από ένας φημισμένος τεχνοκράτης σε έναν διαχειριστή της συμφοράς.  Εύχομαι και ελπίζω αυτή η συμφορά να μείνει στα θέματα της πανδημίας, της οικονομίας και να μην υπεισέλθει και στα εθνικά μας θέματα.  Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο το καλύτερο για τη χώρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση για την ακρίβεια και τις διαδοχικές ανατιμήσεις κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη πως «αφήνει απροστάτευτη την κοινωνία». «Επιμένετε σε μία πολιτική που αφήνει απροστάτευτη την ελληνική κοινωνία επικαλούμενος το ότι δεν θα πάμε στα ελλείμματα και στην πολιτική της διεθνούς αναξιοπιστίας. Και σας ακούει αυτά να τα λέτε σήμερα που έχει σκαρφαλώσει στο 6,2% ο πληθωρισμός και ο Έλληνας πολίτης δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα του», υπογράμμισε.

«Λέτε ότι δεν θέλετε να γυρίσουμε στα ελλείμματα και ψηφίζετε 7 δισεκατομμύρια ευρώ εξοπλισμούς. Και χωρίς ούτε ένα ευρώ να μένει στην αμυντική βιομηχανία», συνέχισε ο κ. Τσίπρας. Επιτέθηκε, δε, προς τον πρωθυπουργό, καταλογίζοντάς του ότι οικειοποιείται την αγορά εξοπλισμών που γίνεται με χρήματα του ελληνικού λαού. «Φτιάχνετε κομματικό σποτάκι όπου αντί για το εθνόσημο βάζετε στα φτερά των αεροσκαφών το δικό σας έμβλημα. Λες και πληρώθηκαν από το δικό σας ταμείο», επεσήμανε.

Η διαφορά μας για το πώς αντιλαμβανόμαστε την εξωτερική πολιτική

Για σας αυτός ο τόπος είναι το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς.

Για μας πρέπει να είναι ένας σταθερός πυλώνας ειρήνης.

Για σας επιβάλλει να είναι ασπίδα έναντι της Ευρώπης πότε συνοριοφύλακας πότε δεσμοφύλακας που καθησυχάζει την υπόλοιπη Ευρώπη ότι θα κάνει για αυτή τη βρώμικη δουλειά.

Για μας η γεωγραφία μας και ο πολιτισμός μας επιβάλλει να προστατεύσουμε τι ανθρώπινες αξίες όσο περισσότερο μπορούμε ακόμα και αν έχουν πάψει να είναι ευρωπαϊκές αξίες.

Για μας οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ μπορούν να προχωρήσουμε μπροστά μόνο όταν είναι αμοιβαία επωφελείς.

Για σας η Ιστορία μπορεί να διδάσκει ότι η αναβλητική διπλωματία μπορεί να νομίζετε ότι σας  εξασφαλίζει ψήφους.

Για μας η Ιστορία διδάσκει ότι η αναβλητική διπλωματία υποθηκεύει το μέλλον της Ελλάδας.

Για μας η γεωγραφία, η Ιστορία ο πολιτισμός μας επιβάλλει η Ελλάδα να αξιοποιεί το διεθνές δίκαιο όχι μόνο για να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά και για να επιδιώκει ενεργά την ειρηνική επίλυση των διαφορών της με τους γείτονές της.

Για μας η εξωτερική πολιτική αντικατοπτρίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών για σας η εξωτερική αντικατοπτρίζεται στην επ' αόριστον παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης στους Αμερικανούς.

Για σας εξωτερική πολιτική σημαίνει αμυντική συμφωνία στην οποία δίνετε γη και ύδωρ – για μας είναι μια συμφωνία που εξασφαλίζει ότι ελληνικά Rafale και F-16 θα επιχειρούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτή είναι η διαφορά μας.

Για την Τουρκία

Ο κ. Ερντογάν σήμερα είναι στα Αραβικά Εμιράτα, σε λίγο καιρό θα υποδεχτεί τον Ισραηλινό Πρόεδρο, έχει ήδη συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο δύο φορές και πάει λέγοντας. Δεν μπορεί να υπάρχει κάποιος που δεν προέβλεπε ότι η Τουρκία θα προσπαθούσε να αποκαταστήσει τη σχέση της με τις ΗΠΑ. Σας είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι το δόγμα της δήθεν απομόνωσης της Τουρκίας θα κατέρρεε και ότι ο προσχηματικός διάλογος με την Τουρκία μπορεί να σας βόλευε πολιτικά αλλά θα απέβαινε σε βάρος της Τουρκίας. Σας είχαμε πει... προσχέδιο για προσφυγή στη Χάγη.

Είχαμε προειδοποιήσει ότι η εκλογή Μπάιντεν έπρεπε να αξιοποιηθεί όχι για το πρόσκαιρο ήρεμο καλοκαίρι αλλά για να πιεστεί η Τουρκία και να απομακρυνθεί από τις μαξιμαλιστικές της θέσεις και να δεσμευτεί για έναν εποικοδομητικό διάλογο με βάση τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και μακριά από αυτά που λέει για αποστρατιωτικοποίηση νησιών και δήθεν σύνδεση με την κυριαρχία τους. Αλλά αυτό απαιτεί πολιτική βούληση (σ.σ.: όπως κάποιοι πρωθυπουργοί). Αποδείξατε πόσο απέχετε δυστυχώς από αυτούς τους πρωθυπουργούς και τον κίνδυνο όσο παραμένετε».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA