Μενού
  • Α-
  • Α+

«Βρίσκεστε σε βαθύτατο εκνευρισμό. Ανεβήκατε να απαντήσετε για τα θέματα που σας έθεσα για τους εξοπλισμούς και την εξωτερική πολιτική και καταλήξατε να μου απαντάτε στα τσιτάτα του Μάο Τσετούνγκ ως ιστοριοδίφης και αναλυτής της κομμουνιστικής παράδοσης» είπε σε δεύτερο χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη δευτερολογία του πρωθυπουργού, στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκνευρισμός του κ. Μητσοτάκη έχει να κάνει με το ότι «βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτό το κύμα οργής στην κοινωνία».

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης: Εθνική παραφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια κρίσιμη εθνική συγκυρία

«Αν έχετε τέτοιο μεγάλο σαράκι, ελάτε να πάμε μαζί και στον «ΣΚΑΪ» και σε οποιοδήποτε σταθμό θέλετε, με τον κ. Αυτιά, με τον κ. Πορτοσάλτε και με όποιον θέλετε, να κάνουμε διάλογο. Αλλά δεν το θέλετε. Έρχεστε εδώ να πείτε μια ατάκα» σχολίασε. Όπως τόνισε, «η υπεύθυνη στάση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι να αναλαμβάνεις το πολιτικό κόστος, και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, για αυτά που πιστεύεις ότι είναι σωστά», αυτό, όπως είπε, έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι ως αντιπολίτευση βρέθηκε «χέρι-χέρι» με ένα ακραίο εθνικιστικό κομμάτι και έλεγε ότι η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία ήταν προδοτική και ότι «πουλήσαμε τη Μακεδονία για να πάρουμε τις συντάξεις», «κι έχετε το θράσος να μας εγκαλείτε σήμερα για την υπεύθυνη εθνική στάση».Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «ό,τι θεωρούμε θετικό το υπεψηφίζουμε, ό,τι θεωρούμε ακανθώδες, προβληματικό, όπου υπάρχουν ενδείξεις για αδιαφάνεια, για σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις, για συμβάσεις που δεν έχουν έρθει ακόμα στη Βουλή, για θέματα που διαχειριστήκαμε για να έχουν κόστος άλφα, αλλά εσείς τα φέρνετε με κόστος τρία άλφα, δεν θα το ψηφίζουμε. «Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή ούτε για ένα ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου στον κ. Μητσοτάκη» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Απέναντι στις απειλές της Τουρκίας υπάρχει αρραγές μέτωπο»

«Για τις αξιακές μας διαφορές για προστασίας ανθρώπινης ζωής καλό είναι να μην πέφτετε σε τόσο χαμηλό επίπεδο και μας κατηγορείτε για έλλειμμα πατριωτικής ευθύνης ορθώς φυλάξατε τα σύνορα στον Έβρο και κάθε κυβέρνηση θα το έκανε.

Αλλά εκεί ξέρουμε να κάνουμε τους μάγκες αλλά όταν τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας με το Ορουτς Ρέις πήγαινε πέρα δώθε στην υφαλοκρηπίδα και τα 6 και 12 μίλια λέγατε το παίρνει ο άνεμος και δεν παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής να είμαστε πιο προσεκτικοί.  Απέναντι στις απειλές της Τουρκίας υπάρχει αρραγές μέτωπο αλλά το μεγάλο ζήτημα που σας έθεσα είναι με ποια στρατηγική θα πάμε πέραν των εξοπλισμών. εμείς λέμε δεν επαρκεί αυτό».

«Υποθηκεύετε τη δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης σε 5 χρόνια»

Όλες οι κυβερνήσεις και του αείμνηστου πατρός σας διαπραγματεύτηκαν συμβάσεις με ΗΠΑ με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, ώστε η εκάστοτε κυβέρνηση να μπορεί διαπραγματευτεί ξανά με βάση συγκυρία και τα συμφέροντα της χώρας. Εσείς υπογράφετε μια 5ετία και μετά αυτόματη ανανέωση επ αόριστον. Εκτός αν η μία χώρα την καταγγείλει. Λες και είμαστε ισότιμοι. Ποιος θα την καταγγείλει; οι ΗΠΑ; Είναι πρωτοφανές.

Υποθηκεύετε τη δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης σε 5 χρόνια – δεν ξέρω ποια θα είναι όποια επιλέξει ο λαός – να επαναδιαπραγματευτεί για τη χρήση βάσεων στη χώρα από τις ΗΠΑ. Και θα θέσετε σε δύσκολη θέση όποια κυβέρνηση θελήσει να καταγγείλει τη σύμβαση. Αν δεν είναι υποθήκευση των συμφερόντων της χώρας του λαού και των όποιων κυβερνήσεων, τι είναι;

«Απαιτείται εθνική ενότητα, σοβαρότητα και υπεύθυνη στάση»

Ναι ήμασταν πάντα υπέρ της αναβάθμισης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, όχι να μετατραπεί σε αμερικανικές επιχειρήσεις και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα και να έχουμε κάθε μέρα δηλώσεις από Ρώσους αξιωματούχους για το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Όλα αυτά οφείλουν τουλάχιστον να σας προβληματίσουν. Να σταματήσετε να κουνάτε το δάχτυλο. Απαιτείται εθνική ενότητα, σοβαρότητα και υπεύθυνη στάση απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις και μέσα και έξω από τη Βουλή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA