Μενού
  • Α-
  • Α+

Με διαξιφισμούς επί της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου για τον e-ΕΦΚΑ και την ανάγκη καλύτερης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, με αιχμή τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 με σημείο σύγκλισης τη δυνατότητα  πρόσληψης ιδιωτών σε θέσεις γενικών διευθυντών στον Οργανισμό, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, που ψηφίζεται αύριο. ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 μίλησαν για βάναυση καταπάτηση του Συντάγματος, με τον Πάνο Σκουρλέτη να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει κάνει το Σύνταγμα κουρελόχαρτο με συνειδητή πολιτική επιλογή κι όχι από αβλεψία. «Το λεγόμενο επιτελικό κράτος είναι συγκεντρωτικό κράτος που παρακάμπτει πάγιες συνταγματικές αντιλήψεις.  Έχει στο μυαλό του τη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα. Μετατρέπετε το Σύνταγμα σε κουρελόχαρτο και καταστρατηγείτε το ΑΣΕΠ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: ΕΦΚΑ: Οι κυριότερες ρυθμίσεις των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του φορέα

Ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως αντί να ταχθεί με τα εκατομμύρια ασφαλισμένων κλείνει τα μάτια στα προβλήματά τους και τάσσεται με τις μειοψηφίες. Απέκρουσε, δε, την ένσταση αντισυνταγματικότητας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως: «Το άρθρο 103 του Συντάγματος προβλέπει ότι σε ειδικές συνθήκες, μπορεί να υπάρχει πρόσληψη υπαλλήλων επί θητεία ή ιδιωτικού δικαίου.  Όταν έχουμε έναν οργανισμό που μόνος του έχει το 48% των παραπόνων των πολιτών, αυτό είναι ειδική περίπτωση ή δεν είναι; Πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι; Εμείς δεν τα κλείνουμε , όπως δεν τα κλείνει και το Σύνταγμα».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη το νομοσχέδιο συνιστά την επιτομή της κοινωνικής πολιτικής, καθώς επιχειρεί να δώσει ώθηση στον ΕΦΚΑ και να υπηρετήσει αποτελεσματικά τους πολίτες. Το θερμόμετρο ανέβηκε όταν ο Υπουργός Εργασίας απέκρουσε τα αντιπολιτευτικά πυρά για την απομάκρυνση των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια. «7.500 υποθέσεις εκκρεμούν στα πειθαρχικά . Και σας πειράζει που κάνουμε σύντμηση των χρόνων και των διαδικασιών ή ότι βγάζουμε τους συνδικαλιστές;  

Ναι βγάζουμε από το Πειθαρχικό τους συνδικαλιστές. Δεν είναι η δουλειά των συνδικαλιστών να κάνουν τους κριτές συναδέλφων τους.  Εγώ δεν δέχομαι αυτή την εικόνα του ΕΦΚΑ. Θέλω έναν ΕΦΚΑ που να υπηρετεί τους πολίτες», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. 

 

Οι ενστάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 απορρίφθηκαν. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA