Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπερψηφίστηκε με 157 ψήφους υπέρ έναντι 141 «Όχι» και 1 «παρών», έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, πλην της Μαριέττας Γιαννάκου, που απουσίαζε για λόγους υγείας καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Κατά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜέΡΑ25 ενώ η ανεξάρτητη βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου δήλωσε «παρών». Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, προχώρησε στην κατάθεση νομοτεχνικών βελτιώσεων.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για τον εκσυχρονισμό του ΕΦΚΑ

Πάντως, η συζήτηση για τον εκσυχρονισμό του ΕΦΚΑ έγινε σε υψηλούς τόνους, με την αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία και την αντιπολίτευση να συνεχίζεται. Οι διαφορές ήταν σημεία που αφορούν την πρόσληψη γενικών διευθυντών και διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα, για την κάλυψη θέσεων στον ΕΦΚΑ, τα πειθαρχικά συμβούλια και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατέθεσαν, μάλιστα, αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, καταλόγισε στην αντιπολίτευση «στείρα κριτική και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων», τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση επικεντρώνεται στη λύση των ουσιαστικών και πραγματικών προβλημάτων που απασχολούν τους ασφαλισμένους και τους εργαζομένους». Από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η Θεανώ Φωτίου έκανε λόγο για «νόμο έκτρωμα που κομματικοποιεί και διαλύει τον ΕΦΚΑ», ενώ ο Χρήστος Γιαννούλης, υποστήριξε ότι «μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης είναι πώς θα διασφαλίσει την εξυπηρέτηση ημετέρων με απευθείας αναθέσεις και αδιαφανείς προσλήψεις».

Αλέξης Τσίπρας: Δέσμευσή μας η κατάργηση του ΕΦΚΑ

Δριμεία επίθεση για την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τον eΕΦΚΑ, εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, διατυπώνοντας τη δέσμευσή του να καταργήσει τον συγκεκριμένο νόμο όταν αναλάβει εκ νέου την εξουσία. «Αναρωτιέμαι στα επόμενα γενέθλιά σας πόσες τούρτες θα κόψετε. Δεν είναι μόνο η Ολυμπιακή και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είναι και η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ, η ΛΑΡΚΟ, η επικουρική ασφάλιση τώρα και ο ΕΦΚΑ.

Δεν θα πω ότι είστε ανίκανος, άχρηστος και αποτυχημένος. Αποτυχημένη είναι η πολιτική που ακολουθείτε. Νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει αποτύχει σε συνθήκες κανονικότητας και σε περιόδους κρίσης. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής φαίνονται στους πολίτες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Χατζηδάκης: Είστε επιστήμονες στο ψέμα

«Είστε επιστήμονες στο ψέμα. Αυτό κάνατε και σήμερα. Η ΔΕΗ επί Σαμαρά είχε μετοχή 7 ευρώ και την πήγατε στο 1 ευρώ. Με βάση την έκθεση ορκωτού λογιστή είχε συνομολογηθεί ότι αν δεν λαμβάνονταν έκτακτα μέτρα που εμείς λάβαμε το 2019 η ΔΕΗ θα έκλεινε και θα είχαμε καταστροφή για την εθνική οικονομία», αντέτεινε ο υπουργός Εργασίας.

Η πολιτική σας είναι αποτυχημένη

Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε μεγάλο μέρος της κριτικής του στην ενεργειακή κρίση. «Αισθάνεστε καλά με όλη την κοινωνική συμφορά, το ολοκαύτωμα που έχετε προκαλέσει και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Εργασίας; Να σας θυμίσω τι δηλώνατε όταν σας ασκούσαμε κριτική την περίοδο που ήσασταν υπουργός Ενέργειας και σπεύδατε να εξαφανίσετε τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ που εμείς είχαμε νομοθετήσει. Είχατε δηλώσει “ό,τι και να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος θα καταλάβει όταν πάρουν τα τιμολόγια ότι όσα πλήρωναν θα συνεχίσουν να πληρώνουν". Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να δώσετε εξηγήσεις στους πολίτες; Τώρα δεν αισθάνεστε άσχημα την ώρα που η κοινωνία χειμάζεται επειδή εκτοξεύτηκαν οι τιμές ρεύματος εξαιτίας των δικών σας επιλογών; Εξαιτίας της επιλογής σας να μην αυξάνετε τον κατώτατο μισθό; Εσείς φέρνετε νομοσχέδιο για δημιουργία golden boys με 7.000 – 8.000», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Θέλετε το κράτος τσιφλίκι σας»

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση για άλωση του κράτους με «blue golden boys», υποστηρίζοντας ότι θέλουν το κράτος «τσιφλίκι τους» και χαρακτηρίζοντας τους βουλευτές της ΝΔ «κορόιδα». «Είστε κορόιδα εσείς οι βουλευτές της ΝΔ. Δεν πήγατε να γίνετε golden boys όπως ο κ. Στάσης που για την ΔΕΗ καθαρίζει 360.000 ευρώ. Πολλά περισσότερα από τους βουλευτές και τον πρωθυπουργό. Γιατί αυτός ο άνθρωπος να ιδρώσει όταν οι πολίτες παίρνουν τους λογαριασμούς ρεύματος και δεν μπορούν να πληρώσουν. Στα παλιά του υποδήματα. Λέτε ότι όλο αυτό γίνεται όχι γιατί στήσατε πάρτι αλλά γιατί θέλετε να φέρετε τους άριστους managers. Ποια τα αποτελέσματα; Ο άριστος ΔΕΔΔΗΕ ήταν απροετοίμαστος στις κακοκαιρίες. Ο άριστος ΔΕΔΔΗΕ δεν έδωσε ούτε τα σωστά στοιχεία για επιδοτήσεις Ιανουαρίου. Οι άριστοι έφαγαν πρόστιμο από την ΡΑΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το νόμο για τον eΕΚΦΑ

Επανερχόμενος στον ΕΦΚΑ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε μεταξύ άλλων πως: «ο ΕΦΚΑ από περιουσία των ασφαλισμένων γίνεται λάφυρο μιας κάστας και των γαλάζιων παιδιών. Οι υπάλληλοι θα παραμερίζονται για να προαχθούν οι ημέτεροι και αρεστοί. Ακυρώνετε στην πράξη την διάταξη για το επιτελικό κράτος και τον διορισμό επιτελικών διευθυντών» και δεσμεύτηκε για την κατάργηση του νόμου που ψηφίζεται σήμερα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Εμείς δεσμευόμαστε στον ελληνικό λαό ότι δεν θα παίξουμε στο ίδιο γήπεδο που παίζετε εσείς. Οι προοδευτικές δυνάμεις με μεταρρυθμίσεις δημιούργησαν συνθήκες αξιοκρατίας. Δεσμευόμαστε για διαφάνεια, λογοδοσία, αξιοκρατία. Δεσμευόμαστε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα το καταργήσουμε φέρνοντας στη θέση του νομοσχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και κοινωνικής προστασίας. Αυτή είναι μια από τις βασικές ιδεολογικές μας διαφορές. Θέλουμε κράτος ισχυρό δίπλα στον πολίτη και εσείς κράτος διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό. Στη θέση του δικού σας αναποτελεσματικού κράτους εμείς έχουμε όραμα να στήσουμε ένα δημοκρατικό και προοδευτικό κράτος», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA