Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε μία περίοδο παγκόσμιας κρίσης στις τιμές στην ενέργεια,  όπου άπαντες αναζητούν εναλλακτικούς διαδρόμους για την επόμενη ημέρα, ο Πρωθυπουργός θα αδράξει σήμερα στην 58η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου την ευκαιρία, να αναδείξει το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου ενεργειακού κόμβου, αναλύοντας τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει για τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται ουσιαστικά στη Διάσκεψη, προκρίνοντας την Ελλάδα ως έναν σημαντικό πλέον ενεργειακό παίχτη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι στις Βρυξέλλες, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στον στρατηγικό χαρακτήρα του εγχειρήματος της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, με στόχο τη σταδιακή μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων φθηνής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική στην Ευρώπη με γέφυρα τη χώρα μας, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν στην επίσπευση των διαδικασιών.

Η Ελλάδα εξάλλου έχει να επιδείξει κι άλλες εμβληματικές δράσεις όπως αυτή της σύνδεσης του διασυνδετήριου αγωγού Βουλγαρίας - Σερβίας με τον αγωγό ΤΑΡ, μέσω του αγωγού Ελλάδος-Βουλγαρίας που εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, την αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης ως πύλης εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και τη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Κι όλα αυτά σε μια εμβληματική διοργάνωση με διεθνές ακροατήριο κορυφαίους πολιτικούς και ειδικούς σε ζητήματα, ασφαλείας, εξοπλισμών και άμυνας.

Διαβάστε ακόμη: Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι στις Βρυξέλλες με επίκεντρο τα ενεργειακά

Στο «μενού» η τουρκική παραβατικότητα

Παράλληλα, οι συνομιλίες στο Μόναχο θα αποτελέσουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να αναδείξει εκ νέου την επιμονή της Τουρκίας σε ρόλο κράτους «πειρατή» στην Ανατολική Μεσόγειο, αναλύοντας όλο το φάσμα της προκλητικότητας της Άγκυρας έναντι της Αθήνας και την κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας, σε αντιδιαστολή με την Ελλάδα η οποία αποτελεί ένθερμο υπερασπιστή του Διεθνούς Δικαίου και σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα αυτή τη φορά, φέρει ως αποδεικτικά στοιχεία στη «φαρέτρα» του τα όσα ανήκουστα είπε ο Τούρκος Πρέσβης στο Όσλο ενώπιον του Νίκου Δένδια περί ελληνοτουρκικού διαλόγου εκτός των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης του δικαίου της θάλασσας, γεγονός που καταδεικνύει εκ των προτέρων το ποιος υπονομεύει τον επικείμενο νέο γύρο διερευνητικών επαφών (στις 22/2 εκτός απροόπτου) καθιστώντας τον προσχηματικό.  Αλλά και την προδήλως ανυπόστατη ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από την Άγκυρα, την οποία υιοθετεί και ο Πρόεδρος Ερντογάν και για την οποία η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας εκστρατείας διεθνοποίησης της τουρκικής παραβατικότητας και προκλητικότητας, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι «το παράθυρο παραμένει ανοιχτό σε κάθε διάλογο με βάση τη διεθνή νομιμότητα, αλλά πάντα κλειστό σε κάθε απειλή»,  εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τα οποία θα υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα. Η συγκεκριμένη συγκυρία με τη ρωσο-ουκρανική κρίση μάλιστα προσθέτει ένα ακόμα «γερό χαρτί» στην επιχειρηματολογία της Αθήνας. Αυτό στο οποίο συμφωνούν ΝΑΤΟ και Ε.Ε.: ότι δεν δύναται ένα κράτος να απειλεί ένα άλλον με βία ή να επιδιώκει να χαράξει από την αρχή τα σύνορά του, κάτι το οποίο ισχύει στο ακέραιο και για την Άγκυρα.

Ραντεβού κορυφής

Η συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο, ενέχει και εξαιρετικό διπλωματικό ενδιαφέρον, καθώς τα ραντεβού κορυφής με αντικείμενο - έμμεσα ή άμεσα - τις διεθνείς εξελίξεις θα είναι πολλά.  Ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε πάνελ με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και τη Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ για το ζήτημα της φθίνουσας πορείας της Δημοκρατίας παγκοσμίως. Αναμένεται επίσης να έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Άμυνας του Ισράηλ Μπένι Γκαντς, με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, καθώς και με ομάδα περίπου 20 Αμερικανών Γερουσιαστών και μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Τετ α τετ Δένδια - Λαβρόφ στη Μόσχα

Εκτός από το Μόναχο,  το ενδιαφέρον σήμερα είναι στραμμένο και στη Μόσχα και τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, η οποία αποκτά βαρύνουσα σημασία εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, την ώρα που παραμένει ενεργός ο συναγερμός για μία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το ζήτημα θα απασχολήσει τις συνομιλίες τους, στη βάση της πάγιας θέσης της Αθήνας υπέρ της διπλωματίας, αλλά και της ανάγκης διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία ως ένα επιπλέον μέσο αποφυγής της πολεμικής σύγκρουσης. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ζητήματα διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο των παραδοσιακά ιστορικών δεσμών Ελλάδας – Ρωσίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA