ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20/02/2022 20:44

Κωστής Χατζηδάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Τους περιμένουν και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις

Δριμεία επίθεση εναντίον στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης: «Στο Βέλγιο αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην Ελλάδα θεωρείται αντεργατικό»

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κωστής Χατζηδάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Τους περιμένουν και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, εξέδωσε ανακοίνωση, απαντώντας με σκληρό τρόπο κατά του Νάσου Ηλιόπουλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπουλου. Τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επιτεθεί νωρίτερα στον υπουργό, λόγω της ανάρτησής του, όπου υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου που προώθησε πριν από μερικούς μήνες για τα εργασιακά και απάντησε σε ορισμένα δημοσιεύματα, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ που -όπως είπε- πλέον πανηγυρίζει επειδή στο Βέλγιο εφαρμόζουν ανάλογες ρυθμίσεις με αυτές του «τρισκατάρατου νόμου Χατζηδάκη».

Αναλυτικά η δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη: «Το επαναλαμβάνω: Αυτό που υιοθετήθηκε με το νόμο για την τετραήμερη εργασία ( μετά από αίτημα του εργαζομένου και συμφωνία με τον εργοδότη του) είναι ακριβώς αυτό που υιοθετήθηκε και στο Βέλγιο! Ακριβώς! Με τη διαφορά ότι στο Βέλγιο αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ και σε φιλικά προς αυτόν μέσα ενημέρωσης, ενώ στην Ελλάδα θεωρείται «αντεργατικό».

Οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις τους υπογραμμίζουν απλώς την απόγνωσή τους για την κατάρρευση του μύθου που προσπάθησαν να δημιουργήσουν. Μέχρι και δηλώσεις μου για την ενέργεια πολύ πριν ξεσπάσει η διεθνής ενεργειακή κρίση επιστράτευσαν για να κρυφτούν πολιτικά. Όσο για το ύφος; Είναι το γνωστό «κεντρώο» ύφος ΣΥΡΙΖΑ. Τους προειδοποιούμε όμως:

Τους περιμένουν τρεις ακόμα δυσάρεστες εκπλήξεις:

  • - Η περαιτέρω μείωση της ανεργίας, η οποία έχει ήδη μειωθεί από 17,2% το καλοκαίρι του 2019 σε 12,8% το Δεκέμβριο του 2021.
  • - Η εγκατάσταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας τους επόμενους μήνες, πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ
  • - Και η σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.

Λυπούμαστε που γκρεμίζουμε τους μύθους τους. Αλλά τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια».

Η πρώτη ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη:

Ηλιόπουλος: Ξεπερνάει κάθε όριο θράσους

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, απάντησε με αιχμηρό τρόπο σε όσα είπε νωρίτερα ο Κωστής Χατζηδάκης για την τετραήμερη εργασία.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Νάσου Ηλιόπουλου:

«Η σημερινή ανάρτηση Χατζηδάκη ξεπερνάει κάθε όριο θράσους. Σε περίπτωση που δεν το ξέρετε στην Ελλάδα εργαζόμαστε 4 μέρες την εβδομάδα και του χρωστάμε χάρη. Όποιος υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο που ψήφισε κατήργησε το 8ωρο και έφερε τα απλήρωτα 10ωρα, μάλλον κάτι παρεξήγησε.

Τη στιγμή που η χώρα σπάει αρνητικά ρεκόρ στο κόστος ενέργειας και ο βασικός μισθός έχει χάσει το 10% της αγοραστικής του δύναμης λόγο της ακρίβειας ο Κ. Χατζηδάκης νομίζει ότι μπορεί να πουλάει τρέλα. Σε περίπτωση που κάποιος αναρωτιέται για την αξιοπιστία του ας θυμηθεί απλά τις παλιότερες δηλώσεις του ότι με την πολιτική του στην ΔΕΗ θα μειωθεί το κόστος ενέργειας».

Ξενογιαννακοπούλου: Ο κ.Χατζηδάκης προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο

Επιπλέον, η βουλευτής και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είχε εκδώσει την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ.Χατζηδάκης προκαλεί με ψέμματα επιχειρώντας να κάνει το μαύρο άσπρο, κατά την προσφιλή μέθοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Ο Υπουργός Εργασίας που κατήργησε το οκταώρο, επέβαλε τις ατομικές συμβάσεις και την απλήρωτη εργασία, θέσπισε τις ανεξέλεγκτες απολύσεις, διέλυσε το ΣΕΠΕ, υπονόμευσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, και ποινικοποίησε το δικαίωμα στην απεργία, ζητά τώρα και τα ρέστα! Ισχυρίζεται ότι τάχα ο αντεργατικός νόμος του προβλέπει παρόμοιες ρυθμίσεις με τη συμφωνία που προωθεί η κυβέρνηση του Βελγίου για 4ήμερη εβδομάδα εργασίας.

Μόνο που η βελγική πρόταση δεν προβλέπει μείωση μισθού, σε αντίθεση με τη διευθέτηση με ατομική σύμβαση που επιβάλλει ο νόμος Χατζηδάκη με τις δύο ώρες εργασίας πέραν του οκταώρου να είναι απλήρωτες και να συμψηφίζονται με ρεπό κάτω από την εκβιαστική απειλή της απόλυσης. Στο Βέλγιο ισχύει η 38ωρη εργασία, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι πλήρως κατοχυρωμένα και το δικαίωμα στην απεργία σεβαστό, ενώ το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας / ΣΣΕ είναι στο 96%, το τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ - ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις με ποσοστό κάλυψης από ΣΣΕ κάτω από το 14% των εργαζομένων!

Οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τη συρρίκνωση της αγοραστικής τους δύναμης, τη μείωση των αποδοχών τους και την κυβερνητική άρνηση ουσιαστικής αύξησης του κατώτατου μισθού, την εργοδοτική ασυδοσία και την απουσία ελεγκτικού μηχανισμού, την εργασιακή επισφάλεια, τον εκφοβισμό και τις τιμωρητικές συνέπειες για τη συλλογική τους δράση.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι η μόνη λύση σήμερα είναι η πολιτική αλλαγή για την κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, την αποκατάσταση και ενίσχυση των Συλλογικών διαπραγματεύσεων, των κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τη μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες χωρίς μείωση αποδοχών!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΝΑΣΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ