Μενού
  • Α-
  • Α+

Σήμερα αποφάσισα να ασχοληθώ με τα εσωκομματικά στα δυο μεγάλα κόμματα, καθώς φαίνεται πως υπάρχει αρκετό υλικό για σχολιασμό. Ξεκινάω από τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο που κατάφερε να εκνευρίσει όχι μόνο το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ που έχει ζητήσει μια εσωτερική έρευνα με το ερώτημα της διαγραφής Κύρτσου από το ΕΛΚ.

Μαθαίνω από πηγή μου στις Βρυξέλλες πως ο κ. Βέμπερ θεωρεί απαράδεκτη την σύγκριση Μητσοτάκη με τον Όρμπαν (και πώς να μην είναι άλλωστε, αφού θυμίζω ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους που κατήγγειλαν τον Ούγγρο ηγέτη, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να έχει θέση στο εσωτερικό του ΕΛΚ) και πως διόλου δεν πείστηκε από την μακροσκελή επιστολή του ευρωβουλευτή που προσπάθησε να δικαιολογήσει τη στάση του. Να πω επίσης ότι στην Ευρώπη τα θέματα Τύπου τα παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή - ειδικά μετά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – και δεν αποδέχονται σε καμία περίπτωση τις αιτιάσεις Κύρτσου που συνεχίζει πάντως να τουιτάρει κατά Μητσοτάκη με ρυθμούς Αντώναρου.

Οργή Τσίπρα κατά Τσακαλώτου

Από χθες ανέδειξα την συνέντευξη Τσακαλώτου στην Καθημερινή - που αρκετοί χαρακτήρισαν ως το δείγμα του απόλυτου ελιτισμού που δεν συνάδει με έναν Αριστερό πολιτικό – εγώ όμως έχω ρεπορτάζ από τα ενδότερα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μαθαίνω λοιπόν πως οι Προεδρικοί τη χαρακτήρισαν ως την «έναρξη του εσωκομματικού πολέμου στον ΣΥΡΙΖΑ» υποστηρίζοντας πως η χρονική συγκυρία ήταν τουλάχιστον άστοχη σε μια περίοδο που λόγω ακρίβειας και άλλων αστοχιών η κυβέρνηση βλέπει ρωγμές στο προφίλ της. Μαθαίνω λοιπόν πως οι Προεδρικοί δίνουν ραντεβού στα μέσα Απριλίου και στο Συνέδριο με τον κ. Τσακαλώτο, ενώ άλλη πηγή με ενημέρωσε πως για κάποιους άνοιξε η όρεξη για την αποδοχή της πρότασης Τσίπρα να μπει όριο 12ετίας για βουλευτές του κόμματος. Εδώ να θυμίζω ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκλέγεται αδιαλείπτως από το 2012. Κοινώς, ετοιμαστείτε για δράματα...

Ετοιμάζεται η ακτοπλοϊκή διασύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης

Σήμερα διεξάγονται οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας στο υπουργείο Εξωτερικών για τις οποίες σας έχω ενημερώσει ενδελεχώς. Χθες όμως έγινε ακόμη μια συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ, στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας στο διάλογο με την Τουρκία στους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας.

Μαθαίνω λοιπόν ότι σε αντίθεση με τα θέματα υψηλής πολιτικής, υπάρχει ικανοποίηση για την πρόοδο που σημειώνεται σε μια σειρά ζητημάτων (ενδεικτικά στη συνεργασία των φορέων Enterprise Greece κι Invest in Turkey, αλλά και στην αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19), ενώ μέχρι το καλοκαίρι περιμένουμε και την επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη λειτουργίας ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης - Σμύρνης.

Δεν ξέρω αν ο Ονάλ έχει δυο πρόσωπα ως άλλος δρ. Τζέκιλ και Μίστερ Χάϊντ, αλλά είναι ο ίδιος που σήμερα θα βρεθεί απέναντι στον Πρέσβη Παύλο Αποστολίδη για τον 64ο γύρο των διερευνητικών επαφών, εκεί όπου ο βαθμός δυσκολίας των συζητήσεων είναι πολύ πιο σύνθετος. Παρόλα αυτά όσοι τον έχουν συναντήσει μιλούν για ένα σοβαρό διπλωμάτη που γνωρίζει καλά τα θέματα. Κι εγώ θα συμπληρώσω πως δεν είναι τυχαία η αναβάθμισή του, άλλωστε αυτόν έστειλε ο Ερντογάν, μαζί με τον στενότερό του συνεργάτη Ιμπραχίμ Καλίν στο Τελ Αβίβ για να προετοιμάσει την επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Αθήνα. Τώρα βέβαια το κατά πόσο η πρόοδος στη θετική ατζέντα μπορεί να συμβάλλει στην πρόοδο των ελληνοτουρκικών δεν μπορώ να ξέρω. Από την άλλη φίλος της στήλης που διακρίνεται για την αισιόδοξη σκέψη του, μου μετέφερε πως χθες, ημέρα διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας δεν είχαμε καμία παραβίαση ούτε και υπερπτήση στο Αιγαίο. Εγώ θα τον πιστέψω και δεν θα το αποδώσω στην τύχη!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA