Μενού
  • Α-
  • Α+

Η «χειροβομβίδα» που έριξε ο Ρώσος Πρόεδρος με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των ελεγχόμενων από φιλορώσους αυτονομιστές περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, γνωστών συνολικά ως Ντονμπάς, σήμανε ύψιστο συναγερμό στη διεθνή κοινότητα και φυσικά στην ελληνική κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό να συγκαλεί εκτάκτως για τις 9.30 σήμερα το πρωί Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, ενόψει της έμπρακτης αντίδρασης της Δύσης και της Ε.Ε., που έχουν αναγγείλει ήδη σκληρές κυρώσεις.

Με ΝΑΤΟ και αναλυτές να κρίνουν πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν βάζοντας ταφόπλακα στις συμφωνίες του Μινσκ αψηφά τη διπλωματία και αναζητά πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία, αιχμή του σημερινού ΚΥΣΕΑ θα είναι η στρατιωτική και γεωπολιτική πτυχή κλιμάκωσης της κρίσης, ιδίως μετά την εντολή Πούτιν για ρωσική «ειρηνευτική δύναμη» στις δύο περιοχές. Στο επίκεντρο όμως θα βρεθεί και η ασφάλεια ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας μας. Εξού και η συμμετοχή του Υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, προκειμένου να αναλυθούν και να επαναξιολογηθούν τα σχέδια ασφαλείας για τον επαρκή εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο δεδομένου ότι το ρώσικο αέριο καλύπτει περί το 35% των ετήσιων αναγκών μας.  

Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: Ο κίνδυνος διακοπής στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ - Εναλλακτικές λύσεις μέσω των ΗΠΑ

Αισιοδοξία για εφοδιαστική επάρκεια - ανησυχία για διάρκεια κρίσης και τιμές

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πως παρά τη δραματική τροπή που πήρε η κατάσταση, σε αυτή τη φάση η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο στην εφοδιαστική της επάρκεια. Ωστόσο, έντονος είναι ο προβληματισμός για δύο κρίσιμες παραμέτρους. Αφενός για το χρονικό εύρος της κρίσης, καθώς μεγάλη διάρκειά της είναι βέβαιο ότι θα καταστήσει «επιρρεπείς» ακόμη και τους καλύτερους σχεδιασμούς καθιστώντας δύσκολη για κάθε χώρα τη διαχείριση των ελλειμμάτων στην τροφοδοσία. Αφετέρου για την εκτόξευση των τιμών που θα προκαλέσει στα ενεργειακά προϊόντα, δοκιμάζοντας τις αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τις δυνατότητες της πολιτείας να τις αντισταθμίσει. Αν και σε αυτό το πεδίο ευνοϊκά λειτουργεί η συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας  - Gazprom για προμήθεια φθηνότερου ρώσικου φυσικού αερίου.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η χθεσινή αναφορά του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη (ΑΝΤ1) πως «όσο περισσότερο ανεβαίνουν οι τιμές τόσο λιγότερα είναι τα δημοσιονομικά περιθώρια παρέμβασης της κυβέρνησης», τονίζοντας πως κάθε 10 ευρώ αύξησης στις τιμές του φυσικού αεριού ισοδυναμεί με απώλειες του ΑΕΠ της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε επαφή με την ελληνική κοινότητα

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου τις ραγδαίες εξελίξεις και λόγω της πολυπληθούς ελληνικής κοινότητας, άνω των 100.000 που διαβιούν σε χωριά της Ανατολικής Ουκρανίας κοντά στη γραμμή επαφής. Γι’ αυτό και το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο, το προσωπικό της οποίας είχε αποφασιστεί να μην απομακρυνθεί. Στο ΚΥΣΕΑ άλλωστε θα συζητηθεί το ζήτημα ασφαλούς μετακίνησής τους αν κριθεί αναγκαίο.

Εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού

Στο πεδίο της ενέργειας, πάντως, ο αρμόδιος Υπουργός Κ. Σκρέκας σε συνεργασία με τους θεσμικούς παράγοντες της αγοράς, για το ηπιότερο και το χειρότερο σενάριο μερικού ή ολικού κλεισίματος της στρόφιγγας του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, και έχουν ήδη προετοιμαστεί ακόμα και για το σενάριο πολεμικής σύρραξης, καταρτίζοντας ανάλογα σχέδια εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ελλείμματος.

Στους εναλλακτικούς σχεδιασμούς, που είχαν παρουσιαστεί και σε σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό στις 14 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνονται:

  • η τροφοδοσία με φορτία LNG από την Αλγερία μέσω της συνεργασίας της ΔΕΠΑ με τη Sonatrach, οι οποίες κατά πληροφορίες του Reader, βρίσκονται ήδη σε συνεννόηση ώστε να υπάρχουν stand by πλοία με ικανή ποσότητα ετοιμοπαράδοτου φορτίου
  • η διαρκής τροφοδοσία του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα με αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού TAP
  • η δυνατότητα λειτουργίας με πετρέλαιο μονάδων της ΔΕΗ που λειτουργούν με φυσικό αέριο
  • η χρήση αποθεμάτων των υδροηλεκτρικών μονάδων
  • η εφεδρική ενεργοποίηση μονάδων λιγνίτη αν καταστεί αναγκαίο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση και οι φορείς της αγοράς βρίσκονται σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας και από την Αίγυπτο, με την οποία η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις και έχει συμφωνήσει ήδη στο εμβληματικό εγχείρημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης για τη σταδιακή μεταφορά φθηνής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η χώρα μας τροφοδοτείται με ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας, στην οποία ο Ρώσος Πρόεδρος θα κλείσει τελευταία τη στρόφιγγα, αν ισχύσει τέτοιο σενάριο.

Πληροφορίες θέλουν τη ΔΕΠΑ να αναζητά εναλλακτικές λύσεις και μέσω των ΗΠΑ, για εισαγωγή φυσικού αερίου με αμερικανικά πλοία που είχαν προορισμό την Ασία και επιδιώκεται να καταπλεύσουν αν χρειαστεί στην Ελλάδα.

Κεντρικός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός «ενεργειακής κρίσης»

Οι δραματικές εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας πάντως σε συνδυασμό με την εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, καταδεικνύουν πως απαιτείται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, γι’ αυτό και ο Κώστας Σκρέκας κατέθεσε στην Ε.Ε. αίτημα για τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα διαθέσει τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2022 προκειμένου να στηριχθούν οι ευρωπαίοι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έναντι των «καυτών» αυξήσεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA