Μενού
  • Α-
  • Α+

Tην κατασκευή δεύτερου σταθμού υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, προέταξε μεταξύ άλλων χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεδιπλώνοντας το πολύπλευρο σχέδιο της επόμενης μέρας για τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας μας, τη σταδιακή απεξάρτηση από το ρώσικο φυσικό αέριο, αλλά και τη μείωση των τιμών, που απορρέουν από την εκτόξευση στην ενέργεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά νοικοκυριά και επιχειρήσεις ότι η στήριξή τους για την απορρόφηση των διαρκών ανατιμήσεων σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και περιέγραψε τις πρωτοβουλίες του για κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Εστίασε, στην πρόταση της Ελλάδας για  κοινή προμήθεια φυσικού αερίου ως Ε.Ε., κοινή αποθήκευση μεγαλύτερων ποσοτήτων, σύσταση ευρωπαϊκού ταμείου αλληλεγγύης και εξαίρεση των δαπανών για τα μέτρα αντίβαρα στις  ανατιμήσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Οι κινήσεις για την επόμενη μέρα

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις κινήσεις της κυβέρνησης για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας μας ακόμη και στο δυσμενέστερο σενάριο που ο Ρώσος πρόεδρος κλείσει ολικώς τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου και περιέγραψε τα βήματα για την αύξηση των αποθεμάτων μας, με τελικό στόχο όπως είπε να καταστεί η Ελλάδα «ενεργειακά αυτάρκης και ανταγωνιστική».

Ως προς την εφοδιαστική επάρκεια, τόνισε πως η Ρεβυθούσα ανεφοδιάστηκε με νέο φορτίο υγροποιημένου αερίου. Οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων LNG. Είναι σε ετοιμότητα προς ενεργοποίηση αν χρειαστεί εναλλακτικό σχέδιο για αυξημένα φορτία από τον αγωγό ΤΑΡ και μετατροπή μονάδων της ΔΕΗ ώστε να λειτουργήσουν με πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο, ενώ υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια είναι σε απόλυτη εφεδρεία.

Σχετικά με την επόμενη ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η μόνη ουσιαστική απάντηση στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και της Ευρώπης είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και από τους υδρογονάνθρακες γενικότερα, προτάσσοντας ως ιδανικότερη και ταχύτερη λύση τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου από την Αίγυπτο. Επιπλέον, έθεσε ως στόχο αφενός να αξιοποιηθεί  το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της χώρας, αφετέρου να μετατραπεί η Ελλάδα σε κόμβο διασύνδεσης ενέργειας και μεταφοράς πράσινης ενέργειας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι ΑΠΕ η απάντηση για τη μείωση των τιμών

Αποκρούοντας, δε, τις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα πως οι δικές του πολιτικές ευθύνονται για την αύξηση των τιμών της ενέργειας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ο περιορισμός του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και η μείωση των τιμών εξαρτώνται από τη γρηγορότερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

«Γι' αυτό και γίνονται συζητήσεις όχι μόνο με Κύπρο και Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο», όπως είπε. Διαβεβαίωσε ότι η απολιγνιτοποίηση συνεχίζεται κανονικά και απαντώντας στις αιτιάσεις περί βεβιασμένης διαδικασίας, χαρακτήρισε τον λιγνίτη εξαιρετικά ακριβό καύσιμο ακόμα και σήμερα προσθέτοντας ότι: «Και σήμερα με τις τιμές του φυσικού αερίου εκεί που βρίσκονται, ο λιγνίτης δεν είναι ανταγωνιστικό καύσιμο».

Ευρωπαϊκή απάντηση σε απόπειρες εκβιασμού

Ο πρωθυπουργός πάντως δεν απέκλεισε «απόπειρες εκβιασμού» εκ μέρους της Ρωσίας στο ζήτημα  του φυσικού αερίου. Εμφανίστηκε, ωστόσο, βέβαιος πως θα συναντήσουν την ομόθυμη απόκρουση όλων των εταίρων. Επισήμανε, όμως, ότι παρόμοιες πρακτικές μπορεί να διαταράξουν τη διεθνή αγορά ενέργειας προκαλώντας

ενδεχομένως και νέες ανατιμήσεις, τις οποίες διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει με κάθε δυνατό μέσο να περιορίσει και ιδίως για τους πιο ευάλωτους. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA