Μενού
  • Α-
  • Α+

Καλημέρα και καλή Σαρακοστή να ευχηθώ στους απανταχού φίλους της στήλης. Να σας πω ότι υπό κανονικές συνθήκες το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θα είχαμε ασχοληθεί με τις επισκέψεις πολιτικών στις εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία ο προβολέας πέφτει στον πόλεμο, στην Μαριούπολη και την ελληνική κοινότητα και βέβαια στις επιπτώσεις που ο πόλεμος θα έχει στην τσέπη μας και στη ζωή μας. Αυτό που σίγουρα έχει επηρεάσει δραματικά ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι οι ελληνορωσικές σχέσεις που βρίσκονται στο ναδίρ, όπως αποτυπώθηκε από την επιεικώς απαράδεκτη ανακοίνωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα που με τρόπο προκλητικό κατηγόρησε την Ελλάδα για εκστρατεία παραπληροφόρησης. Στην Αθήνα μαθαίνω πως υπήρξε οργή και υπήρξαν σκέψεις για κλιμάκωση στο επίπεδο της απάντησης - επελέγη πάντως η λογική της απάντησης από τον εκπρόσωπο κ. Παπαϊωάννου, ώστε να μην ξεφύγουν τα πράγματα. Υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή πάντως μου εξήγησε πως οι σχέσεις με τη Μόσχα βρίσκονται στη χειρότερή τους φάση εδώ και δεκαετίες και πως το θράσος της Ζαχάροβα να απευθυνθεί με τέτοιο τρόπο στην Αθήνα - που έχει θρηνήσει και 10 θανάτους ομοεθνών της στην Μαριούπολη - είναι πραγματικά απύθμενο και οφείλεται σε δυο λόγους: πρώτον, στο ότι η Μόσχα εξεπλάγη από την δυναμική αντίδραση της Αθήνας στον πόλεμο της Ουκρανίας και δεύτερον ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγμα στην Ευρώπη επενδύοντας στο υποτιθέμενο φιλο-ρωσικό αίσθημα στο εσωτερικό της χώρας μας που συνειδητά έχουν καλλιεργήσει τα τελευταία χρόνια. Εγώ πάλι βλέπω πως με αυτά που κάνουν οι Ρώσοι έχουν χάσει το παιχνίδι με τη Δύση για τις επόμενες δυο γενιές. 

Η Σουρανή φεύγει, η Μπούρα έρχεται

Για το επικείμενο ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν στην ερχόμενη Κυριακή έχετε διαβάσει είμαι βέβαιος. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη συνοδευόμενος όπως πάντα από την διπλωματική του σύμβουλο, Ελένη Σουρανή, που εδώ και δυο χρόνια ανέπτυξε έναν χρήσιμο δίαυλο επικοινωνίας με τον Ιμπραήμ Καλίν, τον στενότερο συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν. Όμως η κ. Σουρανή, οι παρεμβάσεις της οποίας υπήρξαν σημαντικές αυτό το διάστημα αποχωρεί μέσα στον Απρίλιο για να αναλάβει την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη και τη θέση της θα αναλάβει η κ. Άννα Μαρία Μπούρα που ήδη συμμετέχει σε μια σειρά ταξιδιών του πρωθυπουργού. Εγώ θα της ευχηθώ καλή αρχή στο έργο της και θα της συμβούλευα να ζητήσει το τηλέφωνο του Καλίν για παν ενδεχόμενο - αφού η θέση που θα αναλάβει είναι ηλεκτρική καρέκλα. 

Ο Πιερρακάκης και οι εκλογές 

Έχει γραφτεί ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα είναι ο εκπρόσωπος της ΝΔ στις εκλογές όποτε αυτές γίνουν. Είναι ένα λογικό σενάριο αφού ο ΠΑΣΟΚογενής υπουργός είναι ο δημοφιλέστερος της κυβέρνησης και με αυτόν στο κάδρο ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να ελπίζει σε ένα σημαντικό μάζεμα των διαρροών προς το Κίνημα Αλλαγής του Νίκου Ανδρουλάκη. Άνθρωπός μου μέσα στο Μοσχάτο μου εξηγούσε πως το σενάριο του φαίνεται πιθανό, χωρίς όμως να μπορεί να μπει στο μυαλό του πρωθυπουργού και να διαβάσει τη σκέψη του στην τρέχουσα περίοδο. Τον ρώτησα εάν θεωρεί πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις και μου απάντησε πως πριν ένα μήνα θα το απέκλειε, τώρα θα μπορούσε να το δει ως ενδεχόμενο. Όλα βέβαια εξαρτώνται από τον Μητσοτάκη και τις αποφάσεις που ο ίδιος λαμβάνει - συνήθως στο βουνό. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA