Μενού
  • Α-
  • Α+

Τις γυναίκες της Ουκρανίας έβαλε σε πρώτο πλάνο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, τονίζοντας πως το μήνυμα της σημερινής ημέρας αποτυπώνεται σε ένα μόνο πρόσωπο, αυτό της γυναίκας της Ουκρανίας. «Εκείνης που έμεινε στην πατρίδα της για να την υπερασπιστεί από τη ρωσική εισβολή. Αλλά και οι εκατοντάδες χιλιάδες άλλες γυναίκες, που μαζί με τα παιδιά τους πήραν το δρόμο της προσφυγιάς», είπε. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για έναν άδικο πόλεμο που χτυπά πρώτα τους πιο αδύναμους, τονίζοντας πως γι’ αυτό «πρέπει να σταματήσει αμέσως». Όπως επισήμανε σε τέτοιες οριακές στιγμές της ιστορίας, όταν απειλείται η διεθνής σταθερότητα και νομιμότητα, τα εθνικά σύνορα και οι συνθήκες αμφισβητούνται, αμφισβητούνται ταυτόχρονα και τα δικαιώματα, η πεμπτουσία δηλαδή της Δημοκρατίας. 

«Συνεπώς, ο αγώνας κατά του κατακτητικού αυταρχισμού γίνεται αυτόματα και αγώνας για την ισότητα των δύο φύλων και την προστασία των πιο ευάλωτων», τόνισε και πρόσθεσε: «Και τα σύνορα της Ουκρανίας μετατρέπονται σε σύνορα ανάμεσα στο παρελθόν και στις ανθρώπινες κατακτήσεις των τελευταίων αιώνων. Με κυρίαρχη ανάμεσά τους τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Όλοι οι πόλεμοι διευρύνουν τις ανισότητες. Όμως η δύναμη του πολιτικού φιλελευθερισμού είναι ακριβώς ότι μπορεί να διευρύνει τις συμπεριληπτικές του αξίες ακόμα και εν μέσω μεγάλων παγκόσμιων δοκιμασιών. Γι’  αυτό και η συμπαράστασή μας προς τη γυναίκα της Ουκρανίας οφείλει τώρα να συνοδεύεται κι από την ένταση των προσπαθειών, ώστε κάθε γυναίκα παντού στη γη να βρει το ρόλο που της αξίζει».  

Η Ελλάδα στην πλευρά της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου 

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε για άλλη μία φορά ότι στη προσπάθεια αλλαγής του κόσμου με τη βία η Ελλάδα στέκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο. «Η φετινή γιορτή είναι πολύ πιο διαφορετική Καθώς την πυρπολεί η φωτιά του πολέμου είναι όμως η ευκαιρία να σκεφτούμε πιο βαθιά και να αγωνιστούμε πιο δυναμικά για όσα πρέπει να γίνουν σε έναν κόσμο που απειλείται να αλλάξει με τη βία. Η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει τις ευθύνες της λαμβάνοντας θέση στην πλευρά της ειρήνης, της σταθερότητας και του Διεθνούς δικαίου», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γίνεται αφορμή όχι τόσο για να ευχηθούμε όσο κυρίως για να στοχαστούμε και να αγωνιστούμε.

Έρχεται το panic button 

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως για πρώτη φορά η χώρα μας απέκτησε εθνικό σχέδιο για την ισότητα των φύλων και οι γυναίκες θωρακίζονται από κάθε διάκριση. «Γεφυρώθηκαν νομοθετικά οι ανισότητες στις αμοιβές. Οι γυναίκες θωρακίζονται από κάθε διάκριση. Το επίδομα γέννησης και επέκταση γονικών αδειών βοηθούν κυρίως τις γυναίκες να συνδυάζουν καριέρα και οικογένεια. Αυτό τον μήνα ξεκινά ο θεσμός νταντάδες της γειτονιάς. Ξεκινά η λειτουργία του κέντρου καινοτομίας γυναικών» είπε και προανήγγειλε τη λειτουργία ειδικής εφαρμογής panic button για γυναίκες σε κίνδυνο

«Σύντομα με τη βοήθεια της έξυπνης τεχνολογίας και της Vodafone μια εφαρμογή θα επιτρέπει στη γυναίκα να μπορεί με ένα κουμπί να ζητάει βοήθεια, το panic button, που αποτελούσε αίτημα δεκαετιών όλων των γυναικείων οργανώσεων», σημείωσε ο Πρωθυπουργός. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA