ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13/03/2022 20:28

Αδωνις Γεωργιάδης από Ριάντ: Θέλουμε να τρέξουμε τις επενδύσεις με τη Σαουδική Αραβία

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γεωργιάδης μετέφερε στο Φόρουμ το ξεκάθαρο μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Αδωνις Γεωργιάδης από Ριάντ: Θέλουμε να τρέξουμε τις επενδύσεις με τη Σαουδική Αραβία
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας αλλά και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο πλευρών, επισήμαναν, στο σύνολό τους, οι συμμετέχοντες στο ολοήμερο Επενδυτικό Φόρουμ που έλαβε χώρα, σήμερα Κυριακή, 13 Μαρτίου 2022, στο Ριάντ, στο πλαίσιο της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Σαουδική Αραβία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του διπλωματικού γραφείου του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη. Τις εργασίες του φόρουμ άνοιξε ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας ΑΜ Khalid Al-Falih, ο οποίος μίλησε με ενθουσιασμό για την Ελλάδα και τις σχέσεις των δύο λαών και τόνισε ότι η χώρα του βλέπει τεράστιες προοπτικές στις επιχειρηματικές συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, όπως σημειώνεται.

Από την πλευρά τους, τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης ευχαρίστησαν τους Σαουδάραβες αξιωματούχους για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία που πρόσφεραν στην ελληνική αποστολή κατά την άφιξη και πρώτη ημέρα παραμονής της στη Σαουδική Αραβία και μίλησαν με αισιοδοξία για τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γεωργιάδης μετέφερε στο Φόρουμ το ξεκάθαρο μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα επιθυμεί την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των ιστορικά ισχυρών σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης, με την ενισχυμένη αυτή παρουσία στη Σαουδική Αραβία – σε πολιτειακό, θεσμικό και επιχειρηματικό επίπεδο – επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να συμβάλει με κάθε τρόπο ώστε οι επιχειρηματικές σχέσεις και συνεργασίες να προχωρήσουν και να αποδώσουν καρπούς.

«Μπορούμε να συνεργαστούμε για την εξεύρεση ενός κοινού λαμπρού μέλλοντος» διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο υπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα του φόρουμ μετά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του Σαουδάραβα ομολόγου του. Μάλιστα, έστειλε το μήνυμα στην επιχειρηματική κοινότητα πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια χώρα με φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και έχει τεράστια επιθυμία να προσελκύσει ποιοτικά επενδυτικά πρότζεκτ. Τα τελευταία 2 χρόνια η Ελλάδα είχε σημαντικές επιτυχίες παρόλο την πανδημία: το 2021 η Ελλάδα είχε έναν από τον υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ και στον επενδυτικό τομέα κατέγραψε ρεκόρ 17 ετών στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, σημείωσε. «Θέλουμε αυτό να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί και ξεκινάμε από εδώ, από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας».

Την προσωπική του δέσμευση στο στόχο της ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης των αριθμητικών στοιχείων όσον αφορά τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και το επίπεδο των άμεσων ξένων επενδύσεων. Ο υφυπουργός προσδιόρισε 4 βασικούς τομείς στους οποίους η συνεργασία προχωρά με γοργά βήματα, στη βάση του σχεδίου δράσης που είχε συμφωνηθεί με τον Σαουδάραβα Υπουργό Επενδύσεων ΑΜ Khalid Al-Falih κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ενέργειας και των κατασκευών.

Στην παρέμβασή του, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece Γιάννης Σμυρλής σημείωσε ότι το διμερές εμπόριο άγγιξε το 2021 το 1,3 δισ. €, σημειώνοντας αύξηση 57% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020. Πρόσθεσε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία αναρριχήθηκε στην 19η από την 26η θέση μεταξύ των εξαγωγικών προορισμών των ελληνικών προϊόντων. Παράλληλα, επισήμανε ότι στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το 2022, περιλαμβάνονται 18 δράσεις εξωστρέφειας που αφορούν τη Σαουδική Αραβία.

Στο περιθώριο των εργασιών του Επενδυτικού Φόρουμ, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννης και όλη η αντιπροσωπεία είχαν διμερή συνάντηση με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας ΑΜ Khalid Al-Falih, κατά την οποία, επισημάνθηκε, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, η σπουδαιότητα της στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία, ειδικά σε ταραγμένους καιρούς όπως σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ