Μενού
  • Α-
  • Α+

Πυκνό Σαββατοκύριακο σε πολιτικές διεργασίες αυτό που μας πέρασε -  κάποια στιγμή σταμάτησα να μετράω τις φωτογραφίες βουλευτών στις εκλογικές τους περιφέρειες. Όλοι πλέον ετοιμάζονται αρχικά για τα Συνέδριά τους κι έπειτα για εκλογές, θυμίζω ότι και τα τρία κόμματα, (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ) έχουν προγραμματίσει Συνέδρια τους επόμενους δυο μήνες ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο ενδιάμεσο και εκλογή αρχηγού. Τούτων δοθέντων τα εσωκομματικά θα λυθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο κι έπειτα ξεκινάει ο δρόμος για τις κάλπες που κατά άλλους θα γίνουν νωρίς το φθινόπωρο, άλλοι τις τοποθετούν την άνοιξη και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη λήξη της τετραετίας.

Μέχρι να δούμε ποιος θα δικαιωθεί να σας πω πως χθες είδα με ενδιαφέρον το εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ για άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία υπό το σύνθημα «αυτοοργάνωση», ενώ πηγή μου στη Χαριλάου Τρικούπη με ενημέρωσε πως ο Πρόεδρος θα ξεχάσει για το επόμενο δίμηνο τις Βρυξέλλες και θα ξεκινήσει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα με αρχή αύριο τη Βέροια και την Κεντρική Μακεδονία. Ο στόχος είναι να οργώσει την Ελλάδα μέχρι το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί σε δυο μήνες ακριβώς, δηλαδή στις 20 Μαΐου και βέβαια να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το στελεχιακό δυναμικό του ΚΙΝΑΛ. Χθες μάλιστα ανακοινώθηκε πως επικεφαλής στο Ινστιτούτο IN SOCIAL αναλαμβάνει ο Νίκος Χριστοδουλάκης (πρόκειται για την μετεξέλιξη του ΙΣΤΑΜΕ) σε ένα «εκσυγχρονιστικό» comeback που αρκετοί σχολίασαν θετικά (θυμίζω πως ο κ. Χριστοδουλάκης ήταν υπουργός Οικονομικών στη δεύτερη κυβέρνηση Σημίτη). 

Τα μηνύματα του Προξένου Ανδρουλάκη 

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του Προξένου μας στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη. Ο ίδιος έφτασε χθες στο αεροδρόμιο έπειτα από μια απίστευτη οδύσσεια απεγκλωβισμού, όντας ο τελευταίος Δυτικός διπλωμάτης που παρέμεινε στην πόλη. Οι δηλώσεις του ήταν συγκινητικές για το δράμα του ουκρανικού λαού αλλά και τις αναφορές του στο ρωσικό πολιτισμό που ουδεμία σχέση έχει με τις βαρβαρότητες που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία σήμερα. Ο κ. Ανδρουλάκης, που θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις επόμενες ημέρες, έχει κερδίσει την εκτίμηση και τη συμπάθεια όλων, αφού με πλεονάζοντα ηρωισμό έμεινε μέχρι τέλους στη Μαριούπολη. Μάλιστα θεωρείται πως θα αξιοποιηθεί πολύ σύντομα από το ΥΠΕΞ σε κάποιο νευραλγικό πόστο, αφού όπως μου έλεγε άνθρωπος του διπλωματικού σώματος, «ποιος θα του αρνηθεί ένα πόστο στο εξωτερικό που ο ίδιος θα ζητήσει;» Εγώ να συμπληρώσω απλά πως άνθρωποι του διαμετρήματος του κ. Ανδρουλάκη είναι που κρατούν τη δημόσια διοίκηση λειτουργική και πως ο ηρωισμός του θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλους. 

Η Θεσσαλονίκη της μνήμης 

Η Θεσσαλονίκη πάλι είχε την τιμητική της χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά να πλαισιώνονται από τους τοπικούς φορείς στη συμβολική πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. 79 χρόνια μετά την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το Άουσβιτς, εκεί όπου γράφτηκαν οι πιο σκληρές και απάνθρωπες στιγμές στη σύγχρονη Ιστορία, η πόλη τίμησε τη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες διέκρινα τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον Πρέσβη του Ισραήλ, Γιόσι Αμράνι και την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη. Και όπως έγραψε φίλος της στήλης στο Twitter, «η Θεσσαλονίκη δεν είναι πια η πόλη των φαντασμάτων, αλλά η πόλη της μνήμης και της περισυλλογής». Μακάρι, λέω εγώ από την πλευρά μου που βλέπω τουλάχιστον τις Αρχές της πόλης να δίνουν το σωστό παράδειγμα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA