Μενού
  • Α-
  • Α+

Έμφαση στην οικονομική ατζέντα και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ανακοπή της δίνης των ανατιμήσεων στην ενέργεια και το ράφι, δίνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος του είναι να εκπέμψει ένα δυνατό μήνυμα ότι έχει πάρει προσωπικά την υπόθεση στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να τους διαβεβαιώσει ρητά ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με σχέδιο και αποτελεσματικότητα κάθε κρίση, παραμένοντας στο πλευρό τους μέχρι την έξοδο από αυτή μέσω της εξάντλησης κάθε δυνατού περιθωρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η χθεσινή του επίσκεψη στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη, όπου «ζυμώθηκε» με παραγωγούς και εμπόρους, καθώς και η σημερινή του παρέμβαση - στις 12 περίπου το μεσημέρι - στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ, που μαζί με την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού το Μάιο δίνουν ξεκάθαρα το στίγμα της προσήλωσης στη δέσμευση μόνιμης μείωσης της φορολογίας και αύξησης των εισοδημάτων παράλληλα με τις έκτακτες επιδοτήσεις για την ακρίβεια.

Διαβάστε ακόμη: Πρόταση Μητσοτάκη σε Ευρωπαίους ηγέτες: Να δοθεί ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση στην ενέργεια

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν εξάλλου καλά πως η εκτόξευση των τιμών σε ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, καύσιμα και βασικά αγαθά, συνίσταται στη βασική και καθημερινή αγωνία των πολιτών. Αυτό αναδεικνύει άλλωστε και η χθεσινή δημοσκόπηση της MARC για τον ΑΝΤ1, όπου σχεδόν ένας στους 2 ερωτηθέντες (84,7%) απαντάει πως η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις είναι η μεγαλύτερη ανησυχία τους και  ακολουθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με 77,4%.

Αντεπίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ: Ρεαλισμός & υπευθυνότητα έναντι επικίνδυνων συνθημάτων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπεραμυνθεί από τη Βουλή του νέου πακέτου στήριξης για το τρίμηνο Απριλίου - Μαΐου - Ιουνίου, αποκρούοντας εκ νέου τα πυρά περί ανεπαρκών μέτρων με την υπόμνηση ότι αποφάσεις λαμβάνονται με ρεαλισμό απέναντι στις ανάγκες της κοινωνίας με στόχευση στους πιο ευάλωτους, αλλά και με υπευθυνότητα για τις αντοχές της οικονομίας, προκειμένου να μην τιναχτεί στον αέρα η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας που θα την οδηγούσε ξανά σε εποχές Μνημονίων. 

Υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται να αποκρούσει ως «απλοϊκές και επικίνδυνες» τις προτάσεις «συνθήματα» του ΣΥΡΙΖΑ για εθνικό πλαφόν στο φυσικό αέριο και μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, αντιτείνοντας πως οι στοχευμένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης λειτουργούν ως οιωνοί πλαφόν στις τιμές της ενέργειας χωρίς να ρισκάρουν το κλείσιμο της στρόφιγγας στην τροφοδοσία αερίου και αποδίδουν εγγυημένα για την τσέπη των πολιτών. Θα διαψεύσει παράλληλα κατηγορηματικά τις αιχμές του Αλέξη Τσίπρα περί κυβερνητικής ανοχής στην αισχροκέρδεια στην ενέργεια, υπενθυμίζοντας τον «κόφτη» στα κέρδη που νομοθέτησε η ΝΔ και διαβεβαιώνοντας πως τυχόν υπερκέρδη και αθέμιτες πρακτικές διερευνώνται και εφόσον διαπιστωθούν θα φορολογηθούν και θα τιμωρηθούν.

Τέλος στην εκλογολογία και με τον «αέρα» των δημοσκοπήσεων

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα αδράξει την ευκαιρία για να βάλει προσωπικά τέλος στα σενάρια που έχουν αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα περί πρόωρων εκλογών και αλλαγής του εκλογικού νόμου της ΝΔ. Ο ίδιος αναμένεται να επαναλάβει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, χαρακτηρίζοντας ανεύθυνο το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα. Θα βάλει, δε, φρένο και σε όσα ακούγονται περί τροποποίησης του εκλογικού νόμου προς το πλειοψηφικότερο με στόχο να πέσει ο πήχης της αυτοδυναμίας, είτε μέσω της μείωσης του ποσοστού για κάθε επιπλέον έδρα είτε με εξτρά μπόνους 10 εδρών ανάλογα με την ψαλίδα από το πρώτο κόμμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την πίστη του στη θεσμική λειτουργία του κράτους, θα επαναλάβει τη βεβαιότητά του ότι η ΝΔ μπορεί να κερδίσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, θα τονίσει ότι η ολοκλήρωση ενός εκλογικού κύκλου είναι υγιής για την κοινωνία και τη δημοκρατία και θα υπογραμμίσει πως το δίλημμα θα είναι σταθερότητα ή περιπέτειες. Εξάλλου θα έχει «σύμμαχο» και τη στάση των ίδιων των πολιτών όπως καταγράφεται στη χθεσινή δημοσκόπηση της MARC. Μόλις το 3,3% των ερωτηθέντων θέτει ως ανησυχία αυτή τη στιγμή την προκήρυξη των εκλογών. Επιπλέον, το 49,8% επιθυμεί εκλογές στο τέλος της τετραετίας έναντι του ποσοστού 29,2% που θέλει άμεσα και το 26,8% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.  

Με το βλέμμα στη «μάχη» των Βρυξελλών για ουσιαστική ευρωπαϊκή απάντηση

Το βλέμμα του Πρωθυπουργού θα είναι στραμμένο και στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για τις οποίες αναχωρεί το απόγευμα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει πολλάκις πως η ενεργειακή κρίση απαιτεί και μια ουσιαστική ευρωπαϊκή απάντηση αντίστοιχη εκείνης που δόθηκε διπλωματικά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στόχος του ίδιου είναι να υπάρξει πρόοδος στα μέτρα ουσιαστικής ανάσχεσης του κύματος των ανατιμήσεων και να μη μετατεθεί η λήψη των κρίσιμων αποφάσεων για το Μάιο όπως όλα δείχνουν. Στα θετικά πάντως προσμετράται η αποφασιστικότητα των ηγετών για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και LNG όπως είχε προτείνει και η Αθήνα και αποτυπώνεται στο κείμενο συμπερασμάτων των ηγετών που είδε το φως της δημοσιότητας. Εξίσου θετικό βήμα θεωρείται η επικείμενη απόφαση για τάχιστη αναπλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ε.Ε. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA