Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τον στόχο της αύξησης του εισερχόμενου τουρισμού από το Ισραήλ, ο Βασίλης Κικίλιας επισκέπτεται αύριο και μεθαύριο τη γειτονική χώρα. Αφορμή της επίσκεψης είναι η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού ΙΜΤΜ 2022 που διοργανώνεται στο Τελ Αβίβ και στην οποία συμμετέχει με μεγάλο περίπτερο ο ΕΟΤ

Διαβάστε ακόμη: Βασίλης Κικίλιας: Τουλάχιστον 3 εκατομμύρια οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις για το 2022 από τη Γαλλία

Ο υπουργός Τουρισμού γνωρίζει ότι η τουριστική αγορά του Ισραήλ είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον ελληνικό Τουρισμό, καθώς η Ελλάδα είναι ο τρίτος σε προτίμηση τουριστικός μεσογειακός προορισμός, μετά τη Γαλλία και την Ιταλία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2019 επισκέφτηκαν την Ελλάδα περισσότεροι από 680.000 επισκέπτες. Κύριος λόγος της επιλογής της χώρας μας από τους Ισραηλινούς είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν προορισμό με εγγύτητα στην χώρα τους που τους προσφέρει ισχυρό το αίσθημα της ασφάλειας.

Βασική επιδίωξη του Βασίλη Κικίλια είναι η προσέλκυση των Ισραηλινών, πέραν των καλοκαιρινών μηνών, στην περίοδο των διακοπών τους για το εβραϊκό νέο έτος (μέσα Σεπτεμβρίου-μέσα Οκτωβρίου), που θα συμβάλλει και στον στόχο της επέκτασης της τουριστικής περιόδου. Άλλωστε, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι προτιμούν την Ελλάδα και τον χειμώνα, καθώς οι δυνατότητες που προσφέρουν πολλοί χειμερινοί προορισμοί για outdoor δραστηριότητες (ορειβασία, περιήγηση, φυσιολατρικό και ιαματικό τουρισμό κ.ά), προσελκύουν σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον τους ενώ δηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική φύση, τη μουσική, το φαγητό και την εξωστρέφεια των Ελλήνων. 

Είναι ενδεικτικό ότι περισσότερο από το 35% των Ισραηλινών επισκεπτών είναι τακτικοί επισκέπτες της Ελλάδας και είναι well spenders, αποφεύγοντας τα all inclusive πακέτα διακοπών, προτιμώντας να ξοδέψουν αρκετά χρήματα στο φαγητό και στη διασκέδασή τους, αλλά και να ψωνίζουν από τοπικές αγορές ενισχύοντας τις τοπικές οικονομίες.

Στην κορυφή των προτιμήσεων των Ισραηλινών τουριστών είναι η Ρόδος, καθώς η ιστορία του Ισραήλ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Ρόδο από τη διάσκεψη ειρήνης που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο νησί το 1948, μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών και οδήγησαν στην ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.

Ο δεύτερος σημαντικότερος προορισμός των Ισραηλινών επισκεπτών είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης και η κληρονομιά της εβραϊκής κοινότητας στην Κεντρική Μακεδονία που κερδίζουν έντονα το ενδιαφέρον τους. Η «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», όπως αποκαλούν τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί ισχυρό δέλεαρ για τους Ισραηλινούς επισκέπτες και ενισχύει τις ήδη στενές σχέσεις τους με την πόλη λόγω των ισχυρών ιστορικών δεσμών ανάμεσα στους δύο λαούς. Μεγάλο πλεονέκτημα για την προσέλκυση Ισραηλινών τουριστών στην Κεντρική Μακεδονία συνιστά η ενίσχυση των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων της Θεσσαλονίκης με το Τελ Αβίβ, καθώς στις ήδη προγραμματισμένες πτήσεις από την Aegean Airlines και την Arkia Airlines κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, προστέθηκαν και αυτές της Ryanair, απευθείας πτήσεις προς το Τελ Αβίβ.

Το ενδιαφέρον των Ισραηλινών αποσπά εξίσου η Χαλκιδική με τα ορειβατικά μονοπάτια του Χολομώντα, η Πιερία με τις ποδηλατικές, πεζοπορικές και αναρριχητικές διαδρομές του Ολύμπου και οι Σέρρες με τις οικοτουριστικές διαδρομές στη λίμνη Κερκίνη. 

Οι Ισραηλινοί επιλέγουν επίσης τακτικά και την Κρήτη, η οποία παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός και κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό Ισραηλινών επαναλαμβανόμενων τουριστών, καθώς αποτελεί κοντινό, οικονομικά προσιτό και ελκυστικό προορισμό. Οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον πολιτισμό, την ιστορία, τη διασκέδαση και την κρητική κουζίνα.

Με αυτά τα δεδομένα στις αποσκευές του, ο Βασίλης Κικίλιας έχει προγραμματίσει σειρά σημαντικών επαφών με Ισραηλινούς επενδυτές, καθώς και με στελέχη της ισραηλινής τουριστικής αγοράς, εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών και tour operators ενώ την Τρίτη θα έχει συνάντηση και με τον Ισραηλινό ομόλογό του Yoel Razvozov. Και μπορεί το πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης του Βασίλη Κικίλια να είναι γεμάτο επαφές για την ενίσχυση των τουριστικών ροών από το Ισραήλ, όμως δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει από τη συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και προσκύνημα στον Ναό της Αναστάσεως και στον Πανάγιο Τάφο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA