ΠΟΛΙΤΙΚΗ
28/03/2022 09:12

Μαξιμιλιανός: Το big bang στην ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου και η επιχείρηση «Λισαβώνα» του Ανδρουλάκη

Ο Μαξιμιλιανός γράφει για τις κινήσεις της Ελλάδας να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια, αλλά και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που πάει στην Πορτογαλία για να... μάθει πώς νικάνε...

Μαξιμιλιανός
Κείμενο: Μαξιμιλιανός
Μαξιμιλιανός: Το big bang στην ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου και η επιχείρηση «Λισαβώνα» του Ανδρουλάκη
Πηγή: eurokinissi
Ανάγνωση:

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει τις διεργασίες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτό το κατανοούν πλέον όλοι, για αυτό και η σημερινή επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο, το οποίο εικάζω ότι ο υπουργός Εξωτερικών γνωρίζει πλέον όπως την Κέρκυρα, λόγω των πολλαπλών ταξιδιών του τα τελευταία χρόνια. Εκεί θα συναντήσει τον Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος χθες συνάντησε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ και θα του δώσει από πρώτο χέρι την εικόνα των Αμερικανών για την περιοχή μας που όπως μου εξηγούσε άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα ενεργειακά, «βρίσκεται σε φάση ενεργειακού μπιγκ μπάνγκ.

Οι δυο υπουργοί θα συζητήσουν και την μεταφορά LNG από την Αίγυπτο στην Ελλάδα που είναι βασική διαδρομή τα τελευταία χρόνια, κυρίως όμως θα εξετάσουν κι εναλλακτικά στον EastMed σχέδια που έχει καεί από το περασμένο φθινόπωρο αλλά μπορεί και να επανασχεδιαστεί με τη συμμετοχή κι άλλων χωρών. Θυμίζω πάντως ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος επιθυμούν να διαθέσουν στην αγορά τις μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ζορ τα επόμενα χρόνια, ειδικά τώρα που η Ευρώπη επιθυμεί την απεξάρτησή της από τους Ρωσικούς υδρογρονάνθρακες, ενώ η ελληνική πλευρά έχει κάθε ενδιαφέρον, μαζί με την Κύπρο να αποτελέσουν κομμάτια του νέου ενεργειακού παζλ της Νοτιοτανατολικής Μεσογείου. Από κοντά βέβαια παρακολουθεί κι η Άγκυρα που έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν σκοπεύει να μείνει έξω από αυτό το παιχνίδι.

Η επιχείρηση «Λισαβώνα»

Ταχύρρυθμα μαθήματα πολιτικού comeback μου μοιάζει πως θα κάνει σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης που θα βρεθεί στο δυτικό άκρο της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην Πορτογαλία για να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιο Κόστα που κόντρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις και τις αναλύσεις κέρδισε τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 42%. Μαθαίνω πως στη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Ανδρουλάκης θα ενημερωθεί για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης από την πλευρά της Πορτογαλίας, αλλά και το πολύ σημαντικό πρότζεκτ για την ανέγερση κατοικιών που θα στεγάσουν τις οικιστικές ανάγκες 26.000 ζευγαριών στη χώρα.

Ενα ζήτημα που το αντιμετωπίζουν κι εδώ οι νέοι άνθρωποι που αδυνατούν να βρουν λύση στο τεράστιο πρόβλημα της στέγασης ανάμεσα σε μειωμένη προσφορά και υψηλότατες τιμές. Τον κ. Ανδρουλάκη θα συνοδεύει και ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης που πρόσφατα ανέλαβε την Προεδρία του Ινστιτούτου in Social και μαθαίνω πως θα γράψει μεγάλο κομμάτι των προγραμματικών θέσεων του κόμματος ενόψει συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μάϊου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΙΓΥΠΤΟΣ EASTMED ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
Μαξιμιλιανός
Κείμενο: Μαξιμιλιανός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ