Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ότι υπάρχει πλέον κινητικότητα στα ενεργειακά θέματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου το γνωρίζετε. Αν μη τι άλλο η ουκρανική κρίση άλλαξε πλήρως τους συσχετισμούς και έχει μετατρέψει την μεταφορά των ενεργειακών πόρων της περιοχής σε ζήτημα τεράστιας σημασίας για την Ευρώπη. Υπό αυτή την έννοια, οι ζυμώσεις μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής θα είναι συνεχείς το επόμενο διάστημα. Μαθαίνω λοιπόν πως την Τρίτη θα είναι στην Αθήνα ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για συζητήσεις σε ένα νέο ενεργειακό καμβά.

Από τη χθεσινή δήλωση του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο, μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι συγκρατώ τη φράση πως «μια μεγάλη διεθνής κρίση, όπως αυτή που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οδηγεί στην ανάγκη πολλές φορές να αναθεωρηθούν τακτικές και να δούμε από την αρχή διάφορα θέματα. Αυτό συμβαίνει και τώρα». Και σημειώνω πως προχθές στο Ισραήλ βρέθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν που συναντήθηκε τόσο με τον Σούκρι όσο και με τον Λαπίντ. Θυμίζω πως όλα τα σχήματα συνεργασίας 3+1 με Κύπρο και Ισραήλ λειτουργούν υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ και θαρρώ πως θα πρέπει να περιμένουμε άμεσες εξελίξεις στο μέλλον. Να σας πω τέλος πως παρά τη δύσκολη μέρα και το ταξίδι στο Κάιρο, πράκτοράς μου συνέλαβε τον Νίκο Δένδια αργά το βράδυ στο γνωστό στέκι «Λυκόβρυση» του Κολωνακίου, να συζητά για εξωτερική κι εγχώρια πολιτική. Το συμπέρασμα μου είναι πως τον Δένδια δεν τον πιάνει το τζετ λαγκ.

Φερνάντο Σάντος, ο αγαπημένος των Ελλήνων

«Και στην Ελλάδα ποιος είναι ο αγαπημένος σας Πορτογάλος;» ρώτησε ο πρωθυπουργός Κόστα τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Μα, ο Φερνάντο Σάντος φυσικά», απάντησε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Εγώ οφείλω να θυμίσω πως πριν ο Σάντος αναλάβει την εθνική Πορτογαλίας και τη στείλει στην κορυφή της Ευρώπης πέρασε πρώτα από τον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας – άρα κάθε εμπειρία είναι πολύτιμη. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτεται και ο Νίκος Ανδρουλάκης που έμαθε αρκετά από την πορτογαλική εμπειρία των σοσιαλιστών στη διακυβέρνηση της χώρας με έμφαση στα θέματα ενέργειας, επιστροφής φόρων αλλά και δημιουργίας κατοικιών για νέα ζευγάρια. Στο ΚΙΝΑΛ δεν αντιμετωπίζουν αυτές τις επισκέψεις ως προσπάθεια εκτοπισμού του Τσίπρα από τους ευρωσοσιαλιστές αλλά μια ευκαιρία να δείξουν πως ο πρόεδρος Ανδρουλάκης προκαλεί το ενδιαφέρον των έξω και μπορεί να παράγει διεθνή γεγονότα.

Υπό αυτή την έννοια βρήκα ενδιαφέρουσα την πληροφορία πως ο Κόστα ζήτησε από τον Ανδρουλάκη να του μεταφέρει τις λεπτομέρειες της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, όπως και το ότι παρά το γεγονός πως ο Κόστα είχε γεμάτη με εσωκομματικά θέματα μέρα, αφιέρωσε δυο και πλέον ώρες από το πρόγραμμά του για τους Έλληνες μουσαφίρηδές τους. Να σας πω ότι η ελληνική αποστολή δεν πήγε με άδεια χέρια στην Λισαβώνα αφού ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δώρισε στον Πορτογάλο πρωθυπουργό μια γραβάτα και presse papier από το Μουσείο Μπενάκη, που αναπαριστά το τύπωμα της σφραγίδας του Διονυσίου Σολωμού με την επιγραφή «VERUM AMO VERUM VOLO» (Την Αλήθεια Αγαπώ, Την Αλήθεια Επιθυμώ). Στους Πορτογάλους Υπουργούς προσφέρθηκε ως δώρο επίσης press papier από το Μουσείο Μπενάκη με τη ρήση του Ηρόδοτου «τύχειν άριστον».

Συζήτηση για την εξωτερική πολιτική

Σε αυτές τις μέρες είναι κρίσιμο να ακούμε γνώμες ανθρώπων που έχουν χειριστεί σύνθετα θέματα στην εξωτερική πολιτική – όσοι ενδιαφέρεστε θα παρακολουθήσετε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση αν ο δρόμος σας βγάλει στα Public του Συντάγματος σήμερα στις 20.30. Εκεί θα ακούσετε τον Ευάγγελο Βενιζέλο με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Φίλη να συζητούν εφ’ όλης της ύλης με τη βοήθεια της συναδέλφου Νίκης Λυμπεράκη. Θυμίζω πως και οι δυο έχουν γράψει δυο ενδιαφέροντα βιβλία για την εξωτερική πολιτική – του κ. Βενιζέλου με τίτλο «Οριοθέτηση Θαλασσίων ζωνών και ελληνοτουρκικές Σχέσεις» και του κ. Φίλη με τίτλο «Διεκδικητικός Πατριωτισμός». Αμφότερα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA