Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, προχώρησε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Κώστα Σκανδαλίδη και τον τομεάρχη Ενέργειας του κόμματος Γιώργο Αρβανιτίδη, σε σχέση με την ανάγκη επίσπευσης των αποπληρωμών των δικαιούχων και προμηθευτών της προηγούμενης φάσης του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Διαβάστε ακόμηΕνεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων του ΕΣΥ μέσω ΕΣΠΑ

Όπως τονίζει ο Ηλείος βουλευτής, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μετά από έναν και πλέον χρόνο, από τις συνολικά 37.706 αιτήσεις υπαγωγής, μόλις το 9% έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα και έχουν λάβει τα ποσά που δικαιούνται, παρότι οι δικαιούχοι ήταν λιγότεροι σε σχέση με τις προηγούμενες φάσεις του Προγράμματος και συνεπώς οι αιτήσεις τους θα έπρεπε να διεκπεραιώνονται με γρηγορότερους ρυθμούς. 

Επιπλέον, επισημαίνει πως, η αγορά προβληματίζεται έντονα, καθώς γίνεται λόγος για κίνδυνο λουκέτων των δραστηριοποιούμενων στο Πρόγραμμα τεχνικών επιχειρήσεων και εταιρειών (μηχανικοί/ επαγγελματίες/ μάστορες), ιδίως υπό το πρίσμα της παρούσας επιβαρυμένης οικονομικής συγκυρίας, όπου οι τιμές των υλικών βρίσκονται σε διαρκή άνοδο, εξαιτίας των εκτεταμένων ανατιμήσεων. 

Παράλληλα, ο βουλευτής Ηλείας υπενθυμίζει πως το Κίνημα Αλλαγής, είχε καταθέσει εγκαίρως συγκεκριμένες προτάσεις, σε σχέση με τον σχεδιασμό του Προγράμματος, ζητώντας την απλοποίηση των διαδικασιών και της γραφειοκρατίας, την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του, λόγω των αυξήσεων στα υλικά και την καλύτερη συνεργασία των τραπεζών σε ένα κρίσιμο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.

Σε σχέση με τις αργόσυρτες διαδικασίες ελέγχου και διασταύρωσης των δικαιολογητικών των αιτουμένων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ο Μιχάλης Κατρίνης κάνει λόγο για υπόνοιες περί «κυβερνητικού άλλοθι», προκειμένου να δικαιολογηθούν οι τεράστιες καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των προοριζόμενων στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» κονδυλίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητά να πληροφορηθεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς πως προτίθενται να επισπεύσουν τις διαδικασίες ελέγχου, προκειμένου να αποπληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, τόσο οι δικαιούχοι του Προγράμματος, όσο και οι προμηθευτές τους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής καταστροφής.

Η ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος & Ενέργειας,  κ. Κ. Σκρέκα

Θέμα: «Δεκάδες χιλιάδες οι απλήρωτοι δικαιούχοι του προηγούμενου Προγράμματος ‘’Εξοικονομώ – Αυτονομώ’’, όπως και οι προμηθευτές τους»

 

Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς προχωρά η αποπληρωμή δικαιούχων και προμηθευτών της προηγούμενης φάσης του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», του οποίου η υποβολή αιτήσεων για μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα είχε ξεκινήσει στις 11/12/2020 και ολοκληρώθηκε στις 1/2/2021, για τις δε πολυκατοικίες η υποβολή αιτήσεων είχε ξεκινήσει στις 3/2/2021 και ολοκληρώθηκε στις 26/2/2021.

Όπως είναι γνωστό, το προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, από εθνικούς πόρους μέσω των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΠΕΠ και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία», από το ΕΠΑΝΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως επίσης και από εθνικούς πόρους.

Σύμφωνα ωστόσο με επίσημα στοιχεία, μετά από έναν και πλέον χρόνο, από τις συνολικά 37.706 αιτήσεις υπαγωγής, μόλις το 9% έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα και έχουν λάβει τα ποσά που δικαιούνται. Συγκεκριμένα, οι επιτυχημένες αιτήσεις υπαγωγής προς το παρόν ανέρχονται σε μόλις 3.427, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και για τις οποίες επίκειται η εκταμίευση των κινήτρων στους ωφελούμενους πολίτες είναι 1.883. Από τις υπολειπόμενες 26.985 αιτήσεις, έχουν λάβει προκαταβολές δανείου μόλις οι 8.757, ενώ οι υπόλοιπες παρότι βρίσκονται σε φάση υπαγωγής, δεν προχωρούν λόγω καθυστερήσεων στην διεκπεραίωσή τους, εξαιτίας της έλλειψης δικαιολογητικών ή κενών στις σχετικές δηλώσεις.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί πως η αγορά προβληματίζεται έντονα, καθώς κάνει λόγο για κίνδυνο λουκέτων των δραστηριοποιούμενων στο Πρόγραμμα τεχνικών επιχειρήσεων και εταιρειών (μηχανικοί/επαγγελματίες/μάστορες), ιδίως υπό το πρίσμα της παρούσας επιβαρυμένης οικονομικής συγκυρίας, όπου οι τιμές των υλικών βρίσκονται σε διαρκή άνοδο, εξαιτίας των εκτεταμένων ανατιμήσεων. 

Στο ίδιο πλαίσιο, υπενθυμίζεται πως το Κίνημα Αλλαγής, είχε καταθέσει εγκαίρως συγκεκριμένες προτάσεις, σε σχέση με το ανωτέρω Πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για σύστημα «…click away – όποιος προλάβει πρώτος», ενώ επιπλέον ζητούσε: 

  • την απλοποίηση των διαδικασιών και της γραφειοκρατίας,
  • την αναθεώρηση των προϋπολογισμών λόγω των αυξήσεων στα υλικά και
  • την καλύτερη συνεργασία των τραπεζών σε αυτό το κρίσιμο πρόγραμμα, το οποίο σχετίζεται και με την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι το προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» 14 μήνες μετά την ολοκλήρωσή του έχει αποπληρώσει μόλις το 9% των δικαιούχων και συνεπακόλουθα των προμηθευτών τους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικού εγκλωβισμού και απελπισίας.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των δικαιούχων της προηγούμενης φάσης του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και των αντίστοιχων αιτήσεων προς διεκπεραίωση ήταν εξαρχής μικρότερος συγκριτικά με παλαιότερα προγράμματα και συνεπώς οι αιτήσεις τους θα έπρεπε να έχουν διεκπεραιωθεί πολύ πιο σύντομα από ό,τι τώρα συμβαίνει.

Δεδομένου ότι το ζήτημα του αργόσυρτου ελέγχου και διασταύρωσης των δικαιολογητικών των αιτουμένων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες επισύρει υπόνοιες για κυβερνητικό άλλοθι, προκειμένου να δικαιολογηθούν οι τεράστιες καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις.

Δεδομένου ότι ακόμη και ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Ταγαράς, παραδέχτηκε στη Βουλή ότι υπήρξαν καθυστερήσεις ειδικά στην έναρξη του προγράμματος και εξέφρασε γενικά και αόριστα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί, χωρίς ωστόσο να αναφέρει με ποιον τρόπο.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου μέλους της Κυβέρνησης, προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» δε λύνουν μόνο προβλήματα, αλλά τροφοδοτούν οικονομικά και ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς από πλευράς κατασκευής έργων τα οποία βοηθούν και τον στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας.

Δεδομένου ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την ανάγκη αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού για την υλοποίηση άμεσων και γρήγορων δράσεων κατά της ενεργειακής φτώχειας, με έμφαση στην μόνιμη μείωση του ενεργειακού κόστους και την εφαρμογή σε ευρεία κλίμακα προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

Αν είναι το ανωτέρω ζήτημα υπόψη τους και αν ναι πως σκοπεύουν να το διαχειριστούν, προκειμένου να αποπληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, τόσο οι δικαιούχοι του Προγράμματος, όσο και οι προμηθευτές τους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής καταστροφής;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης Κατρίνης

Γιώργος Αρβανιτίδης

Κώστας Σκανδαλίδης

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA