Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπάρχει ένα μήνυμα που μετέφερε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νιούλαντ, στις συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια: η κυρία Νιούλαντ είπε πως οι διαχωριστικές γραμμές είναι πλέον ξεκάθαρες στο γεωπολιτικό πεδίο και πως η στάση που κρατούν τα κράτη πρέπει να είναι ξεκάθαρες. Αυτή βέβαια ήταν μια πάσα για την ελληνική πλευρά – που επεσήμανε πως η Τουρκία δεν μπορεί να λειτουργεί με διπλά στάνταρντς σε αυτή τη κρίση, δεν μπορεί δηλαδή να κρατά ίσες αποστάσεις απέναντι σε Δύση και Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη: Με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ συναντήθηκε ο Μητσοτάκης - Η ατάκα του Yair Lapid για τις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας

Αυτό οι Αμερικανοί το ξέρουν, αλλά προς το παρόν κάνουν τα στραβά μάτια. Κι αυτό διότι ο ρόλος της Τουρκίας έχει πλέον ξεκάθαρα αναβαθμιστεί στην περιοχή μας κι αυτό το επιβεβαιώνουν όλοι.

Το χούμους του Λαπίντ

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γαΐρ Λαπίντ, που μετέφερε ένα μήνυμα στην ελληνική πλευρά που συνοψίζεται στο εξής: «ό,τι κάνουμε με την Τουρκία δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Είναι προς όφελός σας. Δεν θα έρθει σε αντίθεση με ό,τι έχουμε χτίσει μαζί». Το είπε και στο Μητσοτάκη, αλλά και στο Νίκο Δένδια. Η Αθήνα γνωρίζει πως η ενεργειακή εξίσωση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ξαναγράφεται και πως η επαναπροσέγγιση Τουρκίας και Ισραήλ μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την περιοχή, αρκεί να είναι και ικανή να σταματήσει τον Τουρκικό αναθεωρητισμό. Πάντως το φαγητό στην τριμερή στη διάρκεια του γεύματος φαίνεται πως άρεσε ιδιαίτερα στον Λαπίντ που γύρισε στον Δένδια λέγοντάς του «μου χάλασες τη δίαιτα, θα επανέλθω με χούμους στο Ισραήλ». Το ωραίο χθες ήταν πάντως ότι η Βικτόρια Νιούλαντ μπήκε στο γεύμα των τριών υπουργών εξωτερικών και συμμετείχε σε αυτό! Καταλαβαίνω πως όταν το μενού έχει ενεργειακά, δεν υπάρχει χώρος για δίαιτα!

Αρχίζει το φόρουμ των Δελφών

Μετά από μια απουσία δυο χρόνων λόγω κορονοϊού επιστρέφει φέτος το φόρουμ των Δελφών με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να κηρύσσει σήμερα την επίσημη έναρξή του. Φέτος θα συμμετάσχουν 780 προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και ο τίτλος της φετινής συνάντησης είναι το «New Realities». Το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία ομιλητών, χορηγών και συνέδρων, ενώ για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης θα τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα αναγκαία μέτρα υγειονομικής προφύλαξης για την Πανδημία. Σας υπόσχομαι πλούσια παρασκήνια από τα πηγαδάκια που θα σχηματιστούν στο μικρό «Νταβός» της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διανύει φέτος την έβδομη χρονιά του!

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA