Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ανάγκη ευελιξίας και προσαρμοστικότητας της χώρας μας στα νέα δεδομένα που προκαλούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η ενεργειακή κρίση με στόχο την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, υπογράμμισε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα.

Συγκεκριμένα, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Reader, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον διπλασιασμό της εξόρυξης λιγνίτη για την επόμενη διετία, τη διατήρηση της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 έως το 2028 και άφησε ορθάνοιχτη την πιθανότητα παράτασης του χρόνου απόσυρσης τουλάχιστον δύο από τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες, προφανώς για την επόμενη διετία όσο προγραμματίζεται και η αύξηση της εξόρυξης. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα θέσουν επ΄ουδενί σε κίνδυνο τον στόχο της απολιγνιτοποίησης και ιδίως εκείνους για τη μείωση των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου και της κλιματικής ουδετερότητας.  

Παράταση ζωής στις λιγνιτικές μονάδες ως δικλείδα ασφαλείας

«Σε μια αχαρτογράφητη συγκυρία η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη, να προσαρμόζεται δηλαδή στις πρόσκαιρες απαιτήσεις, χωρίς όμως να χάνει τον κεντρικό της προσανατολισμό. Και οι όποιες μικρές διορθωτικές παρεμβάσεις γίνουν στο εθνικό σχέδιο ενέργειας και κλίματος, σε καμία περίπτωση δεν θα θέσουν σε αμφισβήτηση τους φιλόδοξους  στόχους που έχουμε θέσει για την  μείωση εκπομπών αερίου θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 και την κλιματική ουδετερότητα έως 2050», ανέφερε αρχικά ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ναι, για την επόμενη διετία σίγουρα είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξή του, ώστε να μειώσουμε βραχυπρόθεσμα  την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο. Αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο. Και σε αυτό το νέο περιβάλλον είναι επίσης βέβαιο ότι η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική εκτιμώ το πιο πιθανό έως το 2028. Και αν χρειάζεται να παραμείνουν σε λειτουργία κάποιες από τις πιο σύγχρονες παλαιές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ όπως η Μελίτη ή ο Άγιος Δημήτριος 5, αυτό είναι κάτι που θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής, αλλά και ανάλογα φυσικά με τη διαμόρφωση των τιμών, τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου» τόνισε.

Αδιαπραγμάτευτη η πολιτική της απολιγνιτοποίησης

Προκαταλαμβάνοντας τυχόν αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ομολογίας αποτυχίας, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η πολιτικής της απολιγνιτοποίησης παραμένει αδιαπραγμάτευτη.

«Αυτή η προσαρμογή του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και κλίμα, δεν καθυστερεί , δεν αναβάλει και δεν μειώνει όλες τις δράσεις του προγράμματος για τη δίκαιη μετάβαση που συνοδεύει την πολιτική της απολιγνιτοποιήσης, γιατί αυτή είναι μία στρατηγική επιλογή, μία πολιτική αδιαπραγμάτευτη, είναι ένα προσωπικό μου στοίχημα και αυτές τις πολιτικές μας θα τις υλοποιήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Έπρεπε να συμβεί ένα πόλεμος αυτού του μεγέθους που έφερε  το φυσικό αέριο  σε 10πλασια τιμή για να γίνει προσωρινά πιο φθηνή η παραγωγή του λιγνίτη. Αποτελεί λοιπόν μία λύση ανάγκης τη δεδομένη χρονική στιγμή που έρχεται να αντικαταστήσει το συγκυριακό ακριβότερο φυσικό αέριο».

Μύθοι και υποκρισία από τον ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απέκρουσε τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για δύο μύθους. Της δήθεν βίαιης απολιγνιτοποίησης και του δήθεν φθηνού λιγνίτη. «Η απολιγνητοποίηση ξεκίνησε εδώ και μία δεκαετία, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση  που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση υπενθύμισε ο πρωθυπουργός πως « όσο κυβερνούσε η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη μειώθηκε κατά 50%. Είναι λοιπόν τουλάχιστον προκλητικό κάποιοι να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, αυτοί που δεν έκαναν τίποτα για να προετοιμάσουν την επόμενη μέρα του λιγνίτη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φωτοβολταϊκό πάρκο ΕΛΠΕ - αλλαγή ενεργειακού υποδείγματος

Αναφορικά με το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ που εγκαινίασε στην Κοζάνη, ο πρωθυπουργός μίλησε για μέρα ορόσημο για τη χώρα, σημειώνοντας πως «συμβολίζει μια αλλαγή στο ενεργειακό και παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας» και ξεδιπλώνοντας τον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας πρόσθεσε «Γιατί εδώ στο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης αποτυπώνονται οι εθνικοί μας στόχοι για φθηνή και καθαρή ενέργεια από τον ήλιο, από τους ανέμους μας, από τα νερά μας, από τη γεωθερμία μας». Σημειώνεται πως πρόκειται για το μεγαλύτερο σε λειτουργία έργο ΑΠΕ μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα με φωτοβολταϊκά σε ολόκληρη την Ευρώπη το οποίο θα εξυπηρετεί 75.000 νοικοκυριά.

Στόχος η πράσινη ενέργεια – έρχεται νόμος για τα αιολικά πάρκα

Στόχος του πρωθυπουργού, όπως ανέφερε, είναι η Ελλάδα να καταστεί πρωταγωνίστρια στον τομέα των ΑΠΕ, μέσω της υιοθέτησης καινοτόμων τεχνολογιών όπως τα αιολικά στη θάλασσα. «Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε το σχετικό νομικό πλαίσιο που θα προσδιορίζουμε τον τρόπο αδειοδότησης και υλοποίησης έργων μεγάλης κλίμακας» είπε. Αναφερόμενος μάλιστα στη μεθεπόμενη ημέρα  υπογράμμισε την ανάγκη της δημιουργίας ΑΠΕ για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, δεσμευόμενος ότι θα στηρίξει προσωπικά την πρωτοβουλία αυτή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στο τσουνάμι των αυξήσεων στην ενέργεια και αναφέρθηκε στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας με τη μόνιμη εγκατάσταση μεταξύ άλλων ενός δεξαμενόπλοιου για την εξτρά αποθήκευση LNG στη Ρεβυθούσα

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA