Μενού
  • Α-
  • Α+

Αν νομίζετε ότι η συνέντευξη Τσίπρα στο Κρήτη TV δεν έκρυβε ειδήσεις, κάνετε τεράστιο λάθος: Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για πρώτη φορά – δημοσίως – για τις ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή την περίοδο 2004-2009. Η ακριβής του φράση ήταν η εξής: «Πάλι χάος θα παραλάβουμε. Είναι της μοίρας μας γραφτό. Όπως χάος παρέλαβε και το 2009 ο Παπανδρέου από τον Καραμανλή – όχι τέτοιο χάος που βρήκαμε εμείς το 2015 – αλλά παρέλαβε ένα έλλειμμα το οποίο ήταν στο Θεό». Η παραδοχή Τσίπρα – που για 12 χρόνια ήταν στην αφωνία σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή – έρχεται πάντως σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία.

Ο Τσίπρας θέλει να ρίξει γέφυρες στη Χαριλάου Τρικούπη ενόψει εκλογών απλής αναλογικής αλλά και μιας πιθανής δεύτερης εκλογής όπου υπάρχει το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος. Και όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Κουμουνδούρου, το αντι-ΠΑΣΟΚ ρεύμα έχει κλείσει τον κύκλο του μέσα στην Αριστερά. Θα περιμένω με ενδιαφέρον να δω αντίδραση από το ΚΙΝΑΛ και κυρίως από τον Γιώργο Παπανδρέου που ήταν ο βασικός υποδοχέας της βάναυσης κριτικής των ΣΥΡΙΖαίων που έριξαν το άλλοτε κραταιό κόμμα της μεταπολίτευσης από το 44% στο 4% μέσα σε έξι μόλις χρόνια.

Χθες πάντως ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε μια πρόγευση του πώς αντιμετωπίζει τον Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά «μαθήματα προοδευτικότητας από τον επί μια πενταετία συνεταίρο και στενό συνεργάτη του Πάνου Καμμένου, συγγνώμη, αλλά δεν δέχομαι». 

Το παρασκήνιο γύρω από τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών 

Η είδηση πως η Αθήνα αποφάσισε να απελάσει 12 Ρώσους διπλωμάτες από την Ελλάδα έσκασε χθες σαν βόμβα, οι πιο υποψιασμένοι πάντως περίμεναν πως κάποια στιγμή θα συμβεί. Οι απελαθέντες διπλωμάτες συμμετείχαν σε κινήσεις ρωσικής προπαγάνδας και προέβαιναν σε ενέργειες εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, ενώ η απόφαση για την απέλασή τους κυοφορούνταν εδώ και καιρό. Πάντως, η χρονική συγκυρία της απόφασης απέλασης των 12 Ρώσων διπλωματών δεν είναι άσχετη με την προχθεσινή παρουσία της Βικτώρια Νιούλαντ που ζήτησε από την Αθήνα να ακολουθήσει την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών για κλιμάκωση και των ευρωπαϊκών αντιδράσεων απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Κατά την πάγια διπλωματική πρακτική, η Αθήνα δεν αποκαλύπτει στοιχεία των διπλωματών που απέλασε, όμως περιμένει την αντίδραση της άλλης πλευράς που συνήθως αφορά σε μια απέλαση ίσου αριθμού διπλωματών που υπηρετούν στη Ρωσία. Βέβαια, εδώ κανείς πρέπει να γνωρίζει πως στην Αθήνα υπηρετούν 100 άτομα σε Πρεσβεία και Προξενείο, ενώ συνολικά στη Ρωσία υπηρετούν 35 Ελληνες διπλωμάτες και προξενικοί υπάλληλοι. Πρόκειται πάντως για τη δεύτερη απέλαση Ρώσων διπλωματών μέσα σε τέσσερα χρόνια, ένα δεύτερο επεισόδιο στις ούτως ή άλλως τεταμένες ελληνορωσικές σχέσεις που επηρεάστηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη σειρά διαβημάτων στο Ρώσο πρέσβη για τις επιθέσεις κατά ομογενών στη Μαριούπολη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA