Μενού
  • Α-
  • Α+

Τέσσερις μήνες μετά την έλευση της νέα χιλιετίας, η Ελλάδα είχε οδηγηθεί στις κάλπες. Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές και πολλοί έλεγαν πως αυτό ήταν μέγιστο πολιτικό λάθος αφού η δημοτικότητά του είχε πάρει την κατηφόρα. Ήταν περίπου δεδομένο πως θα χάσει την αναμέτρηση αφού στον αντίποδα ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής ήταν σε τροχιά ανόδου. Τίποτα δεν προμήνυε το απόλυτο εκλογικό θρίλερ που ζήσαμε μια ημέρα σαν σήμερα. Στις 9 Απριλίου 2000.

Οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls

Το κλίμα αυτό αποτυπωνόταν και στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις αλλά και στα exit polls. Όλοι προέβλεπαν νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Κάποιοι έβλεπαν εύκολη νίκη. Κάποιοι άλλη δυσκολότερη νίκη. Όλοι όμως θεωρούσαν περίπου σίγουρο ότι ο Κώστας Καραμανλής θα ήταν ο μεγάλος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης.

Όλοι προέβλεπαν νίκη της ΝΔ; Όχι όλοι. Μοναδική εξαίρεση η εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis η οποία ήταν η μοναδική που έδινε νίκη του ΠΑΣΟΚ με οριακή διαφορά. Μέσα στο γενικότερο κλίμα ευφορίας (ΝΔ) ή κατήφειας (ΠΑΣΟΚ), ωστόσο, κανείς δεν έδωσε σημασία και «πάτησαν» όλοι στο στατιστικό λάθος. Λάθος!

Όταν δημοσιοποιήθηκαν τα exit polls η αίσθηση που υπήρχε επιβεβαιώθηκε. Η Νέα Δημοκρατία εύκολα ή δύσκολα θα κέρδιζε! Αμέσως στήθηκε τρελό πανηγύρι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος που τότε ήταν στη Ρηγίλλης. Φήμες λένε πως ο Κώστας Καραμανλής μαζί με τον τότε εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Άρη Σπηλιοτώπουλο έγραψαν και τη δήλωση της νίκης. Δάκρυα χαράς και έξαλλοι πανηγυρισμοί στο κεντρικό προεκλογικό περίπτερο, στην πλατεία Συντάγματος. Την ίδια ώρα πολλοί βουλευτές του κόμματος που ήταν καλεσμένοι σε διάφορα τηλεοπτικά πάνελ έδειχναν και τις προτιμήσεις τους για τα υπουργεία που θα ήθελαν να αναλάβουν!

Το ακριβώς αντίθετο γινόταν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη και στο κεντρικό προεκλογικό περίπτερο στην Κλαυθμώνος. Κλαυθμός και οδυρμός. Όλοι έψαχναν να βρουν τι πήγε στραβά. Να βρουν την αιτία της ήττας. Όλοι; Όχι όλοι! Ο Κώστας Λαλιώτης φτάνει στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ψύχραιμος στέκεται μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες που περιμένουν μια δήλωσή του και λέει: «Ας περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα. Η νύχτα θα είναι μεγάλη».

Εκείνη την ώρα πολλοί ήταν αυτοί που γέλασαν. Σκέφτηκαν πως ο Λαλιώτης... έπαθε αυτό που λένε για την ελπίδα που πεθαίνει πάντα τελευταία και έπεσαν να κοιμηθούν καθώς η επόμενη ημέρα ήταν εργάσιμη.

Η Ελλάδα κοιμήθηκε με κυβέρνηση ΝΔ και ξύπνησε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ

Η νύχτα κυλούσε ομαλά. Τίποτα δεν έδειξε ότι μπορεί κάτι ν' αλλάξει. Μέχρι που άρχισαν να μπαίνουν στην ενσωμάτωση τ' αποτελέσματα της Β΄ Αθήνας. Κάποιοι εκείνη τη στιγμή θυμήθηκαν το exit poll της Metron Analysis και τη δήλωση του Κώστα Λαλιώτη. «Βρε μπας και...», αναρωτήθηκαν και πριν καλά -  καλά καταλάβουν τι είχε συμβεί, μέσα στην επόμενη ώρα, τα πάντα είχαν έρθει «τούμπα»!

Η διαφορά, πλέον, ήταν λίγες εκατοντάδες ψήφοι και το μομέντουμ ήταν σαφώς υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Η κατήφεια είχε αλλάξει οριστικά στρατόπεδο. Πανηγυρίζουν οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ. Προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς έγινε, εκείνοι της Νέας Δημοκρατίας. Και κάθε ώρα που περνούσε τόσο πιο ξεκάθαρο γινόταν πως η «μπίλια» θα κάτσει στο πράσινο. Και αυτό έγινε. Τις πρώτες πρωινές ώρες η νίκη του ΠΑΣΟΚ «κλείδωσε» και τελικά το κυβερνόν κόμμα κέρδισε την αναμέτρηση με 72.400 ψήφους διαφορά!

Το πρωί της επόμενης ημέρας βρήκες τους πάντες σοκαρισμένους. Τους μεν για το πώς κατάφεραν να κερδίσουν πάνω ακριβώς στο νήμα και τους δε για το πώς έχασαν τα κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου μέσα από τα χέρια τους.

Στη ΝΔ υπήρξαν πολλές φωνές για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Από τον «ύποπτο ρόλο» του Κώστα Λαλιώτη στον οποίο χρέωναν πως «με υπόγειους τρόπους καθόρισε το αποτέλεσμα» μέχρι τις «παράνομες ελληνοποιήσεις». Σε τίποτα από αυτά, ωστόσο, δεν επέμειναν και ο Κώστας Καραμανλής αναγκάστηκε να σκίσει τη δήλωση της νίκης και να γράψει της δήλωσης της ήττας, αναγνωρίζοντας το τελικό αποτέλεσμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA