Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα δημοσιονομικά περιθώρια για την προώθηση δραστικών παρεμβάσεων στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου που συμπαρασύρει την ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να περιορίσει  περαιτέρω τη «φωτιά» των αυξήσεων των τιμών που καίει νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναζητά ήδη η κυβέρνηση, με στόχο την εφαρμογή ενός ακόμη πιο τολμηρού σχεδίου σε εθνικό επίπεδο με ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής στις 30-31 Μαΐου και το ενδεχόμενο η Ευρώπη να μην προχωρήσει ούτε τότε στη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης.

Σχεδιάζεται τολμηρή εθνική λύση αν η Ευρώπη «παίξει» πάλι καθυστερήσεις

Με 8 στους 10 Έλληνες να δηλώνουν δυσκολία έως αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών ενέργειας παρά τις μηνιαίες κρατικές επιδοτήσεις, η κυβέρνηση έχει αναγάγει την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε νούμερο ένα στοίχημα. Έχοντας πλήρη αντίληψη ότι το πακέτο στήριξης απορροφά μόνο ένα μέρος των κραδασμών, ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους την αποφασιστικότητά του η Ελλάδα να δράσει εφόσον απαιτηθεί μόνη της, προχωρώντας πέρα από τη συνέχιση των μέτρων ενίσχυσης σε ακόμη πιο ριζοσπαστικές παρεμβάσεις τις οποίες θεωρεί πλέον μονόδρομο για τη συγκράτηση των ανεξέλεγκτων αυξήσεων των τιμών.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης για υδρογονάνθρακες σε Κρήτη και Ιόνιο: Αναβαθμίζονται σε εθνικής σημασίας τα έργα για το φυσικό αέριο

«Πρέπει να αποσυνδέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή στήριξη. Εάν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να βασιστούμε στους εθνικούς μας πόρους, κάτι που θα επιβαρύνει, φυσικά, τους προϋπολογισμούς μας. Αλλά αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία, θα είναι μια ευρωπαϊκή αποτυχία», τόνισε και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Φρένο στα σενάρια για πλαφόν - ποιο σχέδιο εξετάζεται

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως έβαλε φρένο χθες στα σενάρια περί επιβολής πλαφόν στις τιμές ενέργειας σε εθνικό επίπεδο.  «Η κυβέρνηση μελετά ό,τι μπορεί να είναι όσο πιο αποτελεσματικό γίνεται. Αν είναι να βάλουμε πλαφόν στις τιμές ενέργειας και αυτά τα λεφτά να κληθούμε να τα πάρουμε πίσω από τους φορολογουμένους, γιατί κάπως θα πρέπει να επιχορηγήσουμε τη διαφορά {…}, αυτό είναι ένα μέτρο που δεν θα έχει αποτέλεσμα», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.

Οι πληροφορίες, ωστόσο, θέλουν την κυβέρνηση να μελετά διεξοδικά ένα σχέδιο που θα προσιδιάζει σε πλαφόν, καθώς θα επεμβαίνει στην καρδιά του προβλήματος, δηλαδή, στην τιμή του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα φέρεται να εξετάζει την έμμεση με κάποιο τρόπο μείωση της τιμής του φυσικού αερίου για να αποσυμπιέσει τις τιμές και στο ρεύμα, μέσω των σημερινών πόρων των επιδοτήσεων των λογαριασμών που ανέρχονται στα 500 με 600 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως, αλλά και μέσω του ελλείμματος του 2021 που εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μικρότερο του αναμενόμενου ίσως μειωμένο και κατά 1%, δημιουργώντας επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις. Οι εκτιμήσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν από τη Eurostat περί τα τέλη Απριλίου. Άλλος «κουμπαράς» προς αξιοποίηση για την επιπλέον ενίσχυση της κοινωνίας είναι η φορολόγηση στο 90% τυχόν υπερ-κερδών των εταιριών παραγωγής ενέργειας τα οποία ερευνά ήδη η ΡΑΕ, με τη σχετική διάταξη να κατατίθεται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Γενναιότερες κυβερνητικές παρεμβάσεις προανήγγειλε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημειώνοντας από τη Βουλή ότι: «η κυβέρνηση θα παρέμβει και θα παρέμβει σημαντικά. Θα περιμένουμε τις εξελίξεις στην Ευρώπη και η παρέμβαση θα γίνει με αποτύπωμα δημοσιονομικό».

Ορόσημο η Σύνοδος Κορυφής στα τέλη Μαΐου

Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση αναμένουν αφενός να αποκωδικοποιηθεί από τους πολίτες το νέο πακέτο στήριξης 1,1 δις ευρώ που τρέχει μες τον Απρίλιο και θα φανεί τώρα στην τσέπη τους, αφετέρου τις αποφάσεις των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη Μαΐου - ή το κλίμα που θα επικρατήσει νωρίτερα για τα αποτελέσματά της - ώστε να ενεργοποιήσουν το ανανεωμένο «πυροσβεστικό» σχέδιο. Εθνικές λύσεις λοιπόν όπως μια γενναία παρέμβαση στην αγορά λιανικής του ρεύματος, θα ενεργοποιηθούν μόνο εφόσον η Ευρώπη δεν λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις επιβολής πλαφόν στη διεθνή χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεση της τιμής του από αυτή της ηλεκτρικής ενέργειας, κλωτσώντας ξανά το «τενεκεδάκι» πιο πέρα.

Πάντως, το πλαφόν, δηλαδή, ο καθορισμός προσωρινών ορίων στις τιμές λιανικής για νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις, για μικρό χρονικό διάστημα αποτελεί μια από τις δυνατότητες που παρέχει στα κράτη μέλη το σχέδιο Repower EU που ανακοίνωσε η Κομισιόν τον Μάρτιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να εξευρεθεί ο μηχανισμός αποζημίωσης των εταιριών για την κάλυψη της διαφοράς.

Επιδότηση του ντίζελ και Μάιο - Ιούνιο

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε χθες στον ΣΚΑΪ πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να διατηρήσει το μέτρο της επιδότησης του diesel με 0,15 ευρώ το λίτρο και τους επόμενους δύο μήνες Μάιο - Ιούνιο πέραν του Απριλίου, όπως ισχύει ήδη και με την κάρτα καυσίμων. Κυβερνητικές πηγές μάλιστα δεν αποκλείουν να δρομολογηθεί και για τον Μάιο μία νέα «επιταγή ακρίβειας» στα πρότυπα αυτής που θα χορηγηθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα στους πιο ευάλωτους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA