Μενού
  • Α-
  • Α+

Δυο παρουσίες με ξένο άρωμα θα έχει το συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινάει σήμερα στο γήπεδο του τάε κβο ντο. Ο ένας, παλιός γνώριμος του Αλέξη Τσίπρα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Ο άλλος είναι ο Πρωθυπουργός της  Πορτογαλίας, Σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα, που δεν θα έρθει αυτοπροσώπως, αλλά θα απευθύνει χαιρετισμό, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος. Θυμίζω πως ο τελευταίος Έλληνας πολιτικός που συνάντησε ο Κόστα ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης που τον επισκέφτηκε συνοδεία στελεχών του ΚΙΝΑΛ στη Λισαβώνα πριν δυο εβδομάδες ζητώντας μεταξύ άλλων πληροφορίες για το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας που έχει επεξεργαστεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση εκεί. Εννοείται πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει σκοπό να παραβρεθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και θα εκπροσωπηθεί από τον εκπρόσωπο του κόμματος, Δημήτρη Μάντζο.

Τη Νέα Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει ο Γραμματέας, Παύλος Μαρινάκης, ενώ μαθαίνω πως χαιρετισμό θα απευθύνει και ο επικεφαλής της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς που περνάει περίοδο ψύχρανσης με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν θα απέκλεια κατηγορηματικά μια επιστροφή του στα ψηφοδέλτια. Ευκαιρία βέβαια να πει δυο κουβέντες και με τον Ζόραν Ζάεφ, τον πολιτικό προϊστάμενο του Ντιμιτρόφ με τον οποίο συνυπέγραψαν τη συμφωνία των Πρεσπών. Να σας πω τέλος πως το σύνθημα του συνεδρίου είναι το «νέα αρχή, πολιτική αλλαγή», με την φράση «πολιτική αλλαγή» να παραπέμπει στον Κώστα Καραμανλή και το 2004 που τη χρησιμοποίησε κατά κόρον πριν τις εκλογές.

Τα παράπονα του ΚΙΝΑΛ στον Μητσοτάκη

Στο ΚΙΝΑΛ παραπονιούνται για τις αναφορές Μητσοτάκη στο πρόβλημα στέγασης χαρακτηρίζοντας όψιμο και επικοινωνιακό το ενδιαφέρον του για τα νέα ζευγάρια. Στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν πως οι ίδιοι ήταν οι πρώτοι που ανέδειξαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι το οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης συζήτησε διεξοδικά με τον Αντόνιο Κόστα που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός δημόσιου αποθέματος κατοικιών που θα διατίθεται προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια, την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την κατασκευή και ενοικίαση χιλιάδων κατοικιών που θα διατίθενται προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια σε προσιτές τιμές και η παροχή κινήτρων στους ιδιώτες ιδιοκτήτες κατοικιών που παραμένουν κενές όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και χρηματοδότηση εργασιών ανακαίνισης με την υποχρέωση να διατίθενται για μακροχρόνια ενοικίαση σε προσιτές τιμές.

Ψήφισμα υπέρ του Eastmed από την ιταλική βουλή

Οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν τον αγωγό EastMed ακριβό και χρονοβόρο, αλλά οι χώρες που εμπλέκοντας στην δημιουργία του (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) βρήκαν μια απρόσμενη είδηση από την πλευρά της Ιταλίας – που εδώ και χρόνια σνομπάρει το πρότζεκτ αν και την αφορά. Η Ιταλική βουλή ενέκρινε χθες το πρωί ψήφισμα με το οποίο τάσσεται υπερ της υλοποίησης του αγωγού και δεσμεύει την ιταλική κυβέρνηση να συνεχίσει τη στρατηγική διαφοροποίησης των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω διπλωματικών επαφών, πρωτοβουλιών οικονομικής διπλωματίας και περαιτέρω σχεδιασμών διεθνών έργων υποδομής με εταίρους της περιοχής της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των επαφών με τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο EastMed προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι προϋποθέσεις για την επαναπροώθησή του”. Το ψήφισμα εξασφάλισε την καθολική υποστήριξη των πέντε σημαντικότερων πολιτικών κομμάτων της Ιταλίας. Αυτοί που γνωρίζουν τα μυστικά της ενέργειας δηλώνουν πως πρόκειται για σημαντική εξέλιξη. Μένει να το δούμε.

Το κύμα COVID πριν το Πάσχα

Ούτε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας γλίτωσε από τον COVID και ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες της δραστηριότητες για να απομονωθεί σπίτι. Η ίδια δηλώνει πως καθότι τριπλά εμβολιασμένη έχει ήπια συμπτώματα, ενώ θα συνεχίσει τη δουλειά από το σπίτι. Επειδή βλέπω συνεχώς κόσμο να νοσεί εξακολουθώ να εφιστώ την προσοχή σε όλους αυτές τις μέρες πριν το Πάσχα, πριν βγούμε στους ανοικτούς χώρους όπου η μετάδοση θα γίνει δυσκολότερη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA