Μενού
  • Α-
  • Α+

Διαδικαστικές διαφωνίες και ένταση προέκυψαν στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών για τις αλλαγές στο καταστατικό, με ορισμένα μέλη να θέτουν ζήτημα για ορισμένες καταστατικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων και εκείνη που αφορά τον τρόπο εγγραφής νέων μελών στο κόμμα. Η «Ομπρέλα» κατάθεσε τροπολογία με την οποία ένα υποψήφιο μέλος, εκτός από την ηλεκτρονική εγγραφή μέσω του isyriza, θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον μία φορά από την οικεία Οργάνωση Μελών πριν εγγραφεί.

Διαβάστε ακόμη: Γιάννης Οικονόμου: Αποκρουστικός ο λόγος του Τσίπρα - Δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στην κοινωνία

Ωστόσο στην πρώτη διά ανάτασης των καρτών διαπίστευσης ψηφοφορία διαπιστώθηκε ότι πολλοί σύνεδροι είχαν αποχωρήσει ήδη για τις επαρχίες τους και το αποτέλεσμα δεν μπορούσε να θεωρηθεί έγκυρο. Κατόπιν παρέμβασης τόσο του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρη Τζανακόπουλου, όσο και της επικεφαλής του προεδρείου, Ολγας Γεροβασίλη, διακόπηκαν προσωρινώς οι εργασίες του συνεδρίου, αλλά και η ψηφοφορία που διεξαγόταν για την εκλογή Επιτροπής Δεοντολογίας και Εξελεγκτικής Επιτροπής προκειμένου να ψηφίσουν κι όσοι βρίσκονταν στο χώρο της εκλογικής διαδικασίας.

Δείτε φωτογραφίες από την ένταση που υπήρξε λίγο πριν τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ:

Ο Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε να ψηφίσουν με κάλπη όσοι σύνεδροι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο χώρο του συνεδρίου. Τελικώς, επικράτησε η πρόταση Τζανακόπουλου να στηθεί κάλπη στις 15 Μαΐου όχι μόνο για τον τρόπο εγγραφής των νέων μελών με δικαίωμα ψήφου, αλλά και για τις καταστατικές αλλαγές και να έχουν δικαίωμα ψήφου οι διαπιστευμένοι σύνεδροι. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, παρενέβη στη διαδικασία και παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος «συλλογικό», μάλιστα, να μην συμπεριληφθεί από την αρχή στην πρόταση του Πολιτικού Συμβουλίου να εγκριθούν οι καταστατικές αλλαγές στις κάλπες που θα στηθούν στις 15 Μαΐου, ώστε να ψηφίσουν και τα οργανωμένα μέλη γι' αυτές.

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δική του παρέμβαση, σχολίασε πως η πλειοψηφία είναι «large» μόνο όταν το αποτέλεσμα είναι «τσίμα τσίμα». Επιπλέον, ζήτησε να διεξαχθεί καταστατικό συνέδριο σε δύο μήνες προκειμένου να καταλήξει σε όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί. Ζήτησε ακόμη στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, Κεντρικής Επιτροπής και για ορισμένες καταστατικές διατάξεις να μπορούν να συμμετέχουν μόνο όσοι εγγράφονται με αυτοπρόσωπη παρουσία μέχρι τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με όσα προβλέπει το ισχύον καταστατικό.

Ανταπαντώντας, ο κ. Τσίπρας απόρριψε το ενδεχόμενο καταστατικού συνεδρίου, σημειώνοντας πως το κόμμα διαθέτει διαδικασίες που μπορούν να ακολουθηθούν- είτε με διαρκές συνέδριο είτε και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών- ώστε να προχωρήσουν αλλαγές στο καταστατικό, το οποίο αποκάλεσε «Σύνταγμα» του κόμματος. Ως προς το ποιοι θα μπορούν να ψηφίσουν στις 15 Μαΐου, υπενθύμισε πως όσοι θα εμφανιστούν στις κάλπες εκείνη την ημέρα είναι προφανές ότι θα έχουν εγγραφεί αυτοπροσώπως κι όχι ηλεκτρονικώς, συνεπώς μπορούν να λάβουν μέρος με βάση και το παρόν καταστατικό. Ομοφωνία, πάντως, υπήρξε στην πρόταση για την ποσόστωση φύλου 50- 50 για τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα όργανα και στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Νωρίτερα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είχε ζητήσει να στηθούν κάλπες και για την έγκριση του κειμένου θέσεων του κόμματος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA