Μενού
  • Α-
  • Α+

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την οποία δίνεται η δυνατότητα δημοσιοποίησης της εμπορικής επωνυμίας των επιχειρήσεων, που εντοπίζονται από τις αρμόδιες αρχές να αισχροκερδούν. Η ρύθμιση τίθεται σε ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022 με στόχο όπως επισημαίνεται στην έκθεση του ΓΛΚ «την αντιμετώπιση της επιτακτικής ανάγκης προστασίας της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή».

Υπενθυμίζεται πως την τροπολογία είχε προαναγγείλει ο Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ και ο Πρωθυπουργός προσωπικά έχει εκπέμψει ηχηρό μήνυμα μηδενικής κυβερνητικής ανοχής απέναντι σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας εν μέσω του εφιάλτη της ακρίβειας που ταλαιπωρεί τους πολίτες. Δείτε την τροπολογία ΕΔΩ

Πότε δημοσιοποιείται η επωνυμία της επιχείρησης

Αναλυτικά το άρθρο 1 προβλέπει ότι δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων υλοποιείται με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο για τους εξής λόγους:

  • έχει επιβληθεί σε αυτήν διοικητικό πρόστιμο ύφους μεγαλύτερου από 50.000 ευρώ
  • έχει επιβληθεί σε αυτήν διοικητικό πρόστιμο για δεύτερη φορά, ανεξαρτήτως ύψους για παραβίαση του άρθρου 58 του ν. 4818/2021.

Σημειώνεται ότι ως «εμπορική επωνυμία» μιας επιχείρησης νοείται: το όνομα, ή η εμπορική ή εταιρική επωνυμία, ή ο διακριτικός τίτλος αυτής, ή άλλο ιδιαίτερο διακριτικό γνώρισμα ή σημείο, με το οποίο η επιχείρηση, κατά τρόπο ευδιάκριτο, καθίσταται γνωστή και το οποίο χρησιμοποιεί στην εμπορική της δραστηριότητα, τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα της, κατά τον χρόνο παραβίασης του άρθρου 58 του ν. 4818/2021. Η προθεσμία υποβολής και η υποβολή αντιρρήσεων δεν αναστέλλουν την εκτέλεση του μέτρου της δημοσιοποίησης της εμπορικής επωνυμίας της επιχείρησης.

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους αγροτικών προϊόντων

Παράλληλα, σύμφωνα με τη ρύθμιση μέχρι τις 30 Ιουνίου απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλιάνθου και φυτικών ελαίων με βάση το περιθώριο μικρού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.

Πλαφόν 3% στις αυξήσεις επαγγελματικών μισθωμάτων

Με την ίδια τροπολογία τίθεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις επαγγελματικών μισθωμάτων. Συγκεκριμένα «επιτρέπεται από 1/1/2022 έως και 31/12/2022, αναπροσαρμογή του μισθώματος που ανέρχεται σε 3% κατά ανώτατο όριο, σε σχέση με μίσθωμα του έτους 2021, για τις εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις ακινήτων (π.δ.34/1995 και αρ. 13 ν.4242/2014) υπό τις οριζόμενες εξαιρέσεις». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA