Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεκτή έγινε από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η πρόταση της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ) να δύναται ο προσωπικός ιατρός να είναι και ιδιώτης μη συμβεβλημένος και να αμείβεται ιδιωτικά από τον ασθενή που θα τον επιλέξει και θα έχει την ευθύνη του ιατρικού φακέλου του. Όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσβαση στον ατομικό φάκελο υγείας θα έχουν όλοι οι γιατροί, ωστόσο θα συμπληρώνεται μόνο από τον προσωπικό ιατρό του εκάστοτε ασθενούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο «προσωπικός γιατρός» αποτελεί το βασικό πυλώνα του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το οποίο ήταν σε διαβούλευση μέχρι τις 18 Απριλίου και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Παράλληλα, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν τίθεται θέμα clawback - rebate ή θέσπισης κριτηρίων ISO για παθολογικά ιατρεία, ούτε θέμα διακοπής δυνατότητας συνταγογράφησης για κανένα λόγο.

Το μέτρο της αναγκαστικής και υποχρεωτικής εφημέρευσης δεν θα έχει γενικευμένο χαρακτήρα για τους συμβεβλημένους, αλλά θα γίνεται μόνο και υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις αφού πρώτα εξαντληθεί κάθε άλλη δυνατότητα και κυρίως σε άγονες περιοχές. Η τυχόν συμμετοχή συμβεβλημένου ιατρού στο ΕΣΥ δεν θα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του υγειονομικού Κέντρου όπου θα κληθεί να συνδράμει.

Όσον αφορά στις κατ’ οίκον επισκέψεις, θα είναι εκτός σύμβασης για τους συμβεβλημένους και, επίσης, θα τεθεί πλαφόν επισκέψεων ανά ασθενή με βάση ηλικιακά κριτήρια. Οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς θα δικαιούνται συχνότερα ραντεβού από τους νεότερους, αφού έχουν μια υγειονομικά πιο εύθραυστη υγεία με συχνή παρουσία υποκείμενων χρόνιων νοσημάτων.

Στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα ενταχθούν και ορισμένες κατηγορίες ειδικών ιατρών, εκτός Παθολόγων, οι οποίοι θα παρακολουθούν τους πάσχοντες αποκλειστικά από συγκεκριμένο χρόνιο νόσημα που αφορά το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας τους.

Η ΕΕΠΕ τονίζει ότι ο Υπουργός αναφέρθηκε και περιέγραψε τους σχεδιασμούς του για αξιοπρεπείς αμοιβές στους συμβεβλημένους ιατρούς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

Την ίδια στιγμή, κρίνει ότι υιοθετήθηκαν πολλές από τις απόψεις της, οι οποίες είχαν κατατεθεί προ διετίας στο υπουργείο Υγείας, όπως για παράδειγμα η δημιουργία του θεσμού του προσωπικού Ιατρού, η πρόσβαση και δημιουργία ατομικού φακέλου ασθενών και η δημιουργία ενός δικτύου παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Η ΕΕΠΕ τέθηκε στη διάθεσή του υπουργείου για να συμβάλει όπου χρειαστεί στην επίλυση των όποιων προβλημάτων εμφανίζονται κατά την πορεία υλοποίησης του σχεδιασμού της ΠΦΥ, καθώς όπως υπογραμμίζει θεωρεί ότι «ο παθολόγος αποτελεί τον πυλώνα και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA