Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανάμεσα στις δύο προεκλογικές του δεσμεύσεις για μία «συμφωνία αλήθειας» με την κοινωνία και «ανάπτυξη για όλους», αλλά και τη σταθερή του υπόσχεση να εξαντλεί διαρκώς κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για τη στήριξη της κοινωνίας, χωρίς όμως να τάζει χωρίς μέτρημα ρισκάροντας την πορεία του τόπου για να γίνει προσωρινά αρεστός, κινείται η χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για νέα αύξηση 7,5% στον κατώτατο μισθό από 1ης Μαΐου, ώστε αυτός να διαμορφωθεί στα 713 ευρώ και να μεταφραστεί ετησίως σε έναν 15ο μισθό για τους 650.000 εργαζόμενους που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Διαβάστε ακόμη: Κατώτατος μισθός - Παραδείγματα ανάλογα με την προϋπηρεσία: Τι αλλάζει από 1η Μαΐου

Συνεργάτες του σημείωναν στο Reader ότι το ύψος της αύξησης ενσωματώνει το σύνολο της πολιτικής κοσμοθεωρίας του Κυριάκου Μητσοτάκη για διακυβέρνηση με «υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ειλικρίνεια».

Γιατί ανακοινώθηκε νωρίτερα το ύψος του κατώτατου

Η απόφαση για το ύψος της αύξησης και τη χθεσινή ανακοίνωση δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού ελήφθη κάτω από άκρα μυστικότητα. Αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί η γνωστοποίηση στο υπουργικό συμβούλιο αμέσως μετά το Πάσχα, ο πρωθυπουργός θεώρησε ότι με τους πολίτες σε ηλεκτροσόκ από τους λογαριασμούς ενέργειας και την ακρίβεια στο ράφι, η πρόωρη ανακοίνωση μίας τόσο θετικής είδησης θα βοηθούσε στη βελτίωση του κλίματος πριν από την Ανάσταση και τη μετάβαση πολλών στους τόπους καταγωγής τους με αέρα αισιοδοξίας και στο μυαλό τους την προσωπική του διαβεβαίωση ότι «απέναντι σε κάθε δυσκολία θα είμαι στο πλευρό σας». Παράλληλα, θα λειτουργήσει λυτρωτικά και για τους ίδιους τους γαλάζιους βουλευτές που θα έχουν αυτές τις μέρες στις εκλογικές τους περιφέρειες άλλο ένα «όπλο» στη φαρέτρα τους απέναντι στα παράπονα για την ακρίβεια που ροκανίζει τα εισοδήματα των Ελλήνων. Πρόκειται εξάλλου για ένα μέτρο το οποίο αγγίζει εκτός από τα χαμηλά και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Η αύξηση ήταν ειλημμένη. Με δεδομένο λοιπόν ότι οι κοινωνικοί εταίροι είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κυβέρνηση δρομολογεί κι άλλες θετικές ειδήσεις στο πεδίο της οικονομίας εντός του Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες για τον κατώτατο μισθό. Έτσι ο υπουργός Εργασίας εκλήθη στο Μέγαρο Μαξίμου για τις τελικές λεπτομέρειες κι αφού ο Πρωθυπουργός απέκτησε πλήρη εικόνα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και από το οικονομικό επιτελείο, προχώρησε στο τηλεοπτικό του μήνυμα. Είχε προηγουμένως αφουγκραστεί τον παλμό της κοινωνίας, που υποφέρει από το δυσβάσταχτο βάρος των ανατιμήσεων και ενώ ακούει για ανάπτυξη νιώθει ότι το δικό του μερίδιο σε αυτή δεν είναι αρκετό για να ανταποκριθεί στις αυξημένες πια ανάγκες. «Τώρα είναι η ώρα των εργαζόμενων. Και πρώτα των χαμηλόμισθων», ήταν το μήνυμά του.

Ισορροπία στήριξης, αλλά αντοχής και σύνεσης το ύψος της νέας αύξησης

Το σκεπτικό του Πρωθυπουργού ήταν εξ αρχής σαφές. Η αύξηση του κατώτατου μισθού να είναι σημαντική αλλά καλά ζυγισμένη, ισορροπημένη και όχι αλόγιστη. Ώστε να μετριάσει τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων ικανοποιώντας στο μέγιστο δυνατό τις προσδοκίες τους για μέρισμα στην ανάπτυξη, αλλά να μη ρισκάρει επουδενί τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας και φυσικά να μην οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα. Σε τσουνάμι δηλαδή λουκέτων και απολύσεων ή ως αντικίνητρο για προσλήψεις, αν το ύψος της αύξησης δεν θα το άντεχαν οι επιχειρήσεις και δη οι μικρομεσαίες. Τα 50 ευρώ μηνιαίως λοιπόν ήταν μια απόφαση ισορροπίας μεταξύ των αναγκών των εργαζομένων, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και των αντοχών της οικονομίας. 

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε απόφαση «ευθύνης και αλληλεγγύης», τονίζοντας πως η κυβέρνηση καλείται να ισορροπεί ανάμεσα στις παροδικές ανάγκες του παρόντος και τις εθνικές υποχρεώσεις του μέλλοντος και επισημαίνοντας ότι: «Ζούμε σε δύσκολες εποχές. Και κύριο μέλημά μου είναι να μην διαρραγεί η κοινωνική μας συνοχή. Αλλά και να μην υπονομευθούν, από άστοχες κινήσεις, όσα μαζί καταφέραμε έως τώρα». Τη φιλοσοφία του ύψους της αύξησης συνόψισε σε μία φράση και ο Κωστής Χατζηδάκης, ερωτηθείς στον ΣΚΑΪ χθες βράδυ γιατί δεν ήταν ακόμα πιο γενναία. «Μεγαλύτερη αύξηση θα ήταν το ωσαννά και μετά θα είχαμε το σταύρωσαν αυτόν. Το θέμα δεν είναι οι συμβολισμοί αλλά να κάνεις κάτι σοβαρό. Η κυβέρνηση είναι δρομέας αντοχής, όχι ταχύτητας», τόνισε.

Οι επόμενες κινήσεις

Η αύξηση του κατώτατου μισθού ενέχει ειδικό πολιτικό βάρος και εντάσσεται στον πυρήνα του κοινωνικού προφίλ της ΝΔ, το οποίο επιδιώκει να αναδείξει ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα στις προσυνεδριακές συζητήσεις της ΝΔ, μιλώντας για κοινωνική πολιτική στην πράξη και παράταξη που έχει στο επίκεντρό της πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο.  Το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης εξάλλου αναμένεται να είναι το κυρίαρχο «όπλο» της στο δρόμο προς τις κάλπες.  Η αύξηση του κατώτατου μισθού λοιπόν συμπεριλαμβάνεται σε μία σειρά ανάλογων πρωτοβουλιών που θα αναλάβει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, ώστε να αποδείξει εκ νέου εμπράκτως την έγνοια της για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και ταυτόχρονα να αναθερμάνει τη σχέση του με τους εργαζόμενους συνολικά με έμφαση στους χαμηλόμισθους. 

Η χωρίς κομματικό χρώμα κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης θα είναι κατά πληροφορίες και η ναυαρχίδα του πρωθυπουργού στο επικείμενο Συνέδριο της ΝΔ, όπου θα αποκαλύψει λεπτομερώς το συνολικό σχέδιο για τη φτηνή στέγη σε εργαζόμενους και δη σε νέα ζευγάρια και πιθανόν κι άλλες στοχευμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη των νέων. Επιπλέον, ζήτημα χρόνου αποτελεί πλέον και η ανακοίνωση του νέου εθνικού σχεδίου για την ενέργεια με ακόμα μεγαλύτερες παρεμβάσεις ανάχωμα στις αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, που δεν αποκλείεται να αγγίξουν και τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ουδείς έχει αποκλείσει επίσης το ενδεχόμενο χορήγησης μίας νέας «επιταγής ακρίβειας» για τους ασθενέστερους και τον Μάιο. Παράλληλα, τα κυβερνητικά στελέχη θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν με ένταση όλα όσα πέτυχε προς όφελος των πολλών τους τελευταίους 33 μήνες η ΝΔ διαχειριζόμενη ταυτόχρονα πρωτόγνωρες επάλληλες κρίσεις, θέτοντας άμεσα ή έμμεσα τα νέα διλήμματα που χάραξε ο Πρωθυπουργός για τις επόμενες εκλογές: «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση» - «καθήλωση ή δημιουργία» - «αδράνεια ή αποτέλεσμα».

Πριν από το Μάιο μια ακόμα σημαντική θετική είδηση αναμένεται αύριο από τη Eurostat που θα οριστικοποιήσει το έλλειμμα του 2021 και όπως όλα δείχνουν θα είναι μειωμένο τουλάχιστον κατά 1%, δημιουργώντας επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για τη διευκόλυνση των οικονομικών σχεδιασμών της κυβέρνησης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA