ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21/04/2022 19:31

Αγία Σοφία: Ερώτηση Νίκου Ανδρουλάκη στην Κομισιόν για τους βανδαλισμούς

Ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν μετά τους βανδαλισμούς στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας - Zήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία του Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Συμβόλου της Ορθοδοξίας

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Αγία Σοφία: Ερώτηση Νίκου Ανδρουλάκη στην Κομισιόν για τους βανδαλισμούς
Ο Νίκος Ανδρουλάκης (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν μετά τους βανδαλισμούς στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας. Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία του Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Συμβόλου της Ορθοδοξίας.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης του Νίκου Ανδρουλάκη:

Δύο χρόνια μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σύμφωνα με την UNESCΟ από Μουσείο σε Ισλαμικό Τέμενος, οι εικόνες βανδαλισμού της επιβλητικής Αυτοκρατορικής πύλης του Μνημείου που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.χ. είναι απαράδεκτες και προκαλούν τον αποτροπιασμό όλης της ανθρωπότητας.

Οι καταστροφές αυτές δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για την προστασία του ιστορικού αυτού μνημείου το οποίο ήταν για πολλά χρόνια το κέντρο των Ορθοδόξων Χριστιανών, και η διατήρηση του ιδιαίτερου πολιτισμικού του χαρακτήρα αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Πώς μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της σχετικά με την προστασία και το καθεστώς των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO, όπως είναι και η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη;
  • Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, πιθανώς σε συνεργασία με την Unesco για την ενίσχυση της προστασίας της Αγίας Σοφίας και την αποκατάστασή των ζημιών που έχουν προκληθεί;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ