Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο εντυπωσιακός αριθμός των Τουρκικών υπερπτήσεων σήμανε συναγερμό χθες στην Αθήνα που βλέπει να αναδύεται ένας νέος γύρος τουρκικής προκλητικότητας. Κι όλα αυτά, ενώ έχει προηγηθεί μια συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν και μια υπόσχεση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και νέες συναντήσεις ενόψει της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δυο χωρών. Στο Υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν ότι θα υπάρξει κλιμάκωση, ενώ χθες έγινε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας κατά της Τουρκίας. Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα, με τον τελευταίο να απαντάει πως οι δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά την προηγούμενη εβδομάδα από τις Οινούσσες ενόχλησαν την Άγκυρα.

Διαβάστε ακόμη: Επικίνδυνα «παιχνίδια» της Άγκυρας στο Αιγαίο με 168 παραβιάσεις του FIR Αθηνών σε 24 ώρες

Πάντως όλα αυτά δεν προοιωνίζουν ένα ήρεμο καλοκαίρι για αυτό και το επόμενο διάστημα θα είναι τροχιοδεικτικό των επόμενων μηνών.  Να σημειώσω πάντως ότι χθες το βράδυ έγινε σύσκεψη υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο όπου αποφασίστηκε να ακυρωθεί η πρόσκληση τουρκικών F-16 σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση στον Άραξο που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Μαϊου. Όχι πως θα έρχονταν τα τουρκικά αεροσκάφη (αφού για να έρθουν θα πρέπει πρώτα να καταθέσουν σχέδιο πτήσης και άρα να αναγνωρίσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο) αλλά σε επίπεδο συμβολισμού,  η ακύρωση της πρόσκλησης είναι σημαντική.

Το ταξίδι Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για μια σειρά επαφών με στελέχη της Αμερικανικής ηγεσίας και της Ελληνικής Κοινότητας. Μάλιστα πρόκειται να συναντηθεί με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν και τον Ελληνοαμερικανό γερουσιαστή, Τζον Σαρμπάνις. Ο κ. Παπανδρέου ήταν προσκεκλημένος της οικογένειας Ολμπράιτ στην κηδεία και στις επίσημες εκδηλώσεις προς τιμήν της πρώην υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, στην οποία παραβρέθηκαν τόσο ο Πρόεδρος Μπάιντεν όσο και ο πρώην Πρόεδρος Κλίντον. Θυμίζω πως η Μάντλιν Ολμπράιτ υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Κλίντον, ενώ ήταν και πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Οι πανηγυρισμοί των γαλάζιων βουλευτών για το γήπεδο του ΠΑΟΚ

Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές και να αφήσει σε εκκρεμότητα το γήπεδο του ΠΑΟΚ; Για αυτό και η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ενέκρινε το σχέδιο για τη νέα Τούμπα έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από γαλάζιους βουλευτές που θα έχουν πλέον έναν πονοκέφαλο λιγότερο στις ερχόμενες εκλογές. Βέβαια παραμένει η εκκρεμότητα του ΜΕΤΡΟ που έχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο στη Βόρεια Ελλάδα, αφού η κατασκευή μετράει ήδη 15 χρόνια και συνεχίζεται. Όμως η πόλη έχει μπει για τα καλά σε μια νέα φάση ανάπτυξης – κι αυτό μπορεί να ανακόψει ψήφους σε πιο συντηρητικές επιλογές και ρωσόφιλες παρατάξεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA