Μενού
  • Α-
  • Α+

Στον πάγο βάζει η κυβέρνηση τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας μετά το πρωτοφανές μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε χθες πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

«Πρόκειται για απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη ούτε στο πεδίο ούτε στο διπλωματικό πεδίο και δεν συνάδουν με κανένα τρόπο στο πνεύμα και το κλίμα που υπήρξε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και επιβεβαιώνοντας επισήμως τις αρχικές πληροφορίες πρόσθεσε: «Δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ».

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν νωρίτερα ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα». Στο πλαίσιο αυτό τα ΜΟΕ τα οποία θα συζητούνταν αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη στο τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν μπορούν να προχωρήσουν. Οι ίδιες πηγές, άλλωστε, υπενθύμιζαν τον αστερίσκο για το «κλίμα που θα υπάρχει» που είχε βάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης γι’ αυτό στη συνάντηση εκείνη.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει προχωρήσει ήδη σε διάβημα διαμαρτυρίας, ενώ η Αθήνα ακύρωσε την πρόσκληση προς την Τουρκία για τη συμμετοχή της στην άσκηση «NATO Tiger Meet».

Νέο διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ στον Τούρκο πρέσβη

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα κλιμακώνει τις αντιδράσεις της κόντρα στην τουρκική προκλητικότητα κι έκανε διάβημα στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα με αποδέκτρια την Αγκυρα. Σε αυτό αναφέρεται ότι η τουρκική συμπεριφορά είναι προκλητική και παραβατική, καταδικαστέα κι απαράδεκτη και υπονομεύει την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη περίοδο.

«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε, πριν από λίγο, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού.

Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA