Μενού
  • Α-
  • Α+

Στα εξακόσια δισ. δολάρια υπολογίζει τις απώλειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, όπως είπε στον Απόστολο Τζιτζικώστα. Στις καταστροφές που έχουν προκληθεί από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς, συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, 1.500 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, 2.500 χιλιόμετρα δρόμων και σχεδόν 300 γέφυρες.

«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι απώλειες της Ουκρανίας από τον πόλεμο με τη Ρωσία έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια. Περισσότερα από 32 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα ζωτικού χώρου, περισσότερες από 1.500 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και περισσότερες από 350 ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές. Τεράστιες ζημίες υπέστησαν εκατοντάδες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Περίπου 2.500 χιλιόμετρα δρόμων και σχεδόν 300 γέφυρες έχουν καταρρεύσει ή υποστεί σοβαρές ζημιές. Το κυρίαρχο όμως είναι οι ανθρώπινες απώλειες και ο εξαναγκασμός των παιδιών και των γυναικών σε φυγή. Δεκάδες πόλεις και χωριά μας είναι πλέον κατεστραμμένα και θα απαιτηθεί τιτάνια προσπάθεια, προκειμένου να ξαναχτίσουμε τους οικισμούς μας, να ξαναχτίσουμε τις ζωές των Ουκρανών» ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος στη διάρκεια επικοινωνίας που είχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στο πλαίσιο σύσκεψης των Περιφερειών και των Δήμων της Ουκρανίας.

Ο κ. Ζελένσκι τόνισε, επίσης, ότι η βοήθεια όλων και ο ρόλος των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων θα είναι το κλειδί για το μέλλον της Ουκρανίας. Στο επίκεντρο της επικοινωνίας βρέθηκαν οι εξελίξεις του πολέμου, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, η ενεργειακή κρίση και οι προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Τζιτζικώστας: Δεσμεύτηκε για την συνέχιση της υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Ο κ. Τζιτζικώστας, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της Ευρώπης, αλλά και οι Ευρωπαίοι πολίτες για να παρέχουν αλληλεγγύη και βοήθεια στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, έκανε λόγο για έναν πόλεμο ενάντια στις ευρωπαϊκές αξίες και την ευρωπαϊκή δημοκρατία και τόνισε ότι η Επιτροπή των Περιφερειών, που εκπροσωπεί τις 240 Περιφέρειες και τους 90.000 Δήμους της Ευρώπης, καταδικάζει τις φρικαλεότητες κατά αθώων πολιτών και κατά Περιφερειαρχών και Δημάρχων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

Δεσμεύτηκε, άλλωστε, για την συνέχιση της υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών προς την Ουκρανία, μέσω της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και καλωσορίζοντας τα εκατομμύρια των Ουκρανών πολιτών, που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους καταφεύγοντας στις χώρες της ΕΕ. «Πριν από λίγο καιρό γνώρισα στα σύνορα Πολωνίας και Ουκρανίας τα παιδιά και τις μητέρες τους, που τράπηκαν σε φυγή λόγω του πολέμου και δέχονται τη βοήθεια των ευρωπαϊκών δομών φιλοξενίας.

Οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι της Ευρώπης ήταν και θα παραμείνουν δίπλα σας για όσο διάστημα χρειαστεί, αλλά και μετά τον πόλεμο, όταν θα αρχίσει η διαδικασία της επούλωσης των πληγών της χώρας σας», πρόσθεσε. Γνωστοποίησε, τέλος, ότι η Επιτροπή αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να συγκεντρώσει εμπειρογνώμονες σε θέματα χωροταξικού σχεδιασμού, πολεοδομίας και αειφόρου ανάπτυξης, από διάφορες ευρωπαϊκές Περιφέρειες και Δήμους για την παροχή βοήθειας στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA