Μενού
  • Α-
  • Α+

Έπειτα από συνεχείς συσκέψεις «κλείδωσαν» τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχουν διαμορφωθεί πλέον οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.  Οι επίσημες ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένεται να γίνουν πολύ σύντομα, ενδεχομένως και αύριο, ενώ την Παρασκευή δεν αποκλείεται να ακολουθήσει η εξειδίκευση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας στην ενέργεια, από τους αρμόδιους υπουργούς.

Διαβάστε ακόμη: Ηλεκτρικό ρεύμα: Πλάνο για τιμές... προ κρίσης για 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές

Στόχος του νέου πακέτου θα είναι οι λογαριασμοί να μετριάσουν το πρόβλημα για τους πολίτες. Θα υπάρχει μεν επιβάρυνση αλλά όχι τόσο μεγάλη. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, επικαλούμενος αρμόδιες πηγές, η παρέμβαση θα είναι πολυεπίπεδη και κυρίως με αναδρομικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον καταναλωτή αλλά η μείωση των λογαριασμών θα αφορά τους πάντες, τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Θα υπάρχει μάλιστα και κάποια παρέμβαση για τους λογαριασμούς των προηγούμενων μηνών.

Η κυβέρνηση επιπλέον θα επιβάλλει πλαφόν στις τιμές χονδρικής ενώ θα υπάρξει και επιδότηση λογαριασμών λιανικής. Το συνολικό ύψος της παρέμβασης θα ανέλθει 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και τα χρήματα θα αντληθούν από:

  • Τον προϋπολογισμό
  • Το ταμείο πράσινης μετάβασης
  • Τα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς. Επί τάπητος τέθηκε το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και το νέο εθνικό σχέδιο παρέμβασης στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις θεωρείται πολύ πιθανό να γίνουν ακόμα και αύριο, Πέμπτη 5 Μαΐου, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης από τους αρμόδιους υπουργούς (ίσως την Παρασκευή 6 Μαΐου). Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θέλει να τρέξει τις διαδικασίες πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καθώς αντιλαμβάνεται ότι η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει τις αποφάσεις της Ε.Ε.

Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση στο Instagram του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, με την οποία προαναγγέλλει πως έρχεται μεγάλο «ψαλίδι» στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, με τις ανακοινώσεις να γίνονται πολύ σύντομα, ενδεχομένως και αύριο.

https://www.instagram.com/p/CdIE_x4ME5i/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Στη Βουλή φέρνει ο πρωθυπουργός τα θέματα ενέργειας 

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως ο πρωθυπουργός ζήτησε να φέρει στη Βουλή τα θέματα της ενεργειακής κρίσης, μόλις επιστρέψει από την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα Ενέργειας μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει ο ίδιος την εθνική αντιπροσωπεία για τις εξελίξεις και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με στόχο τη μείωση της τιμής του ρεύματος και τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και θα γίνει συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA