Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι ανακοινώσεις που θα κάνει απόψε, στις 19:00, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αφορούν τα νέα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις αυξήσει του ηλεκτρικού ρεύματος και τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς με τα μέτρα να περιλαμβάνουν δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ουσιαστικά οι παρεμβάσεις που αποφάσισε το κυβερνητικό επιτελείο θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις.

Διαβάστε ακόμη: Στις 19:00 οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη - Το πλάνο και η πηγή εσόδων για το «ψαλίδι» στους λογαριασμούς

Η πρώτη φάση προβλέπει την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής με επιδοτήσεις αλλά και την αναδρομική ενίσχυση νοικοκυριών με φουσκωμένους λογαριασμούς. Το μέτρο θα εφαρμοστεί τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο. «Η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια στήριξης που διαθέτει», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, με το βλέμμα στις απογευματινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών, οι οποίες θα ισχύσουν και για καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατόρες το μήνα. Επίσης, η στήριξη θα είναι οριζόντια και θα αφορά όλα τα νοικοκυριά και όχι μόνο στις παροχές κύριας κατοικίας. Βασικός στόχος ο τελικός λογαριασμός για τα νοικοκυριά να πέσει στα επίπεδα του 2020.

Από εκεί και έπειτα οι παρεμβάσεις έχουν ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου και όπως έχει διαρρεύσει θα προβλέπουν πλαφόν στην τιμή χονδρικής του ρεύματος όπως και αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας

Με βάση τις πληροφορίες που επικαλείται η στήλη Μαξιμιλιανός στο Reader η χρηματοδότηση των παρεμβάσεων θα γίνει ουσιαστικά από τρεις πηγές. Αρχικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εν συνεχεία από το ταμείο πράσινης μετάβασης, απ' όπου αντλούνται άλλωστε και τώρα χρήματα για τις επιδοτήσεις που δίνονται. Τέλος, έσοδα αναμένονται και από την φορολόγηση των κερδών των εταιριών ενέργειας. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσό κοντά στα 500 εκατ. ευρώ που θα συμβάλουν και αυτά στην ελάφρυνση των καταναλωτών.

Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει στις 8:30 το πρωί της Παρασκευής στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA