Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο Γιώργος Παπανδρέου μιλά για το λαϊκισμό στην Ευρώπη, το πως αυτός εκφράζεται και πως μπορεί να νικηθεί. «Ας δούμε τα γεγονότα. Ο Όρμπαν έλαβε αποστάσεις από την κοινή ευρωπαϊκή στάση για την Ουκρανία. Δήλωσε ότι ο μεγάλος του εχθρός είναι οι Βρυξέλλες, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και ο Ζελένσκι. Από την άλλη, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι σχέσεις με την Ουγγαρία βελτιώθηκαν μετά τις πρόσφατες εκλογές.  Παράλληλα, ο Όρμπαν δείχνει να λαμβάνει ευνοϊκή πληροφόρηση από τον Πούτιν. Μετά την επίσκεψή του στο Βατικανό, ο πάπας αποκάλυψε ότι ο Όρμπαν τού είπε πως ο Πούτιν θα σταματήσει τον πόλεμο στις 9 Μαϊου. Το πραγματικό τεστ, λοιπόν, θα είναι η συνέχιση ή το τέλος του πολέμου. Και το αν η Ευρώπη καταφέρει να πετύχει εμπάργκο πετρελαίου» τόνισε ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής διεθνούς.

Σε σχέση με το εμπάργκο φυσικού αερίου, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας τονίζει: «Αν το αποφασίσουμε όλοι μαζί, θεωρώ ότι μπορεί να γίνει. Αλλά η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι παρόμοια με εκείνη της Ιταλίας, περίπου το 40%. Πρέπει να εργαστούμε σοβαρά με στόχο εναλλακτικές προμήθειες». Ερωτηθείς για την περίπτωση της Ουγγαρίας και για τη γενικότερη ενδυνάμωση αυταρχικών καθεστώτων απαντά ότι «υπάρχει ένα αίσθημα κατά του ισχύοντος δημοκρατικού συστήματος, το οποίο σε πολλές χώρες ώθησε τα κόμματα του λαϊκισμού να επιμείνουν στον απομονωτισμό και στον εθνικισμό και να διχάσουν την κοινωνία».

«Πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια με στόχο την ανοικοδόμηση της κοινωνίας. Δεν είναι εύκολο. Η αποδυνάμωση των παραδοσιακών κομμάτων και η εξασθένιση των συνδικάτων προκάλεσε μία επιπλέον αποδιάρθρωση της κοινωνίας. Πολλοί σαγηνεύονται από «ισχυρούς» ηγέτες, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι αδύναμοι και επιδεινώνουν, εκούσια, τις αβεβαιότητες. Εμείς οι προοδευτικοί πρέπει να φέρουμε την αλλαγή, πρέπει να αυξήσουμε τη δημοκρατική συμμετοχικότητα και, κυρίως, να προτείνουμε μία πιο κοινωνική και ασφαλή Ευρώπη», επισημαίνει.

«Η απάντηση στους λαϊκισμούς θα πρέπει να είναι, κυρίως, η καταπολέμηση των ανισοτήτων, των φορολογικών παραδείσων και των κλιματικών αλλαγών», υποστηρίζει. «Έζησα από πολύ κοντά τη χρηματοοικονομική κρίση, όπως ξέρετε. Και το μάθημα είναι ότι τα κέντρα εξουσίας δεν ήταν "πολύ μεγάλα για να μπορέσουν να χρεοκοπήσουν», αλλά «πολύ μεγάλα για να μπορέσουν να ελεγχθούν". Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τη συγκέντρωση υπερβολικού πλούτου και εξουσίας σε λίγα χέρια», εξηγεί.

Επίσης, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αναφέρει πως όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης συμφωνούν στο ότι «ο Πούτιν δεν έχει δικαίωμα να κάνει μαθήματα σε κανέναν και στην απόρριψη των αυταρχικών καθεστώτων». «Δεν μιλάμε μόνο για εισβολή, αλλά για επίθεση κατά των αξιών μας, κατά των ανοικτών κοινωνιών μας και των δημοκρατιών μας», δηλώνει και προσθέτει: «Ο Πούτιν υποθάλπει και στηρίζει τους λαϊκιστές στην Ευρώπη. Θεωρώ ότι η απάντησή μας πρέπει να εμπνευστεί από τον Αριστοτέλη. Όταν υπάρχουν ανισότητες, η πόλωση είναι αναπόφευκτη. Η αίσθηση της αδικίας αποτελεί πρόσφορο έδαφος για δημαγωγούς και τύραννους".

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA