Μενού
  • Α-
  • Α+

Την περαιτέρω εμβάθυνση του στρατηγικού χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σηματοδοτεί η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από χθες βράδυ και σήμερα στο Αμπου Ντάμπι και η συνάντησή του με τον διάδοχο του θρόνου του Αμπου Ντάμπι Mohammed bin Zayed Al Nahyan, σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. Εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και στη σκιά της έξαρσης της προκλητικότητας της Τουρκίας κατά της Ελλάδας (ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τα Εμιράτα), είναι σημαντικό ότι οι δύο ηγέτες πρόκειται να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη, που θα επιβεβαιώνει το ρόλο των δύο χωρών στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, τη στρατηγική τους σχέση καθώς και τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.  

Μήνυμα για σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών

Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άλλωστε έχουν αμοιβαία κατανόηση των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και της συντονισμένης δράσης που απαιτούν, παραμένοντας αταλάντευτα προσηλωμένες στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και στον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, ενώ η επίσκεψη αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη εντάσσεται στα πλαίσια της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση με την Ελλάδα να διαδραματίζει ρόλο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Υπό τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα, οι δύο ηγέτες αναμένεται να εκπέμψουν κοινό μήνυμα για την ανάγκη μιας συντονισμένης  απάντησης της διεθνούς κοινότητας για την προάσπιση του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών και την αναχαίτιση παράνομων ενεργειών. Και το 2020 εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης με το διάδοχο του θρόνου των ΗΑΕ είχαν καταδικάσει την παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τη συνολική επιθετική συμπεριφορά της στη Μέση Ανατολή.

Επισφράγιση της εμβάθυνσης των σχέσεων με 9 συμφωνίες

Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών θα τεθεί επί τάπητος η ενίσχυση της συνεργασίας ιδιαίτερα στο πεδίο της οικονομίας και σε τομείς αιχμής για την ελληνική οικονομία, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι προηγμένες τεχνολογίες και η βιομηχανία,  όπου παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η βούληση αυτή μάλιστα αναμένεται να επισφραγιστεί με 9 συμφωνίες τις οποίες θα υπογράψουν οι έξι υπουργοί που συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό σε αυτό το ταξίδι. Οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, καθώς και οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, και Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

Το ενδιαφέρον, εστιάζεται επίσης στην ανανέωση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤΕ) και το Επενδυτικό Ταμείο των Εμιράτων Mubadala, που ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχε εμπεδωθεί από την προηγούμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη το Νοέμβριο του 2020 με την υπογραφή Κοινής Διακήρυξης Ευρείας Εταιρικής Σχέσης και Συμφωνίας Συνεργασίας σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας των δύο χωρών. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA