Μενού
  • Α-
  • Α+

Σήμερα, Τρίτη 10 Μαΐου, εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και τον ΕΟΠΥΥ. Βασικό πυλώνα του νομοσχεδίου αποτελεί ο προσωπικός γιατρός, ένα σημείο στο οποίο, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, «διαφάνηκε πως υπάρχει μια ευρύτερη συμφωνία επί της αρχής στο θεσμό».  Αφού το νομοσχέδιο ψηφιστεί, το επόμενο εξάμηνο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εγγραφές του ενήλικου πληθυσμού, θα ακολουθήσουν οι ανήλικοι και μέχρι το 2023 εκτιμάται ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται πλήρως.

Διαβάστε ακόμη: Νέα θεραπευτική επιλογή για τον καρκίνο του οισοφάγου

Η επιλογή του προσωπικού ιατρού θα είναι ελεύθερη, ενώ το υπουργείο Υγείας θα υποστηρίξει το εγχείρημα με θέσπιση κινήτρων για την εγγραφή των πολιτών, τα οποία θα λειτουργούν ως αντικινήτρα για όσους επιλέξουν να μην το κάνουν. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η μειωμένη συμμετοχή των εγγεγραμμένων στη συνταγογράφηση και η προτεραιότητα στα ραντεβού των νοσοκομείων.

Όπως έχει καταστεί σαφές παροχή των υπηρεσιών του προσωπικού ιατρού θα είναι δωρεάν για τους εγγεγραμμένους πολίτες. Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, θα υπάρχει περιορισμός των δωρεάν επισκέψεων, ο αριθμός των οποίων θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση. Εφόσον υπερβεί αυτός ο αριθμός, τότε ο πολίτης θα καλείται να καταβάλει αντίτιμο, το οποίο δεν έχει ακόμα καθοριστεί. 

Πώς θα αποζημιώνεται ο προσωπικός γιατρός

Ο ανώτατος εγγεγραμμένος πληθυσμός για τους προσωπικούς ιατρούς θα είναι 1 ιατρός ανά δύο χιλιάδες 2.000 εγγεγραμμένους πολίτες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας, «ποντάρει» στην προσέλκυση ιατρών στο σύστημα, με υψηλές αμοιβές, οι οποίες μπορεί να φτάνουν και τις 4.000 ευρώ.

«Σήμερα, ο οικογενειακός γιατρός παίρνει 2.000 ευρώ είτε έχει 10 ασθενείς είτε έχει 2.000 ασθενείς. Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι αποτρεπτικό στο να γράψεις παραπάνω ασθενείς. Εμείς αλλάζουμε το μοντέλο και λέμε όσο περισσότερους ασθενείς γράφεις τόσο περισσότερα χρήματα θα παίρνεις», ανέφερε τη Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας.

Όπως ορίζει το νομοσχέδιο, οι ιατροί των δημόσιων δομών δύνανται να αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών μέχρι 1.500 άτομα, και για εγγεγραμμένους πολίτες από 1.501 μέχρι δύο χιλιάδες 2.000 άτομα «κατά κεφαλήν». Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες ιατροί θα αποζημιώνονται για εγγεγραμμένους πολίτες από 1 μέχρι 2.000 άτομα «κατά κεφαλήν», ανάλογα με τον εγγεγραμμένο πληθυσμό και ανά ηλικιακή ομάδα.

Οι ιατροί Ε.Σ.Υ. υγειονομικών μονάδων σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές και άγονες, θα λαμβάνουν ετήσια επιπλέον αποζημίωση.  Για τις επιπλέον ειδικότητες, που ορίζονται ως προσωπικοί ιατροί και για τους παιδιάτρους, εάν αυτοί δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες ενδέχεται να οριστεί διαφορετικός τρόπος αποζημίωσης. 

Το ύψος, ο τρόπος υπολογισμού, καθώς και η διαδικασία και ο φορέας καταβολής της αποζημίωσης των προσωπικών γιατρών, οικονομικά κίνητρα για τη συμμετοχή τους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA