Μενού
  • Α-
  • Α+

Κατατέθηκε η τροπολογία για το φάρμακο στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, το οποίο εισέρχεται σήμερα για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Με τις προτεινόμενες διατάξεις προωθείται -μεταξύ άλλων- η κατάργηση των συστημάτων «80-20» και «90-10», εξαιρώντας το μερίδιο ανάπτυξης στην αγορά έκαστου φαρμάκου από τα κριτήρια για τον καταλογισμό των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback).

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το μερίδιο ανάπτυξης καθίσταται περιττό, με την επιβολή -μέσω της ίδιας τροπολογίας- πρόσθετης έκπτωσης (rebate) 3% επί της τιμής παραγωγού με κριτήριο την επιβάρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, πρόσθετης έκπτωσης 5% στα μοναδικά και ως εκ τούτου υψηλού κόστους φάρμακα καθώς και τη δημιουργία κλειστού προϋπολογισμού για τα διατιθέμενα από τον ΕΟΠΥΥ φάρμακα υψηλού κόστους. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ο έλεγχος και η συγκράτηση των υψηλού κόστους φαρμάκων, καθώς και των φαρμάκων που καταλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο κατανάλωσης.

Ειδικότερα, με το άρθρο 4 προβλέπεται δυνατότητα πρόσθετης έκπτωσης έως 3% επί της τιμής παραγωγού στα φάρμακα υψηλού κόστους, στα φάρμακα που ταξινομούνται μόνα τους σε υποομάδα (cluster) θεραπευτικής κατηγορίας καθώς και σε εκείνα που ταξινομούνται στις μεγαλύτερες σε μέγεθος δαπάνης θεραπευτικές κατηγορίες (cluster ΑΤC4) του Καταλόγου Αποζημιούμενων Φαρμάκων. Όπως αναφέρεται, τα σκευάσματα αυτά έχουν ετησίως δαπάνη μεγαλύτερη των 20 εκατ. ευρώ, ανεξαρτήτως Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Από  την πρόσθετη έκπτωση εξαιρούνται τα φάρμακα για τα οποία έχουν συναφθεί οι συμφωνίες του άρθρου 254 του ν. 4512/2018, καθώς και τα φάρμακα με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (Κ.Η.Θ.) που είναι ίσο ή υπερβαίνει τα είκοσι λεπτά του ευρώ.

Με το άρθρο 5 ορίζεται υποχρεωτική έκπτωση 5% σε όλα τα σκευάσματα που δεν διαθέτουν γενόσημα, ανεξαρτήτως της ασφαλιστικής τιμής τους, και έχουν λιανική τιμή μεγαλύτερη από 10 ευρώ.

Με το άρθρο 7 προβλέπεται δυνατότητα ανακατανομής της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, για τα έτη 2020-2022, από τη φαρμακευτική δαπάνη ύψους 2.088 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ, το κονδύλι για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη των φαρμακείων του Οργανισμού (υψηλού κόστους 1Α) ανέρχεται στα 87 εκατ. ευρώ και 2.001 εκατ. για τη δαπάνη στην κοινότητα.

Το όριο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου ορίζεται στα 528 εκατ. ευρώ.

Ανώτατο όριο για το clawback

Με το άρθρο 6, από 1ης Ιανουαρίου 2022, ορίζεται για τους προμηθευτές φαρμακευτικών σκευασμάτων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ανώτατο όριο για το clawback, ανάλογα με την αξία προμήθειας των φαρμακευτικών σκευασμάτων, δηλαδή τη νοσοκομειακή τιμή τους μείον την επιστροφή 5%, ως εξής: 

α) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από 1 λεπτό του ευρώ (0,01) έως 5,00 ευρώ, ποσοστό αυτόματης επιστροφής 0%. 

β) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από 5 και 1 λεπτό του ευρώ (5,01) έως 15,00 ευρώ, ποσοστό αυτόματης επιστροφής έως 20%.

γ) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από 15 ευρώ και 1 λεπτό του ευρώ (15,01) έως τριάντα 30,00 ευρώ, ποσοστό αυτόματης επιστροφής  έως 40%.

Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση

Επιπλέον, με σχετική διάταξη προβλέπεται ένταξη των φαρμάκων με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας που δεν υπερβαίνει τα είκοσι λεπτά του ευρώ στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων, χωρίς να υπόκεινται στη διαδικασία αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης.

Προκειμένου να διατεθεί ικανός αριθμός εμβολίων γρίπης στην αγορά και να εξασφαλιστεί επάρκεια για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, η τροπολογία προβλέπει δυνατότητα συμψηφισμού του κόστους των εμβολίων γρίπης που δεν διατέθηκαν ή διατέθηκαν στην αγορά και επιστράφηκαν, ελλείψει ζήτησης, με το καταλογιζόμενο ποσό clawback για το έτος 2021.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA