Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ιστορικό υψηλό των στρατηγικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων θα επισφραγίσει σήμερα η Βουλή με την κύρωση της αναθεωρημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά και την ομιλία του στο Κογκρέσο ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απολαμβάνει αυτού του προνομίου και δη σε αυτή την κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.

Τα οφέλη της Συμφωνίας για την Ελλάδα και το μήνυμα ισχύος

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η σύναψη της συμφωνίας θωρακίζει περαιτέρω την άμυνα της χώρας μας και συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στον γεωπολιτικό  ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ η σημερινή ψήφισή της θα εκπέμψει ακόμη πιο ηχηρά μήνυμα ενισχυμένης αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας έναντι κάθε απειλής. Αυτό αναμένεται να  υπογραμμίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμυνόμενος της υπογραφής της συμφωνίας.

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκλαιγαν οι συνταξιούχοι έξω από τα ΑΤΜ το 2015 - «Πυρά» κατά Τσίπρα

Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο θ’ αποτελέσει ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό - κατά την ομιλία του το μεσημέρι -  να αναπτύξει συνολικά την κοσμοθεωρία του για τη θέση της χώρας στο διεθνές στερέωμα και τις κινήσεις της κυβέρνησης για τη διεύρυνση και ενδυνάμωση των συμμαχιών της στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Αντεπίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο στόχαστρό του Πρωθυπουργού θα βρεθεί το «ΟΧΙ» του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία μετά την καταψήφιση και εκείνης με τη Γαλλία για την πρόσκτηση υπερσύγχρονων μαχητικών Rafale και φρεγατών Belharra, όπου ο ίδιος είχε κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση ως «εθνική παραφωνία σε μια κρίσιμη συγκυρία» καταγγέλλοντάς την ως απούσα από την εθνική συστράτευση. Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να επαναλάβει σήμερα ότι για την κυβέρνηση «η άμυνα της χώρας είναι αυτοσκοπός» καταλογίζοντας στην Κουμουνδούρου ότι θυσιάζει την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας στα μικροκομματικά της συμφέροντα, επιμένοντας στην ανεύθυνη τακτική του «όχι σε όλα και ναι στο τίποτα». Είναι βέβαιο, δε, ότι θα καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά να απαντήσει ξεκάθαρα αν σκοπεύει να ακυρώσει τη Συμφωνία στην περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποκρούσει τα αντιπολιτευτικά πυρά για την ενισχυμένη στρατιωτική αμερικανική παρουσία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης,  μιλώντας για εργαλείο εσωτερικής ασφαλείας, στρατηγική αναβάθμιση της περιοχής εν μέσω των νέων δεδομένων που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ανάδειξή της σε ενεργειακό κόμβο στα Βαλκάνια. Το ίδιο θα πράξει και με τις επικρίσεις περί «επ’ αόριστον» συμφωνίας κάνοντας λόγο για «ψέματα και λαϊκισμό», για να διευκρινίσει εκ νέου ότι μετά την 5ετία η συμφωνία μπορεί να τροποποιηθεί εφόσον ένα εκ των δύο μερών την καταγγείλει. Ήδη άλλωστε η ΝΔ έχει κάνει λόγο για προσχηματικές αιτιάσεις.

Ο Πρωθυπουργός θα  επισημάνει πως σε τέτοιες ιστορικές συμφωνίες όλοι αναμετριόνται με τις ευθύνες τους, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να εκπέμψουν από κοινού ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων εν μέσω της νέας όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας εναντίον της χώρας μας.

Φιτίλι από τη Wall Street Journal για Μπάιντεν - τουρκικά F-16

Ως φιτίλι στην πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή εκτιμάται πάντως ότι θα λειτουργήσει το χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal περί εντολής του Τζο Μπάιντεν στο αμερικανικό Κογκρέσο για αναβάθμιση των τουρκικών μαχητικών F-16 με πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, ανοίγοντας το δρόμο για τη μελλοντική προμήθεια των 40 F-16 που έχει ζητήσει η Άγκυρα.

Παρότι αμερικανικές πηγές υποβάθμιζαν το βράδυ το θέμα, κάνοντας λόγο μόνο για αίτημα αναβάθμισης του επικοινωνιακού συστήματος των μαχητικών με γνώμονα τη διαλειτουργικότητα εντός του ΝΑΤΟ που ουδεμία σχέση έχει με νέες αγορές F-16 από την Τουρκία, το ζήτημα είναι σίγουρο ότι θα προστεθεί στη «φαρέτρα» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ήδη κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι μετέτρεψε την Ελλάδα σε  «δεδομένο και προβλέψιμο» σύμμαχο, δίνοντας τα πάντα χωρίς να πάρει τίποτα από τις ΗΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου το έκανε ήδη «σημαία» κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως τη στιγμή που ο Αμερικανός Πρόεδρος δίνει στην Τουρκία F-16 για παράνομες υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο, ο ίδιος παραχωρεί επ’ αόριστον βάσεις στις ΗΠΑ ασκώντας την πιο επικίνδυνη εξωτερική πολιτική της μεταπολίτευσης εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Εξίσου, βέβαιο είναι ότι η απάντηση του Πρωθυπουργού θα έρθει σε ανάλογα υψηλούς τόνους, με δεδομένο ότι αρκετές φορές οι τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την ασκούμενη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην Άγκυρα έχει εργαλειοποιηθεί κατάλληλα στα τουρκικά ΜΜΕ λειτουργώντας ως βούτυρο στο ψωμί της προπαγάνδας τους κατά της Ελλάδας.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινάει στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία θα αιτηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής, προκειμένου να αποτυπωθεί με σαφήνεια η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, που απαιτεί το άρθρο 27 του Συντάγματος για την παραμονή ή διέλευση ξένης στρατιωτικής δύναμης από την ελληνική επικράτεια. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA