Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της συζήτησης για την «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής». Από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου, ο κ. Δένδιας απάντησε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση αναφορικά με αμερικανικά δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ανάβει πράσινο φως για τον εξοπλισμό τουρκικών F-16.

Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας διεμήνυσε ότι η Ελλάδα είναι κάθετα αντίθετη στο ενδεχόμενο πώλησης μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία από τη στιγμή που έχει ενεργή απειλή πολέμου εναντίον της χώρας μας και ξεκαθάρισε ότι αυτό το ζήτημα θα τεθεί στην Ουάσινγκτον. Παράλληλα κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι πρόκειται για αναβάθμιση μόνο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού καθαρά για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, ενώ η υπεροπλία της Ελλάδας στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητη.

Αναλυτικά, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε από το βήμα της Βουλής: «Αν με ρωτάτε ως Υπουργό της Ελληνικής Κυβέρνησης αυτό που μπορώ να σας πω, είναι πως δεν συνιστά τελεσθείσα πράξη. Πρόκειται για pre-notation ούτε καν για κανονική ειδοποίηση. Οσον αφορά την Ελληνική Δημοκρατία η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα γιατί η Τουρκία έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας και γιατί, όπως το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει θέσει, παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η θέση ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής: Όχι! Όπως σαφής είναι η θέση και της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων: Οχι! Και αυτή τη θέση μας και αυτή την άποψη θα διατυπώσουμε και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε με τη στήριξη όλων των παρατάξεων της Βουλής.

Δεν νομίζω όμως ότι θα διευκολυνθεί η δουλειά μας στην Ουάσινγκτον μεθαύριο εάν η ελληνική Βουλή παραδείγματος χάρη στην απόλυτη κυριαρχία της απέρριπτε τη συμφωνία που εισηγείται η κυβέρνηση. Ετσι δεν είναι; Δεν θα γινόμασταν ισχυρότεροι, κ. Σκανδαλίδη, εάν δεν ψηφίσετε τη συμφωνία. Πιο ανίσχυροι θα ήμασταν γιατί η Ελλάδα δεν επιδίωξε στην πορεία της να ασκήσει την πολιτική του επιτήδειου ουδέτερου. Ουδέποτε το έκανε. Ούτε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ούτε στους Βαλκανικούς Πολέμους ούτε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο το έκανε.

Δεν είναι αυτή η πολιτική μας, δεν είναι αυτή η πολιτική την οποία άσκησαν οι μεγάλοι ηγέτες του Ελληνισμού. Δεν μας συμφέρει δε η αντιγραφή ξένων υποδειγμάτων και μάλιστα αναντίστοιχων με τις αρχές μας. Μέσα σε αυτή τη δυσχερέστατη συγκυρία νομίζω ότι καθίσταται σαφές τώρα παρά ποτέ ότι η εξωτερική πολιτική που άσκησε αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη -οφείλω να πω με την κατανόηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού πολιτικού κόσμου- προστάτευσε τη χώρα και την εξόπλισε με διπλωματικά όπλα που μας επιτρέπουν να βλέπουμε με αισιοδοξία και ασφάλεια το μέλλον του ελληνικού λαού».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA