Μενού
  • Α-
  • Α+

Ξημέρωμα Τρίτης, 4 Μαΐου του 2010, ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης «στολισμένος» με δυο τεράστια πανό του ΚΚΕ με το σύνθημα, «Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε», γραμμένα στα ελληνικά και τα αγγλικά. «Το μήνυμα της ανυπακοής στόλισε για μια ακόμη φορά ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού. Εκατοντάδες κομμουνιστές, με τις κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν, πλαισίωσαν τα δυο πανό, καλώντας τους εργαζόμενους σε Ελλάδα και Ευρώπη να αναθαρρέψουν», θα γράψει ο «Ριζοσπάστης» εκείνη τη μέρα με αφορμή την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου.

Διαβάστε ακόμη: ΚΚΕ: Κρέμασε πανό στην Ακρόπολη - «Οχι στον πόλεμο»

Στις 30 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς το ΚΚΕ επανέρχεται στην κινητοποίηση στην Ακρόπολη προτείνοντας ως ευχετήρια κάρτα μεταξύ συντρόφων τη φωτογραφία με τα κρεμασμένα πανό του κόμματος κάτω από τον Παρθενώνα. «Με δεδομένη τη δύναμη του συνθήματος και την απήχησή του, η φωτογραφία αποτελεί την καλύτερη ηλεκτρονική κάρτα για την ανταλλαγή ευχών στην περίοδο των γιορτών, μεταξύ συντρόφων, φίλων και συγγενών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Να γεμίσουμε τα e-mail γνωστών και δικών μας ανθρώπων, να στείλουμε μηνύματα στα κινητά, με τις ευχές μας γραμμένες στην κάρτα». 

Τείνει να γίνει θεσμός... 

Τα χρόνια πέρασαν, τα μνημόνια έφυγαν και τα στελέχη του ΚΚΕ συνεχίζουν να ανεβαίνουν στην Ακρόπολη με διαφορετικές κάθε φορά αφορμές και να κρεμούν τεράστια δίγλωσσα πανό προκαλώντας πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις. Η ιδιότυπη αυτή μορφή πολιτικής διαμαρτυρίας, που έχει υιοθετήσει ο Περισσός, τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά αμφιλεγόμενου θεσμού με το κόμμα να απαντά σταθερά στην κριτική περί «βεβήλωσης» του αρχαιολογικού χώρου ότι οι συγκεκριμένες δράσεις όχι μόνο δεν προσβάλουν το μνημείο αλλά αντίθετα προβάλλουν και αναδεικνύουν τις αξίες, που συμβολίζει. Η ίδια απάντηση δόθηκε ξανά κατά την πρωινή κινητοποίηση μπροστά από τον Παρθενώνα λόγω της συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας. Τα πανό έγραφαν, «Οχι στον πόλεμο, καμία συμμετοχή, όχι στις βάσεις του θανάτου». 

Η ιδεολογικοπολιτική θέση του ΚΚΕ για την ανάρτηση πανό στην Ακρόπολη έχει διατυπωθεί ήδη από το 2004 όταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το σύνθημα «Powel Killer Go Home», «στόλισε» τον Ιερό Βράχο. Η προγραμματισμένη επίσκεψη του τότε Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουλ στη χώρα μας, που ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή, αποτέλεσε την αιτία για την «ευρηματική πρωτοβουλία των κομμουνιστών», που έγινε πρώτο θέμα στις πρωινές μεταδόσεις των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων. 

Σαν να έσκασε βόμβα εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων

Με το άρθρο του στο «Ριζοσπάστη», υπό τον τίτλο, «Πανό και νομιμότητα», το ιστορικό στέλεχος του κόμματος και εκπρόσωπος Τύπου την περίοδο εκείνη Μάκης Μαΐλης, ανέφερε: «Και ξαφνικά η είδηση έκανε το γύρο της υφηλίου. Και ξαφνικά ...χάλασε ο κόσμος. Η κυβέρνηση, θορυβημένη από το γεγονός, έσπευσε να δηλώσει τη δυσφορία της. Αρχαιολόγοι βγήκαν και μίλησαν για βεβήλωση του Παρθενώνα! Η αντίδρασή τους είχε τεράστια προβολή από τα τηλεοπτικά και άλλα ΜΜΕ, τα οποία προφανώς συμφωνούσαν με ...το ανίερο της πράξης των κομμουνιστών, να αναρτήσουν πανό στην Ακρόπολη. Στις περισσότερες εφημερίδες η πράξη επικρίθηκε δριμύτατα με διάφορους χαρακτηρισμούς. Αρθρογράφοι και σχολιογράφοι εξεμάνησαν».

Η προσέγγιση του ΚΚΕ αναφορικά με τις έντονες αντιδράσεις ήταν η ακόλουθη: «Ποτέ δεν ξανάγινε τόσος θόρυβος για ένα πανό, που αντιμετωπίστηκε περίπου σαν να έσκασε βόμβα εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων.

  1. Τα περί βεβήλωσης του ΄ιερού χώρου της Ακροπόλεως΄ αποτελούν αντιστροφή της πραγματικότητας. Ο χώρος λερώνεται όταν τον επισκέπτονται σφαγείς των λαών, εταιρίες-χορηγοί και άλλοι φαρισαίοι του ...Ολυμπιακού πνεύματος, που πατάνε σε πτώματα για την αύξηση των κερδών τους. Το πανό του ΚΚΕ στρεφόταν κατά εκείνων που ποδοπατούν την ελευθερία των λαών. Αρα τιμούσε τις αξίες που συμβολίζει ο Παρθενώνας.

     

  2. Εκτέθηκε διεθνώς η χώρα; Μέγα ΄λάθος΄. Αν κάποιοι εκτέθηκαν, αυτοί είναι ο Πάουελ και η κυβέρνησή του, οι υποστηρικτές και συμμετέχοντες στην υλοποίηση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, όπως οι ηγεσίες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, η πλουτοκρατία, δηλαδή όσοι στηρίζουν τη δήθεν ΄αντιτρομοκρατική΄ εκστρατεία, σε απλά ελληνικά την επίθεση κατά των λαών. Με τη βάση της Σούδας, με την παραχώρηση γης, αέρα και θάλασσας για να βομβαρδιστεί το Ιράκ. Οσοι το ΄παίζουν΄ Πόντιοι Πιλάτοι, για να κρύψουν τη στήριξή τους στο Ισραήλ, που κατακρεουργεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν τη δική τους χώρα…Το κύριο, ωστόσο, που δημιούργησε την αντίδραση κατά του ΚΚΕ, ήταν πως η ανάρτηση του πανό στην Ακρόπολη ήταν πράξη που υπερέβαινε τα ...εσκαμμένα».

Θέμα αναφοράς από το Reuters ως το Al Jazeera

Στο μεταξύ, πολιτική θύελλα είχαν προκαλέσει τα πανό του ΠΑΜΕ στην Ακρόπολη το καλοκαίρι του 2011 με το σύνθημα στα ελληνικά και στα αγγλικά, «Οι λαοί έχουν τη δύναμη. Δεν παραδίνονται πότε. Οργάνωση-Αντεπίθεση», ενώ το γύρο του κόσμου έκανε τον Φεβρουάριο του 2012 και το μήνυμα του ΚΚΕ, «Κάτω η δικτατορία μονοπωλίων-Ευρωπαϊκής Ενωσης», που δέσποζε για πολλές ώρες στην Ακρόπολη. Αναφορά στα πανό του ΚΚΕ είχαν κάνει τότε όλα τα μεγάλα διεθνή δίκτυα. Μεταξύ αυτών, BBC, Reuters, Euronews, Al Jazeera  και οι εφημερίδες The Guardian και The Wall Street Journal

Θέση για το συμβάν αυτό είχε πάρει και η τότε κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, είχε σημειώσει ότι «στις 11.2.2012, ημέρα κατά την οποία ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης ήταν κλειστός, λόγω της πανελλαδικής διήμερης απεργίας, που βρισκόταν σε εξέλιξη, και υπήρχε σε αυτόν μόνον προσωπικό ασφαλείας, στις 7:40 π.μ, ομάδα 180-200 ατόμων παραβίασε, σπάζοντας το λουκέτο, την κεντρική είσοδο του χώρου και στη συνέχειας, τα άτομα αυτά κρέμασαν στη Ν/ΝΑ πλευρά του τείχους πανό με συνθήματα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Στις 10:00 π.μ. η ομάδα αποχώρησε και το πανό καθαιρέθηκε από τους αρχιφύλακες και το προσωπικό ασφαλείας του χώρου. Για το συμβάν ενημερώθηκε η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς». 

Μάλιστα, στην απάντηση του υπουργείου Αθλητισμού και Πολιτισμού υπογραμμιζόταν ότι «το φυλακτικό προσωπικό των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της Επικράτειας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του υποχρεούται να εμποδίζει την φωτογράφιση, η οποία συγκεκαλυμμένα υποκρύπτει πιθανόν διαφημιστική/εμπορική δραστηριότητα, και η οποία λαμβάνει χώρα χωρίς τις απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και την καταβολή των των προβλεπόμενων τελών». 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τον Ιανουάριο του 2019 τα μέλη του ΚΚΕ ανέβηκαν ξανά στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης τοποθετώντας δύο νέα μεγάλα πανό κατά της συμφωνίας των Πρεσπών με το σύνθημα, «ΟΧΙ στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό. ΝΑΙ στη φιλία – αλληλεγγύη, και κοινή πάλη των λαών».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA