Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πόσο γρήγορα μπορεί να μπει η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ το αντιλαμβάνεται κανείς από δυο στοιχεία: πρώτον, ότι πληροί όλα τα πολιτικά κριτήρια (πολύ περισσότερο από άλλες χώρες που είναι ήδη μέλη της συμμαχίας) και δεύτερον ότι ήδη από το 2014 μετέχει σε ασκήσεις της Βορειοατλαντικής συμμαχίας και τα οπλικά της συστήματα παρουσιάζουν συμβατότητα με αυτά των υπολοίπων μελών του ΝΑΤΟ. Το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας θα συζητηθεί στο άτυπο γεύμα κορυφής των υπουργών Εξωτερικών το Σάββατο στην Ολλανδία, εκεί όπου θα βρεθούν για πρώτη φορά μετά το μπαράζ των τουρκικών υπερπτήσεων και προκλήσεων, Δένδιας με Τσαβούσογλου.

Ομως είναι τόσα πολλά τα ζητήματα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, που κανείς δεν ασχολείται με τα θέματά μας με τους Τούρκους. Ήδη πάντως - σε σχέση με το θέμα της Φινλανδίας - οι θεωρητικοί των διεθνών σχέσεων επεξεργάζονται τον όρο «αποφινλανδοποίηση» και εξηγούν το πώς η βόρεια χώρα της Ευρώπης μετά από οκτώ δεκαετίες ουδετερότητας, αποφάσισε να ενταχθεί στο στρατόπεδο των φιλελεύθερων δημοκρατιών, όπου φυσικά ανήκει, για να προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα μπροστά στη ρωσική απειλή. 

Τα παράπονα του Ουκρανού Πρέσβη 

Ο Ουκρανός Πρέσβης στην Αθήνα, Σεργκέι Σουτένκο μίλησε χθες, Πέμπτη (12/5), σε δημοσιογράφους που καλύπτουν το διπλωματικό ρεπορτάζ και ζήτησε από τους Ελληνες εφοπλιστές να σταματήσουν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο στις ξένες αγορές. Παρά το ότι δεν υπάρχει εμπάργκο, για τον κ. Σουτένκο υπάρχει ηθικό ζήτημα, καθώς με τις αγορές αυτές ρωσικών υδρογονανθράκων χρηματοδοτείται ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Κατά τα άλλα ο κ. Σουτένκο δήλωσε πως πρόθεση του Κιέβου είναι να ζητήσει και άλλα όπλα από την Ελλάδα, κατανοεί όμως και ο ίδιος τις ανάγκες της ελληνικής άμυνας. 

Κινέζος Πρέσβης: Η Αμερική φταίει για τον πόλεμο 

Αυτοί που θα συνεχίσουν πάντως ανεπηρέαστοι να προμηθεύονται ρωσικούς υδρογονάνθρακες είναι οι Κινέζοι, που εξακολουθούν να θεωρούν την Αμερική και το ΝΑΤΟ υπεύθυνους για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτά ανέφερε χθες ο Κινέζος Πρέσβης, Σιάο Τζουντσένγκ, μιλώντας σε διπλωματικούς συντάκτες. Κατά τα άλλα και με αφορμή τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας, ο κ. Σιάο εξήρε το ρόλο της χώρας μας, ως γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, υποστήριξε πως η ιστορία και η πραγματικότητα έχουν διδάξει ότι δεν ήταν ποτέ αποτελεσματικά μέσα για την επίλυση προβλημάτων και ότι δεν θα επιφέρουν ειρήνη και ασφάλεια, αλλά νέες και αυξάνουσες εντάσεις. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA