ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/05/2022 19:41

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Παράταση πήρε η διαδικασία μέχρι τις 21:00

Παράταση των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κατά μια ώρα (μέχρι τις 21:00) αποφάσισε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή καθώς υπάρχει μεγάλη προσέλευση και ουρές στα εκλογικά κέντρα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Παράταση πήρε η διαδικασία μέχρι τις 21:00
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανάγνωση:

Την παράταση των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά μία ώρα αποφάσισε, σύμφωνα με κομματικές πηγές, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή καθώς υπάρχει μεγάλη προσέλευση και ουρές στα εκλογικά κέντρα ανά την επικράτεια. Μάλιστα, όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, γύρω στις 20:00 είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 130.000 πολίτες, ενώ η προσέλευση του κόσμου στα εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε όλη την επικράτεια συνεχίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να κλείσουν οι κάλπες στις 20:00. Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο μετά τις 17:00 «έσπασε» το φράγμα των 100.000 ανθρώπων που ψήφισαν, με βάσει τα στοιχεία από τους εγγεγραμμένους στα τάμπλετ. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από το μεσημέρι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη διπλασιάσει τα μέλη του και η ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα όλης της χώρας συνεχίζεται.

Video Loading...

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Η διαδικασία

Από τις 08:00 μέχρι και τις 21:00 οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται στα περίπου 1.000 εκλογικά κέντρα που έχουν στηθεί σε όλες τις περιφέρειες ανά τη χώρα. Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχουν δύο διαφορετικές κάλπες: μία για την εκλογή του προέδρου και μία για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ο πολίτης πρέπει να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία έχει οριστεί καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ, από την οποία απαλλάσσονται οι άνεργοι και οι νέοι έως 30 ετών.

Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του προέδρου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Τόσο τα ήδη υπάρχοντα μέλη του κόμματος όσο και όσοι εγγράφονται σήμερα κατά τη διεξαγωγή των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα, συμπληρώνοντας την αίτηση εγγραφής νέου μέλους. Σύμφωνα με την εγκύκλιο για τις εκλογές, όλα τα μέλη του κόμματος ανεξαρτήτως ημερομηνίας εγγραφής τους μπορούν να ψηφίσουν σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας στην κάλπη εκλογής προέδρου. Όσοι εγγράφονται την ημέρα της ψηφοφορίας ή είναι ήδη μέλη αλλά έχουν εγγραφεί μετά τις 21 Μαρτίου, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα. Επίσης, όσοι είναι ήδη μέλη και έχουν εγγραφεί έως τις 21 Μαρτίου και βρεθούν εκτός της Περιφέρειας στην οποία ανήκουν, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα αλλά μόνο για πρόεδρο.

Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχουν εγγραφεί έως τις 21 Μαρτίου και ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα εντός της Περιφέρειας στην οποία ανήκουν. Από χθες, Σάββατο, και σήμερα από τις 08:00 έως τις 21:00 διεξάγονται και οι ψηφοφορίες για το Καταστατικό, με ειδικό πληροφορικό σύστημα με την ευθύνη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ). Δικαίωμα συμμετοχής στις ψηφοφορίες για το καταστατικό, μετά από τη σχετική απόφαση της ολομέλειας του Συνεδρίου έχουν οι σύνεδροι που ψήφισαν στις κάλπες του συνεδρίου το Σάββατο 16 Απριλίου.

Την κεντρική ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας για την εκλογή του προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έχει η ΚΕΦΕ, η οποία αποτελείται από 11 μέλη, όπως αυτά ορίστηκαν από το Συνέδριο μετά από πρόταση του Προεδρείου του Συνεδρίου, με πρόεδρο τον Ηλία Νικολακόπουλο

Δείτε εδώ πόσους σταυρούς μπορείτε να βάλετε ανά περιφέρεια:
 • Αττική: 45
 • Κεντρική Μακεδονία: 11
 • Δυτική Ελλάδα: 6
 • Κρήτη: 5
 • Θεσσαλία: 4
 • Πελοπόννησος: 5
 • Ηπειρος: 3
 • Δυτική Μακεδονία: 3
 • Ανατολική Μακεδονία - Θράκη: 3
 • Στερεά Ελλάδα: 3
 • Νότιο Αιγαίο: 2
 • Ιόνια Νησιά: 2
 • Βόρειο Αιγαίο: 2
 • Εξωτερικό: 1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ