Μενού
  • Α-
  • Α+

Το αναβαθμισμένο κύρος της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο αντικατοπτρίζει το σημερινό τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο (22.30 ώρα Ελλάδος), που επισφραγίζει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας τον ενισχυμένο γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας κι εκείνον που διαδραματίζει ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε ακόμη: Επίσκεψη Μητσοτάκη: «Σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ η Ελλάδα – Η Τουρκία δεν είναι καλός γείτονας», λένε Ελληνοαμερικανοί αξιωματούχοι

Η συνάντηση των δύο ηγετών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα λόγω της κρίσιμης γεωπολιτικής συγκυρίας κατά την οποία πραγματοποιείται με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε πλήρη εξέλιξη και τον Ταγίπ Ερντογάν να αναδεικνύεται εκ νέου σε παράγοντα αστάθειας επιδιδόμενος σε παζάρια μέσω της άρνησής του στην προοπτική ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό και οι συμβολισμοί της είναι ισχυροί και τα μηνύματα πολλαπλά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ραντεβού στην Ουάσιγκτον θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τη θέση της Ελλάδας στον νέο ραγδαία μεταλλασσόμενο κόσμο. Πρόκειται επισημαίνουν για συνάντηση ουσίας ενώ συμβολίζει ευρύτερα τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας - ΗΠΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ταξιδεύει - όπως τονίζεται - στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ως ηγέτης μιας ισχυρής χώρας με αυτοπεποίθηση, που αποτελεί αξιόπιστο και συνεπή σύμμαχο σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς. Η πρόσφατη αμυντική συμφωνία άλλωστε αναδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ να επενδύσουν μακροπρόθεσμα γεωπολιτικά στη χώρα μας. Στόχοι του πρωθυπουργού πέραν της επαναβεβαίωσης της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ αποτελούν η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας και ως δυνατού ενεργειακού παίχτη πλέον στην περιοχή,  αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση των ερεισμάτων της χώρας στο Κογκρέσο, στο οποίο θα απευθύνει ομιλία αύριο στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ως ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που απολαμβάνει αυτής της τιμής. 

Η τουρκική προκλητικότητα - το αγκάθι των F-16 & ο ελληνικός στόχος των F-35

Η ατζέντα θα περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα πεδίων πολιτικής όπως τα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπου η θέση της Ελλάδας ήταν από την πρώτη στιγμή καθαρή και χωρίς αστερίσκους, ευθυγραμμιζόμενη απόλυτα με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ στις αυστηρές κυρώσεις κατά της Μόσχας και την αμυντική στήριξη της Ουκρανίας. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός πρόκειται να θέσει στον Πρόεδρο Μπάιντεν το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου σε βάρος της Ελλάδας και θέτοντας όπως θα επισημάνει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Βέβαιο θεωρείται ότι θα ρίξει στο τραπέζι και ερωτήματα σχετικά με το πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal για την αναβάθμιση των F-16 της Άγκυρας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, το ζήτημα δεν πρόκειται να μονοπωλήσει τη συζήτηση καθώς η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται από τις σχέσεις της με την Τουρκία ούτε αναζητά «διαιτησία».

Εξάλλου, οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στοχεύει σε μία πιο διευρυμένη συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο ενίσχυσης των ελληνικών οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ μέσω της απόκτησης F-35, δυνατότητα που προβλέπει ήδη ο ψηφισμένος από το Κογκρέσο νόμος. Στόχος το πρωθυπουργού κατά πληροφορίες είναι η συμπαραγωγή εξαρτημάτων των μαχητικών 5ης γενιάς  από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Δεν είναι τυχαίο ότι τον Πρωθυπουργό συνοδεύει στην Ουάσιγκτον εκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μία προσπάθεια ευέλικτης χρηματοδότησης από της ΗΠΑ για την αντικατάσταση παλαιότερων συστημάτων με αντίστοιχα σύγχρονης τεχνολογίας. Το τετ α τετ θα περιλαμβάνει και διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1.

Ενεργειακή ασφάλεια

Η συζήτηση θα περιστραφεί επίσης γύρω από τα ζητήματα ενέργειας, καθώς η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο κόμβου μεταφοράς φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας και στη μεγιστοποίηση της ενεργειακής της ασφάλειας μέσω εναλλακτικών οδεύσεων εφοδιασμού. Στη «βαλίτσα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, άλλωστε υπάρχουν η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου, ο νέος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και οι κινήσεις για την επιτάχυνση των σχεδίων αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων. 

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη συζήτηση στο Λευκό Οίκο κατέχουν και οι επενδύσεις στο πλαίσιο της εκπομπής μηνύματος δυναμικής επιστροφής της ελληνικής οικονομίας αλλά και της εξωστρέφειας που «χτίζει» διαρκώς η ελληνική κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να προσελκύσει το ενδιαφέρον κι άλλων πολυεθνικών κολοσσών όπως η όπως η Microsoft και η Pfizer, που έχουν ήδη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας μέσα από σημαντικά project. 

Ιστορική στιγμή η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο

Βαρύνουσας σημασίας στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είναι η αυριανή ομιλία που θα απευθύνει σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο (18.00 ώρα Ελλάδας). Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για μία ιστορική στιγμή και εξαιρετική τιμή, καθώς τέτοια πρόκληση απευθύνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αποδίδεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Μέσω των νομοθετικών Σωμάτων των ΗΠΑ άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί στο αμερικανικό κοινό, αναδεικνύοντας τις ελληνικές θέσεις για μία σειρά ζητημάτων, αλλά και τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στις διεθνείς εξελίξεις. Το Κογκρέσο εξάλλου έχει αποφασιστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων και τα μέλη του είναι πολέμιοι της τουρκικής παραβατικότητας. Εξού και έβαλαν στον πάγο την πώληση F-35 στην Τουρκία εξαιτίας της εμμονής της στους S-400.

Η δεξίωση στο Λευκό Οίκο και οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού

Ξεχωριστή τιμή θεωρείται και η δεξίωση που θα παραθέσει στο Λευκό Οίκο το ζεύγος Μπάιντεν προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των δύο ηγετών. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν δεν συνηθίζεται και πως είναι η πρώτη αντίστοιχη επί διοίκησης Μπάιντεν, καταδεικνύοντας το βάθος των σχέσεων των δύο χωρών.

Πριν από το ραντεβού με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει σήμερα στις 14.30 ώρα Ελλάδας συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο 

MSNBC, ενώ στις 17.00 θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με τον δημοσιογράφο David Ignatius  στο πανεπιστήμιο Georgetown.

Αύριο Τρίτη πριν από την ομιλία του στο Κογκρέσο θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την  Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, καθώς και Προέδρους σημαντικών Επιτροπών όπως ο Μπομπ Μενέντεζ, ο «ισχυρός» της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις. Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η κα. Πελόζι, ενώ σε μια κίνηση τιμής και αγάπης για την ελληνική ομογένεια  θα κλείσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ με δείπνο που οργανώνουν 11 ομογενειακές οργανώσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA