Μενού
mitsotakis-biden
  • Α-
  • Α+

Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συναντάται ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Λευκό Οίκο, σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή για τη χώρα μας. Οι δύο άνδρες είχαν τον καθιερωμένο διάλογο μπροστά στις κάμερες και στη συνέχεια προχώρησαν στο Οβάλ Γραφείο για την κατ' ιδίαν συνάντησή τους. 

«Είναι χαρά μας που σας έχουμε εδώ. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία όλοι μοιραζόμαστε μας ενέπνευσαν και για αιώνες ενδυναμώθηκαν… Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία αποτελεί απειλή στη Δημοκρατία. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την ηγεσία σας. Θα μιλήσουμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενέργεια, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή. Ήσασταν ένας πολύ καλός φίλος. Θα μιλήσουμε για την εμβάθυνση εμπορικών και αμυντικών σχέσεών μας, για μια σχέση φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών που νομίζω βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας», είπε ο Τζο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι ιδιαίτερο προνόμιο μου να γιορτάζω τα 201 έτη από την Ελληνική Επανάσταση. Ελλάδα και ΗΠΑ αντιμετωπίζουμε αλληλέγγυοι τον πόλεμο στην Ουκρανία. Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε κοινή θέση. Ταυτόχρονα αυτή η επίσκεψη είναι ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τους γέρους δεσμούς μας. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος στην ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα μία χώρα που ανταπεξήλθε στην οικονομική κρίση. Θα μιλήσουμε για την ενέργεια και την ασφάλεια και για πολλά άλλα ζητήματα. Σήμερα είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ μαζί σας να συζητήσουμε αυτά τα ενδιαφέροντα θέματα», είπε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Ηδη ο πρωθυπουργός από νωρίς, σήμερα, έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και ειδικά προς την Τουρκία τόσο με τη συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο MSNBC, όσο και στην ανοικτή συζήτηση που είχε στο πανεπιστήμιο Georgetown. Πέραν όμως των ελληνοτουρκικών, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανοίξει μια βεντάλια θεμάτων, από την Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, μέχρι το θέμα επιπλέον επενδύσεων στη χώρα μας. αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, καθώς είχε συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2020.

Δείτε LIVE εικόνα από την ΕΡΤ:

Στις 22.28 ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την ελληνική αποστολή, πέρασαν την πόρτα του Λευκού Οίκου, ενώ στις 00:00 (ώρα Ελλάδας) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τη σύζυγό του, Τζιλ Μπάιντεν.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού την Τρίτη (17/5)

Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 02:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA