Μενού
  • Α-
  • Α+

Σημαντικές εξελίξεις για τη μελλοντική θέση της χώρας μας στον χάρτη ασφάλειας και ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης συνολικά προκύπτουν από το ταξίδι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ. Η επιβεβαίωση κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους πρέπει να συνεκτιμηθεί υπό το πρίσμα των ραγδαίων παγκόσμιων εξελίξεων λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Διαβάστε ακόμη: Αλκιβιάδης Στεφανής: Με τα F-35 θα κάνουμε το άλμα στο μέλλον - Τι είπε για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η ένταξη το 2028 του stealth μαχητικού F-35 στην Πολεμική Αεροπορία, ένα αεροσκάφος του οποίου η Τουρκία υπήρξε συμπαραγωγός χώρα παραγγέλνοντας 100 μονάδες πριν την οριστική αποπομπή της από το πρόγραμμα λόγω των S-400, οριοθετεί το αύριο των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την άλλη πλευρά, η εξελισσόμενη απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο καθιστά την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο και πύλη εισόδου για τη μεταφορά του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Συνδετικό ρόλο στο συντονισμό Αθήνας-Ουάσιγκτον στην κατεύθυνση της ενεργειακής απαγκίστρωσης της Ευρώπης από τη Ρωσία θα έχουν ο νέος ειδικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα ενέργειας, Νίκος Τσάφος, και ο ομόλογός του στον Λευκό Οίκο, Ερικ Χοκστάιν. Ο Νίκος Τσάφος είναι κάτοχος της έδρας James Schlesinger για την Ενέργεια και τη Γεωπολιτική στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσινγκτον (CSIS). Το επιστημονικό του πεδίο αφορά στη διαχείριση της γεωπολιτικής της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, στην προώθηση βιομηχανικών πολιτικών για «καθαρή» ενέργεια, στη διασφάλιση μιας δίκαιης μετάβασης για τους εργαζόμενους και τις κοινότητες και στην ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής μετάβασης. 

Εχει αρθρογραφήσει εκτενώς, μεταξύ άλλων, για τη γεωπολιτική της ενέργειας στην Αρκτική, την Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ασία, την ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα, τις βιώσιμες πόλεις και τον ρυθμό και την τροχιά της ενεργειακής μετάβασης. Πριν από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία ως σύμβουλος κυβερνήσεων και εταιρειών σε περισσότερες από 30 χώρες αναφορικά με θέματα της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου. Μεταξύ 2016 και 2019 δίδαξε έναν επιστημονικό κύκλο για το φυσικό αέριο στο Johns Hopkins School of Advanced International Studies (SAIS) ενώ έχει καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου αναφορικά με ενεργειακά ζητήματα. 

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού είναι συνιδρυτής της εταιρείας Enalytica, με έδρα την Ουάσιγκτον, που ειδικεύεται στην αλλαγή του τρόπου, με τον οποίο οι οργανισμοί βρίσκουν και χρησιμοποιούν πληροφορίες για να προωθήσουν έργα, να αγοράσουν και να πουλήσουν ενέργεια και να κατανοήσουν πώς θα τους επηρεάσουν οι αλλαγές στον κόσμο. Η εταιρεία προσφέρει λύσεις που αναδιαμορφώνουν ριζικά τη διαδικασία χρήσης δεδομένων και πληροφοριών για τη λήψη έξυπνων αποφάσεων και συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη διευκόλυνση της λήψης αποφάσεων, που προωθούν μεγάλα ενεργειακά έργα στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. 

Νίκος Τσάφος: Πώς το αμερικανικό LNG θα βοηθούσε την Ευρώπη

Ο Νίκος Τσάφος θεωρεί ότι το αμερικανικό LNG θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη αλλά και το κλίμα στις παρούσες έκτακτες συνθήκες, που δρομολογήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς στον Ατλαντικό και στις ΗΠΑ υπάρχουν 12 έργα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, που περιμένουν τους επενδυτές ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν την παραγωγή. Βέβαια, η επένδυση των ευρωπαϊκών χωρών στην εξαγωγική ικανότητα των ΗΠΑ με στόχο τη μείωση της μεσοπρόθεσμης εξάρτησής τους από τη Ρωσία θα πρέπει να ξεπεράσει ένα σημαντικό εμπόδιο: Τους στόχους της Ευρώπης για την κλιματική ουδετερότητα. 

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, το εξαγωγικό πλαίσιο από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού είναι συγκεκριμένο. Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 100 εκατομμύρια τόνους εξαγωγικής ικανότητας LNG, με άλλους 20 εκατομμύρια τόνους υπό κατασκευή, που αναμένεται να είναι διαθέσιμοι μέχρι το 2025. Υπάρχουν επίσης 12 έργα, που έχουν εγκρίσεις εξαγωγών από το υπουργείο Ενέργειας και από την ομοσπονδιακή ρυθμιστική επιτροπή ενέργειας με τη συνολική εξαγωγική τους ικανότητα να ανέρχεται σε 187 εκατομμύρια τόνους. 

Πώς κατασκευάζονται τα έργα LNG

Ουσιαστικά, η χρηματοδότηση από την Ευρώπη θα ενεργοποιήσει την αμερικανική βιομηχανία LNG ξεκλειδώνοντας το πρώτο και το δεύτερο κύμα κατασκευής των έργων παραγωγής. Ωστόσο, τα έργα LNG κατασκευάζονται με επενδυτικό ορίζοντα 20 ετών - με σταθερές συμβάσεις πώλησης που εκτείνονται από 15 έως 20 χρόνια και χρηματοδότηση που διαρκεί 10 έως 15 χρόνια ενώ για την κατασκευή τους απαιτούνται 4 έως 5 χρόνια. Για μια ευρωπαϊκή εταιρεία, που θέλει να ευθυγραμμιστεί με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, αυτές οι χρονικές κλίμακες αποτελούν πρόβλημα. Δηλαδή οι ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να θέλουν φυσικό αέριο το 2025 ή το 2030, αλλά όχι το 2040 και πιθανότατα όχι μέχρι το 2045. Αυτή η δεδομένη κατάσταση εμποδίζει τα έργα LNG των ΗΠΑ να προχωρήσουν με ευρωπαϊκή βοήθεια. 

Παρόλα αυτά, κατά τον Νίκο Τσάφο, υπάρχει λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο καθώς η μείωση της ζήτησης του αμερικανικού LNG από την Ευρώπη μετά το 2030 θα μπορούσε να αντικατασταθεί από την αγορά της Ασίας, που είναι η μεγαλύτερη αγορά LNG, αλλά είναι επίσης και ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα. Σε αυτή την προοπτική, το LNG των ΗΠΑ, που παράγεται με τις υψηλότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές -χωρίς διαρροές μεθανίου κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής- θα μπορούσε το 2030 και το 2040 να συμβάλλει στην αντικατάσταση του άνθρακα στην Ασία επιλύοντας έως τότε την εξίσωση της απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA