Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τη δύναμη των λέξεων «δημοκρατία» και «αναθεωρητισμός» συνδυασμένες με μια καλά μελετημένη και ιστορική όπως χαρακτηρίστηκε ομιλία που ισορροπούσε περίτεχνα μεταξύ του ιδεαλισμού και των γενικών και αξιακών αρχών που αγγίζουν απευθείας την καρδιά και την πολιτική σκέψη των εκπροσώπων του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να κλείσει τη διήμερή επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον με διθυραμβικά σχόλια, έχοντας αναδείξει μέσα από το Κογκρέσο την Ελλάδα ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και συγκεντρώνοντας περισσότερους φίλους και συμμάχους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η πειστική προσέγγιση των εθνικών θεμάτων και ο αναθεωρητισμός

Χωρίς να μασήσει τα λόγια του και χωρίς καν να κατονομάσει την Τουρκία.  Αποφεύγοντας το ρόλο του παραπονούμενου και επιλέγοντας εκείνον της πίστης στο Διεθνές Δίκαιο. Και αξιοποιώντας τη ρωσική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την σαφέστατη ελληνική θέση σε αυτή την κρίση που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τον πιο εύστοχο, πειστικό, σαφή και εντέλει αποτελεσματικό τρόπο για το κοινό που απευθυνόταν, ώστε να θέσει όλα τα φλέγοντα εθνικά θέματα. Από τις τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο, τον αναθεωρητισμό του Ταγίπ Ερντογάν με το χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας και το Κυπριακό για την απόρριψη μίας δήθεν λύσης δύο κρατών. Τα ενέταξε σε ένα ιστορικό και αξιακό πλαίσιο, που μπορεί να αντιληφθεί η αμερικανική διοίκηση και τα δύο κυρίαρχα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ.  

Διαβάστε ακόμη: Η αποτίμηση της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και οι «ύμνοι» της Πελόζι για την ομιλία στο Κογκρέσο

Περιέγραψε τη θέση της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης, που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, με αξίες και αρχές - όπως η Δημοκρατία που γεννήθηκε στη χώρα μας - και αποτελούν πηγή έμπνευσης του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού, για να αναδείξει σε αντιδιαστολή εμμέσως τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας και να υπογραμμίσει τους κινδύνους που εγείρει για τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη περίοδο που η ενότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είναι πιο αναγκαία από ποτέ.  

Αποφεύγοντας να ζητήσει βοήθεια, ο Πρωθυπουργός φρόντισε να εκπέμψει ένα ηχηρό μήνυμα πως: «Ο ιστορικός αναθεωρητισμός και οι ανοιχτές επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών». Τόνισε, ότι η αυτοκρατορική νοσταλγία δεν εκφράζεται μόνο από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι η χώρα μας δεν θα ανεχθεί επιθετικές ενέργειες παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας.

Η έμμεση αναφορά για τα F-16 στην Τουρκία

Με ένα έξυπνο υπονοούμενο ώστε το μήνυμα να φτάσει στο «στόχο» του αλλά με διακριτικό τρόπο, έθιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκη το ενδεχόμενο αναβάθμισης ή πώλησης F-16 στην Τουρκία. Επισημαίνοντας τα ζωτικά συμφέροντα που έχουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και το ρόλο που οφείλουν να διαδραματίζουν στο ΝΑΤΟ, έθεσε κατ’ ουσίαν την Ουάσινγκτον προ των ευθυνών της για τις εξελίξεις στην περιοχή, συστήνοντας διακριτικά στα μέλη του Κογκρέσου να σταθμίσουν προσεκτικά τους παράγοντες αστάθειας στην περιοχή όταν όπως είπε «λαμβάνετε αποφάσεις για προμήθειες αμυντικού υλικού που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο». «Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε προσηλωμένοι και να συνεργαστείτε με εταίρους με τους οποίους μοιράζεστε όχι μόνο κοινές στρατηγικές προτεραιότητες, αλλά και κοινές αξίες και κοινή ιστορία», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι απαιτείται προσοχή στο ποιους ενισχύσουν σε αυτή τη «γειτονιά».

Η Αθήνα εξάλλου επενδύει στο πεδίο αυτό στην καταδικαστική στάση που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα το Κογκρέσο απέναντι στον επεκτατισμό της Τουρκίας, αποβάλλοντάς τη (εξαιτίας των ρωσικών S-400) από το πρόγραμμα των F-35, για το οποίο ο Πρωθυπουργός έδωσε μέσα από το Λευκό Οίκο το σήμα συμμετοχής της Ελλάδας με την απόκτηση τουλάχιστον μίας μοίρας και με την ενεργό εμπλοκή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Έχει άλλωστε ισχυρούς συμμάχους όπως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος όντας στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καπιτώλιο υπογράμμισε πως: «Η δέσμευση για δημοκρατία και ασφάλεια και οικονομική ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σιδερένια».

Εμφατικά τέθηκε και η ενεργειακή κρίση στο πλαίσιο και της σταδιακής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, με τον κ. Μητσοτάκη να αναδεικνύει τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης ώστε η χώρα μας να λειτουργήσει ως ενεργειακός κόμβος μεταφοράς LNG και φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εν λόγω αναφορά του μάλιστα απέσπασε το θερμό χειροκρότημα βουλευτών και γερουσιαστών στο Κογκρέσο, ενώ ουδείς αποκλείει οι ΗΠΑ να επενδύσουν το επόμενο διάστημα στα project των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Το θετικό αποτύπωμα και οι «ύμνοι» από Μπάιντεν - Πελόζι

Το αποτύπωμα της επίσκεψής του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δεν αποτιμάται ως απολύτως θετικό και επιτυχημένο μόνο από κυβερνητικές πηγές, αλλά κι από τους αναλυτές, που εκτιμούν ότι εκπέμφθηκε με τον καλύτερο τρόπο η δυναμική επανατοποθέτηση της Ελλάδας στο ραγδαία μεταλλασσόμενο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι. Ενδεικτικό ήταν το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας για την ξεκάθαρη στάση της απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μιλώντας για «ηθική διαύγεια» και αναγνωρίζοντας τη χώρα μας ως αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ.

Αλλά και οι «ύμνοι» της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη την οποία χαρακτήρισε «μοναδικής εμπνεύσεως, αξιόλογη και επίκαιρη» αντίστοιχη εκείνης του τελευταίου Προέδρου της Τσεχοσλοβακίας και πρώτου Προέδρου της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ προ 30 ετών στο Κογκρέσο για τη δημοκρατία. Απτό όφελος και η εικόνα αποθέωσης σε αρκετά σημεία του Πρωθυπουργού από το αμερικανικό Κογκρέσο, που μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων έκανε το γύρο του κόσμου απεικονίζοντας Νάνσι Πελόζι, Κάμαλα Χάρις, βουλευτές και γερουσιαστές των ΗΠΑ να χειροκροτούν αλλεπάλληλες φορές παρατεταμένα και με θέρμη τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εξ ού και συνεργάτες του σημείωναν ότι αναγνωρίστηκε «η Ελλάδα ως ο ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της δημοκρατίας». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA