Μενού
  • Α-
  • Α+

Η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κογκρέσο είχε κατά γενική ομολογία μεγάλη επιτυχία. Δεν αναφέρομαι μόνο στο παρατεταμένο χειροκρότημα που εισέπραξε ο πρωθυπουργός στα σαράντα περίπου λεπτά της ομιλίας του. Αναφέρομαι κυρίως στα εύσημα που του απένειμαν αργότερα, προεξαρχούσης της Νάνσυ Πελόζι, Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, που δήλωσε μετά πως στη διάρκεια της πολυετούς σταδιοδρομίας της στην Αμερικανική βουλή, άλλη μια φορά έχει συγκινηθεί τόσο, με την ομιλία του πρώην προέδρου της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ.

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια μέχρι να γίνει η Ελλάδα το μοντέρνο κράτος, που μας αξίζει

Η αλήθεια είναι πως ο Μητσοτάκης δόμησε μια ομιλία που είχε αρκετές αναφορές στην κοινή ιστορία των δυο χωρών, ενώ οι αναφορές στην Ουκρανία ενθουσίασαν το κοινό που άκουσαν από τα χείλη του Πρωθυπουργού την έντονη στήριξη της χώρας μας στο χειμαζόμενο Ουκρανικό λαό. Ενθουσιασμένη όμως ήταν και η Αμερικανίδα Αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιβεβαίωσε στο τετ-α-τετ που είχανε μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο. 

Οι περήφανοι ελληνοαμερικανοί βουλευτές 

Ο Τσάρλι Κρις και η Νικόλ Μαλιωτάκις ανήρτησαν φωτογραφίες στο τουίτερ εκθειάζοντας την παρουσία του Πρωθυπουργού στην κοινή συνεδρίαση των δυο νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ. Μάλιστα η κυρία Μαλιωτάκις που εκλέγεται βουλευτής στη Νέα Υόρκη έγραψε “ως η κόρη ενός Έλληνα μετανάστη, ήταν εξαιρετική τιμή να οδηγήσω τον Πρωθυπουργού της χώρας του πατέρα μου στην Βουλή για αυτή την ιστορική ομιλία”. Αντίστοιχη ανάρτηση και από τον βουλευτή Τζον Σαρμπάνις, στον οποίο ο Πρόεδρος Μπάιντεν έκανε προχθές ονομαστική αναφορά μέσα στον Λευκό Οίκο, ενθυμούμενος τον αείμνηστο πατέρα του, Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνις.  

Πρόσκληση στον Μπλίνκεν τον Σεπτέμβριο 

Λίγο μετά την ομιλία Μητσοτάκη, ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρότεινε να επισκεφτεί την Αθήνα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της συνεργασίας «3+1» (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, ΗΠΑ). Δεν έμαθα την απάντηση του Μπλίνκεν, αντιλαμβάνομαι όμως πως θα μπορούσε να συνδυαστεί με κάποιο ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ευρώπη. Κατά τα άλλα οι δυο άντρες συζήτησαν όπως είναι φυσικό, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για το τί μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να βοηθήσει την Ουκρανία, ενώ ο κ. Δένδιας εξήγησε τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, το πώς λειτουργούν οι τουρκικές προκλήσεις, οι υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος και τα ελληνικά νησιά. Το ερώτημα είναι τώρα τι θα πει ο Μπλίνκεν στον Τσαβούσογλου που αναμένεται να τον συναντήσει το επόμενο διάστημα στην Ουάσιγκτον. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA