ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18/05/2022 15:26

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Επιστρέφει με χειροκροτήματα και χωρίς δεσμεύσεις για τα εθνικά συμφέροντα

Αποτίμηση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός επιστρέφει με άδεια χέρια, ενώ δεν απέσπασε καμία δέσμευση απέναντι στην πώληση F16 στην Τουρκία

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Επιστρέφει με χειροκροτήματα και χωρίς δεσμεύσεις για τα εθνικά συμφέροντα
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

«Η ανακοίνωση δαπανηρής αγοράς F-35 επιβεβαιώνει την αποτυχία αποτροπής πώλησης F-16 στην Τουρκία» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κογκρέσο, καθώς, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν εισέπραξε ουσιαστική δέσμευση για τα συμφέροντα της χώρας». Παράλληλα, θεωρεί αποτυχημένη την προσέγγιση ενός «δεδομένου συμμάχου», όπως είναι οι ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: Ενθουσιασμός, selfies, αναρτήσεις στα social και standing ovation για τον πρωθυπουργό

Όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, «σε μια περίοδο επικίνδυνων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και ραγδαίας αναβάθμισης τόσο της Τουρκίας όσο και των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο κ Μητσοτάκης επιστρέφει από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ έχοντας εισπράξει πολλά χειροκροτήματα αλλά καμία ουσιαστική δέσμευση για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Σε μια περίοδο επικίνδυνων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και ραγδαίας αναβάθμισης τόσο της Τουρκίας όσο και των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο κ Μητσοτάκης επιστρέφει από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ έχοντας εισπράξει πολλά χειροκροτήματα αλλά καμία ουσιαστική δέσμευση για τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν διεκδίκησε και συνεπώς δεν απέσπασε καμία δέσμευση απέναντι στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

Δεν απέσπασε ούτε, έστω, ένα έμμεσο σχόλιο του Αμερικανού Προέδρου για τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις κάτω από 6 νμ. Δεν έθεσε και συνεπώς δεν κέρδισε καμία προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Τουρκίας στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική. Με αυτά τα δεδομένα, η όποια επικοινωνιακή και συμβολική αξία της επίσκεψης δεν μπορεί να συγκαλύψει την αποτυχία της στρατηγικής του προβλέψιμου και δεδομένου "συμμάχου". Ενός "συμμάχου" που σε αντάλλαγμα για όλες τις πρωτοφανείς παραχωρήσεις στις οποίες προέβη, επιζητεί επιδοκιμασία αντί να διεκδικεί δεσμεύσεις υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Τέλος η ανακοίνωση αγοράς F35 - για μια ακόμη φορά πέρα και έξω από κάθε προβλεπόμενη διαδικασία - δυστυχώς αποτελεί θλιβερή και δαπανηρή παραδοχή από πλευράς του κ. Μητσοτάκη ότι ουδέν ψέμα υπήρξε στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και ο Αμερικανός Πρόεδρος του επιβεβαίωσε την πώληση F16 στην Τουρκία. H Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει άμεσα σε μια ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και σε μια Κυβέρνηση που διεκδικεί και αγωνίζεται πραγματικά για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.​

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΤΟΥΡΚΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ